среда, 8. децембар 2021.

MALA NEVESTA II

 0PET SU PRODALI JEDNU DEVOJCICU. ZBOG HRANE. ZNAM DA SE TO DESAVA VEC 2000 GODINA, ALI SAM SE NADALA DA SMO UZNAPREDOVALI KAO DRUSTVO. KAKO MOGU DA PRODAJU SVOJE DETE?  I ZASTO JE  TOLIKO LADI I SIROMASTVA U SVETU?

Devetogodišnjakinja je vraćena porodici dve nedelje nakon prodaje, ali dug od 1.600 funti još uvek duguje Korbanu.

- Zaista sam srećna. Oslobodili su me muža, a muž mi je star - rekla je devojčica nakon što su je odveli od supruga. Devetogodišnju devojčicu koju je otac prodao 55-godišnjem muškarcu kao nevestu u Avganistanu spasila je dobrotvorna organizacija. Parvana Malik je prodata za za zemlju, ovce i gotovinu u iznosu od 1.600 funti strancu po imenu Korban kako bi njen otac Abdul Malik mogao da plati hranu ostatku porodice u zemlji pod upravom talibana.Parvanina majka Reza Gul rekla je da je pokušala da zaustavi prodaju, ali je njen muž insistirao. Naravno, bila sam ljuta, borila sam se sa njim i plakala sam. Rekao je da nema nikakvu opciju - rekla je ona.

Brak mlađi od 15 godina je nezakonit širom sveta, ali se uobičajeno praktikuje u mnogim delovima sveta, posebno u ruralnom Avganistanu. Situacija je postala mnogo gora od avgusta kada su talibani preuzeli vlast, a porodice dovedene u očaj i na ivici egzistencije.

Parvanin kupac Korban rekao je u vreme njegovog dogovora da je to njegov "drugi brak" i insistirao je da će se dobro ophoditi prema njoj.

Parvana i njena porodica živeli su u avganistanskom kampu za raseljena lica u severozapadnoj provinciji Badghis poslednje četiri godine. Preživeli su od humanitarne pomoći i rada koji im garantuje oko 2 funte dnevno.

Ali otkako su talibani preuzeli Avganistan u avgustu, ekonomija zemlje je na ivici kolapsa, a međunarodna humanitarna pomoć je stavljena na čekanje – a posledice duboko osećaju porodice poput Parvane koje ne mogu da kupe osnovna dobra kao što je hrana.

Abdul je pre nekoliko meseci bio primoran da proda Parvaninu 12-godišnju sestru kako bi pomogao svojoj porodici da preživi.

Parvana, njeno malo lice koje viri iz bledoružičastog hidžaba, ranije je rekla za CNN kako razume da je njen otac morao da je proda jer u kući nemaju hleba, pirinča ni brašna.

Njen otac Abdul rekao je da je "slomljen" od krivice zbog prodaje svoje ćerke i da nije mogao da spava noću. Naveo je da je bezuspešno tražio posao i pozajmljivao novac od rođaka - a njegova žena je čak molila druge stanovnike kampa za hranu - ali ništa nije uspelo.

- Ovo je tvoja nevesta. Molim te, pazi na nju. Ti si sada odgovoran za nju, molim te, nemoj je tući - reči su kojima je predata devojčica nakon kupovine.

 Haled Hoseini je u svojoj knjizi "1000 cudesnih sunca" opisao bas ovakvu pricu, pricu malih nevesta koje su ustvari male devojcice. Plakala sam dok sam citala, a sad ga vidim da se to i dalje dogadja bespomocno patim. 

U Srbiji najcesce se prodaju romske devojcice i to je bas strasno. Mislim strasno je za svako dete na ovom svetu, ali su one jadne najvise ugrozene jer ih roditelji sami prodaju.

O problemu prodaje devojčica za udaju u Srbiji se govori retko, ili se o tome ćuti, a one su ne samo žrtve trgovine ljudima, nego i vrlo često žrtve seksualnog nasilja, rečeno je na tribini "Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama" u Novom Bečeju.

Devojčice uglavnom prodaju roditelji za 1.000 evra, a nekada i za manje novca, a brakovi se dogovaraju kada devojčica ima 12 – 13 godina, dok većina do 16. godine bude prodata i često završi u braku sa muškarcima koji su i znatno stariji, rečeno je sinoć na tribini.  

Aktivistkinja i novinarka Nevena Subotić rekla je da te devojčice prva seksualna iskustva imaju sa osobom koju prvi put vide i koje su starije od njih, snažnije i ne mogu da im se odupru.  

„Postaju žrtve seksualnog nasilja i zbog situacije u kojoj su postanu rob ovi domaćinstva u kome su se našle i život im se svede na brigu o deci koju vrlo brzo dobiju, i o kući u kojoj žive“, kazala je Nevena Subotić.  

