недеља, 27. јун 2021.

GLECERSKI KOKTELI

AKO STE JUCE CITALI MOJ BLOG O LOPOVIMA PRONASLI STE I KRADJU GLECERA. UPOTREBNA VREDNOST TOG GLECERA JE TA STO JE ON GLAVNI SASTOJAK GLECERSKOG KOKTELA. RECEPT JE JEDNOSTAVAN. SAMO STAVITI PUNO SVEGA. PUNO ALKOHOLA, PUNO SLADOLEDA OD LIMUNA I PUNO GLECERA (IZDROBLJENOG U NEPRAVILNE KOMADE KAO DOKAZ DA JE PRAVI GLECER). SA ILI BEZ ZIVIH BICA U NJEMU! ZANIMLJIV JE PUT OVOG KOKTELA OD PATAGONIJE  DO MENHETNA U NJUJORKU!

Gleceri u Ptagoniji zauzimaju niz dolina i bočne grebene Kordiljera i spuštaju se u jezera San Martin, Viedma, Argentino i druga u blizini puneći ih ledenim bregovima. U Patagoniji su se velike ledene ploče širile na istok prema obalama sadašnjeg Atlantika za vreme prvog ledenog doba, na završetku epohe Tercijar, dok su se, u drugom ledenom dobu u savremeno krajevi morena uglavnom zaustavili 50 km na sever i 80 km na jug, istočno od vrha Kordiljera. Ove ledene ploče, koje su se izdubile veliki deo longitudinalnih depresija, i naglo se povukle do tačke gde se glečeri danas nalaze, nisu međutim u svom povlačenju popunile svojim ostacima fjordove, jer su oni danas popunjeni dubokim jezerima na istoku, a na zapadu pacifičke kanale, od kojih su neki i 460 m duboki, a sonarna merenja vršena u njima pokazuju da su fjordovi obično dublji u blizini planina nego na zapadu ostrva. Nekoliko vrhova još uvek su aktivni vulkani. 

A onda i ta prica o globalnom zagrevanju i topljenju glecera cak  i na Antarktiku! I kako su se uopste dosetili da dodaju glecer u koktel. Zaista se nadam da ga bar  nekako preciste  kao ovu votku.

Finlandia Platinum votka važi za veoma luksuznu i izuzetnu votku zbog svog načina proizvodnje u kome dominiraju ječam od šest redova i najčistija izvorska voda sa finskih glečera. Votka je baršunasta, osvežavajućeg ukusa i arome breze sa nežnim, slatkastim tonovima hleba. Proizvodni proces Finlandie Platinum se završava polaganim, gotovo arktičkim hlađenjem koje je zaslužan za efekat glatkoće. Ovo je ekstremno čista i veoma luksuzna votka, dostupna samo u ograničenim količinama.

Male tajne dobrih koktela. Miješana pića mogli bismo najjednostavnije podijeliti na “kratka” pića, “duga” pića. Svaka od ovih vrsta i podvrsta ima svoju priču, zakonitosti, tajne.
Postoje i posebni izrazi koji se upotrebljavaju pri miješanju pića.

Dry (suh, trpak) – pića koja nisu slatka

Medium (polusladak) – uobičajeno kod koktela

Sweet (sladak)

Iced (uleden) – piće ili mješavina moraju biti uleđeni ili s dosta leda

With Cobbler (sa zdrobljenim ledom)

Frozen Glass (uleđena čaša) – rashladiti čašu prije punjenja, ledom ili u zamrzivaču

On the Rocks (“na glečeru”) – do vrha napuniti čašu ledom i preko toga naliti piće

Dash (uštrcak) – uštrcak nekog pića ili sirupa u mješavinu

Stir (miješati) – promiješati u čaši ili barskoj čaši

Shake (šejkati) – tresti u šejkeru .

A sada i  koktel Menhetn i Mohito kao najpoznatiji kokteli uz Roze Glecer - koktel. Jel ipak je leto i vreme uzivanja u koktelima.

Kokteli su  američki izum, a jedan od najpoznatijih upravo je Menhetn.

Niko ne može sa sigurnošću reći gde je i kada izmišljen ovaj koktel. Dejvid Vondrič (David Wondrich), istoričar i specijalista za koktele, kaže da je nastao 1874. godine u starom klubu “Menhetn”.

Jedno je sigurno, niko ne može osporiti popularnost ovog koktela. Smatra se jednim od najboljih na svetu, i skoro svima je na listi omiljenih koktela.

Njegovo veličanstvo – Menhetn

Sastojci:

– viski

– vermut

– šveps biter lemon

– led

– višnje

– kora pomorandže

Za pripremu ovog koktela potrebno je ohladiti čašu u frižideru ili pak kockicama leda. U šejker stavite viski, vermut, biter lemon i led i lagano promešajte. U ohlađenu čašu stavite jednu višnju i sipajte mešavinu pića. Ivicu čaše premažite narandžinom korom, i koktel je spreman.

I onda koktel Menheten se pije svuda u svetu, a Glecerski koktel se pije na Menhetnu.

 

Mohito je poznati kubanski koktel. Postao je planetarno popularan zahvaljujući Ernestu Hemingveju, kome je to bio jedan od omiljenih koktela.

U poslednje vreme koktel je ponovo, veoma tražen u restoranima i kafićima.

Pravi od svega nekoliko sastojaka: rum, šećer, nana, limeta i soda voda. Citrus, aroma nane, šećer, soda, prave odličan balans jačini i oštrom mirisu belog ruma.

Upravo ta kombinacija osvežava, a u isto vreme podiže raspoloženje. Možete napraviti i bezalkoholni mohito. Za bilo koju varijantu da se odlučite, ovo je idealno letnje piće.

Ruzicasti glecer koktel pravi se od ribizli ,dzin, kapri, sok od grejpfruta i naravno kockice leda ili glecera!

PA AKO VEC NE MOZEMO DA DOVOLJNO OHLADIMO PLANETO PREOSTAJE NAM HLADJENJE KOKTELIMA SA GLECERIMA ( LEDOM). UZIVAJTE LETO JE! OD NJUJORKA DO PATAGONIJE A  I SIRE!

 


Нема коментара :

Постави коментар