уторак, 1. јун 2021.

PRVO JE SVE BITNO

PRVO JE SVE BITNO. POSLE VISE NISTA NIJE BITNO. NAJBOLJA MISAO KOJU SAM IKAD CULA DA JE ZIVOT VREME IZMEDJU RODJENJA I SMRTI. I TAKO OD SAMOG RODJENJA SVE NAM JE BITNO. PUNI SMO ZELJA I HTENJA I MORANJA.KAD SMO U ZRELOM DOBU BITAN NAM JE IZBOR PARTNERA I DOBRO PLACENOG MESTA,IZBOR MESTA ZA ZIVLJENJE  I NARAVNO SVE DO KRAJA ZIVOTA BITNO NAM JE DA IMAMO DOBRU FINANSIJSKU SITUACIJU. ALI TEK KAD OSTARIMO PPOCNEMO DA SAGLEDAVAMO DA NISTA NIJE BAS BITNO. A ONDA JE VEC KASNO DA SE MENJAMO. 

Vrlo je vazno imati svoje prioritete, a ne biti ono sto od vas ocekuje okolina. Hocete da ucite vise, al vam se podsmevaju. Necete brak, a svi vas na to teraju. Vrse pritisak da se uclanite u neku stranku. Cak zele da budu vasi modni stilisti. Pa jednostavno recite ne njima, a sebi jedno veliko DA. A sto se tice novca tu nema pomoci. Potrosacko drustvo nametnulo je moranje imati novca u sto vecim kolicinama. Vise novca lagodniji zivot. I nemoj sad neko da mi mudrujena ovu konstataciju. ako ste pomislili da je vaznije zdravlje ,dobro naravno da jeste ali mozete li biti zdravi ako ziviti u budjavom sobicku na budjavom lebu?Sto naravno ne znaci da trebate biti milioneri, ali neka dobra plata povecava vase mogucnosti u svakom smislu. I da se obrazujete, da se dobro i pravilno hranite  i oblacite i da lagodnije radite na sebi  iza sebe.

Kada pitate ljude šta je za njih važno da bi bili srećni uglavnom kažu da imaju više novca i da budu zdravi. Mi volimo da merimo stvari, a račun u banci i visina triglicerida i pritiska je merljiva. Međutim postoje sfere života koje nisu lako merljive, a jako su važne. Kako primećujete da svaki dan po malo zapostavljate svog partnera, prijatelje, skratili ste jutarnji ritual i kako to deluje na kvalitet vašeg dana? Samo svojom budnošću, svesnošću, svakodnevnim podsećanjem na ono što vam je važno! Zato ispišite listu svojih životnih prioriteta na vidno mesto, da bi u vreme izazova vaš fokus padao na ono što vam je najvažnije.

Često se život pretvori u imitiranje tuđih načina postizanja sreće i ispunjavanja praznine koju osećamo-stvarima, zadacima, nevažnim ljudima...Sreća se ne zasniva na novcu, statusu, moći, snazi...već na osećanju unutrašnje ispunjenosti, koja se postiže balansom u svim sferama našeg života. Svakodnevno podsećanje na njih vraća nas suštini, kada nas previše zadataka u vremenu koje nemamo zavede da radimo ono što nije u skladu sa našim dugoročnim ciljem-kvalitetnim životom.

Zdravlje - da li ste zadovoljni energijom koju imatate? Da li vodite računa o ishrani, vežbanju, da li dovoljno odmarate? Šta činite da se opustite od svakodnevnog stresa?

Porodica-prijatelji - Da li imate vremena za one koji vas vole?

Karijera - Šta bi trebalo da se desi da biste se osećali uspešno?

Novac - Koliko bi vam prihoda trebalo da biste bili zadovoljni? Napišite i napravite plan koji će vas osloboditi svakodnevnog stresa oko trošenja i zarađivanja.

Uživanje - Čemu rad ako nemate vremena da uživate u onome što volite? Odmor je osnova svake aktivnosti, kao što je uživanje plata za rad kojim zarađujete za život! 

Tako smo dosli do poenete moje price. Sta je stvarno bitno? Bitno je da prohodate, progovorite, da ste zdravi, da dobijete pravu sliku sveta oko sebe. Bitno je kako ste se izgradili i fizicki i duhovno. Da, bitno je koga ste izabrali za partnera i za prijatelja. Bitno je kakve ste odnose izgradili u primarnoj i sekundarnoj porodici. Bitno je da ste materijalno obezbedjeni za jedan normalan i dobar zivot koji cete uz pomoc novca sebi obezbediti.

Sta nije bitno? Nije bitno i cak je vrlo lose u svoje prioritete i zivotne zelje uvrstiti ono sto druge cini srecnima i zadovoljnima. Nije bitno da izgledas kao starleta ili manekenka ako znas koliko vredis i ako umes da istaknes svoju lepotu. Nije bitno da radis 16 sati da bi kupio kucu na Dedinju. Kuca ne mora da bude i dom. To su ipak samo zidovi pa ma gde se nalazili. Nije bitno da ti se drugi "dive" zbog tvog materijalnog stanja ili izgleda ( koji si napravio pomocu njega - to je vestacki a ne tvoj pravi izgled), a foliranje nikad ne izadje na dobro. Nije bitno ni ako te gledaju potcenjivacki zbog ove dve stvari, ako nisi bas "pun para" i  pritom ni ne izgledas bas kao nasmejano lice sa bilborda. Oni koji te potcenjuju nisu te vredni. Svaki covek ima vrline i mane i treba se sa postovanjem odnositi  prema drugima.Nije bitan na kraju ni izbor posla ni izbor partnera jer nikad nista nije onako kako izgleda. S

Sustina bitnosti smo mi sami. I nikakvi nametnuti izbori  od strane drustva i primarne porodice ne mogu biti "pravi" ako  ih mi tako ne osecamo. Naravno sva ova "mudrost" dolazi sa godina. I uglavnom svi zivot provodimo troseci se na nebitne stvari. Ogromna je to steta po nas. Pa ako hocete da  ipak budete srecni i zadovoljni odmah sada, a ne da se u starosti kajete gde vam je bila mladost i pamet probajte recept iz ovog posta.

SVAKAKO TESKO JE NAPRAVITI I PRIORITETE I IZBORE I RAZDVOJITI POTPUNO BITNO I NEBITNO, AL POKUSAJTE. KRAJNJI REZULTAT JE FASCINANTNAN!

Нема коментара :

Постави коментар