Učesnice tribine su upozorile da te devojčice od detinjstva uče u porodici da moraju da slušaju muža predstavljajući im sve kao deo tradicije, preneo je informativni portal 021.rs.  

Koordinatorka za romska pitanja u Pančevu Pava Novakov Čabrilovski je ispričala da su njeni roditelji kada je bila devojčica imali ponude da je prodaju, ali da su sve odbili i omogućili joj da se školuje i sama odabere put.  Devojčice se vaspitavaju tako da misle da tako treba i mora da bude i već sa 12 godina krene potraga za kupcem. Treba raditi na edukaciji i na tome da se ova tradicija prekine, da devojčice, devojke same imaju pravo da odluče kada i da li će se udavati i za koga“, kazala je Pava Novakov Čabrilovski.  

Trgovina devojcicama i devojkama je zaista u ekspanziji zadnjih godina. Strasno.

Devojčice i devojke od 11 do 25 godina, ali i mlađe, najčešće su mete internet predatora, odnosno onih koji se bave trgovinom ljudima. Nedavno je oktriven zastrašujuć podatak da se cena devojčica i devojaka na crnom tržištu trgovine ljudima kreće i do 120.000 evra.

Ovi zastrašujući podaci izneti su na tribini "Trgovina ljudima i opasnosti na internetu" koja je održana pre nekoliko dana povodom obeležavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva.

- Nezvaničan podatak je da su deca iz Srbije i Rusije najskuplja na tržištu i njihova cena se kreće do 120.000 evra. Takođe, nelegalno usvajanje je jedan od oblika trgovine ljudima. Prema poslednjim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, prošle godine je broj žrtava u našoj zemlji bio 76, od kojih je 71 srpske nacionalnosti - rekla je za „Blic“ Aleksandra Urošević, trening menadžer Unitas fonda.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva, u EU info centru u Beogradu održana je tribina „Trgovina ljudima i opasnosti na internetu” , na kojoj je bilo reči i o ceni dece na tržištu, ciljnoj grupi trgovaca ljudima, kao i o najboljem načinu zaštite.

- Ogroman profit i nizak rizik da će trgovac biti uhapšen su razlozi iz kojih je ova kriminalna industrija u ekspanziji - istakla je Uroševic.

Ona je otkrila da je trgovina ljudima "nabrže rastuća grana kriminalne industrije" i da ostvaruje profit veći od 152 biliona dolara na godišnjem nivou.

- Jednu osobu koju trgovci ljudima kupe, mogu da otplate za sedam dana - kaže ona.

Upravo zbog toga, trgovci ljudima motivisani su da na internetu mapiraju i decu iz Srbije.

- Najčešće žrtve su ženske osobe starosti od 11 do 25 godina, jer su najranjivije u tom periodu života. To su deca koja iz porodica koje su u ekonomskom i socijalnom smislu deprimirane, siromašne, ali treba napomenuti ni da sam stalež nije nešto što vas zapravo štiti od ulaska u lanac trgovine ljudima – dodala je Urošević.

Na konferenciji je napomenut i zastrašujuć podatak da su "pedofili svoj kriterijum potražnje spistili od nula do 3,5 godine starosti".

- Seksualni odnos sa decom u toj uzrasnoj kategoriji najviše se plaćaju - rekla je Urošević i dodala je da je u Srbiji prošle godine raksrinkana jedna sajber jazbina.Sajber jazbine su organizovane kuće, to su prostori koji se iznajmljuju, gde se na različite visoko organizovane načine regrutuju deca koja se izlažu nasilju ili seksualno zlostavljaju, maltretiraju, slikaju u raznim pozama, a onda se taj materijal na organizovan način, putem dark veba, dalje distribuira - objasnila je Urošević.

Još neki od oblika ove kriminalne industrije su i radna eksploatacija (građevinarstvo, poljoprivreda, ratovanje), nekomercijalna eksploatacija (prinudni brak, ilegalno usvojenje) i drugi oblici trgovina organima, prošnja i kriminal.

Trgovina ljudima se, najčešće, krije iza oglasa za posao, modnih agencija, salona za masažu, eskort ili agencija za poslovnu pratnju, barova i striptiz klubova, studiranja u inostranstvu, a najveći prostor za vrbovanje žrtava predstavlja internet.

Ako osoba odluči da se javi na određeni oglas za posao, Urošević preporučuje da se „obavezno pretraži sajt APR-a kako bi se uverili da dati poslodavac ima uredno registrovan matični broj, PIB i broj fiksnog telefona na sajtu Agencije za privredne registre“.

Zaključan profil na društvenim mrežama

S obzirom na to da trgovci ljudima organizuju ljude koji će raditi za njih i stupati u kontakt sa devojčicama, neophodna je apsolutna obazrivost "jer su u pitanju izuzetni psiholozi skloni manipulaciji."- Neophodno je alarmirati širu javnost i posebno senzitivisati roditelje da izgrade poverenje sa svojom decom i dopru do njih kako bi deca prihvatila nužne savete koji ih mogu zaštititi od upadanja u lanac trgovine ljudima. Ključ je da se od najranijeg detinjstva stvara poverenje između deteta i roditelja, nikako prinudni razgovori ili zabrane. Podrazumeva se ogranicen pristup kompjuteru i internetu – zaključila je ona.

U Indiji odakle je potekla serija "Mala nevesta " koja je bila najduza u istoriji svih melodrama, i danas se desavaju proaje devojcica ,ali u skladu sa novim nacinom zivota i daleko od tradicionalne price iz serije.

 Kratkoročni lažni ugovorni brakovi koji traju mesec dana, sve su češći problem na jugu Indije, gdje živi oko 11 % muslimanskog stanovništva, pri čemu bogati stranci, lokalna policija i "kvaziji", državni muslimanski sveštenici, iskorišćavaju siromaštvo muslimanskih porodica.

Jedna od žrtava "braka zbog seksa", Naušin Tobasum iz Hiderabada, razotkrila je razmere ovog biznisa kada je pobegla od kuće pošto su je roditelji prislili da stupi u brak sa sredovečnim Sudancem, koji je platio oko 1.200 funti da mu bude "žena" četiri nedelje

Naušin je rekla policiji da ju je tetka odvela u hotel gde su ona i još tri tinejdžerke predstavili direktoru sudanske naftne kompanije. Osama Ibrahim Muhamed (44) iz Kartuma, koji je oženjen i otac dvoje dece, kasnije je došao u njenu kuću gde je "kvazi" izveo obred venčanja.

Prema rečima inspektora Viđaja Kumara, Osama je platio 100.000 rupija (oko 1.200 funti) devojčicinoj tetki, a ona je od tog novca dala 70.000 rupija Naušinim roditeljima, 5.000 svešteniku, 5.000 prevodiocu urdu jezika i zadržala 20.000 rupija za sebe. Uz venčani list izdaje se i "talaknama", dokument sa fiksiranim datumom razvoda, koji se pokalapa sa završetkom mladoženjinog odmora.

„Kada je došao kod devojčice u kuću tražio je seks, ali ona je odbila. Mladoženja je stariji od njenog oca„ objašnjava inspektor Kumar.

Naušin je pobegla iz kuće, ali ju je policijska patrola sustigla. Uhapšen je i mladoženja, njena tetka i kvazi, a izdat je i nalog za privođenjem njenih roditelja, budući da je Naušin maloletna, a po indijskom zakonu ne može da se udaje pre nego što napuni 18 godina.

Inspektor Kumar iznosi kako postoji na desetine kratkoročnih brakova. Osama je došao u Indiju na preporuku prijatelja, budući da u njegovoj zemlji za seks mora da plati tri puta više, jer je tamo ponuda mnogo manja, ili devojku mora da uzme kao drugu ženu.

Kumar objašnjava da se stranci žene mladim Indijkama zato što je prostitucija zabranjena po islamskim zakonima, a siromašne devojke na taj način prikupljaju novac za svoje "pravo" venčanje.

„ Nisam znala šta se događa, a oni su me naterali na to. Izmenili su datum mog rođenja u krštenici, tako da ispadne da imam 24 godine. Eksploatišu devojke i zato sam otišla u policiju. Morala sam da skupim hrabrost i da odem u policiju da prijavim roditelje. Kući ne želim da se vraćam jer se plašim „ kaže Naušin Tobasum, koja danas živi u državnom domu za devojke.

Po podacima Udruženja za zaštitu žena i dece, u Hiderabadu se mesečno sklopi oko 15 ugovornih brakova i primetan je njihov porast.

 

Biti žena u nekim delovima sveta je ne samo teško već i opasno. Prema izveštaju svetske zdravstvene organizacije, polovina žena na svetu nema pristup osnovnoj medicinskoj zaštiti a podjednak broj njih bile su žrtve neke vrste nasilja. Čak 35% žena u svetu je bilo žrtva seksualnog nasilja. Silovanja i seksualno ropstvo najčešći su u Africi. U Etiopiji je čak 71% žena bio izložen seksualnom nasilju, dok je 15% žena seksualno nasilje doživelo u Japanu. Za 30% žena u Bangladešu, prvi seksualni odnos je bio nasilan.

U Avganistanu i Pakistanu je to do te mere rasprostranjeno da je postalo deo nacionalnog folklora i često se završava sakaćenjem, šibanjem, odrubljivanjem glava, itd. Prinudna udaja malih devojčica za čak i tri, četiri puta starije od njih, nije retkost u ovom delu Azije. U Latinskoj Americi, postoji problem sa maloletničkom prostitucijom, gde devojčice jako rano napuštaju školu da bi se bavile ovim poslom. Srbija je na 45.mestu kada su u pitanju ženska prava.

Avganistan – prema zakonu ove zemlje, rodbina, lekari ne smeju da svedoče o nasilju, dok je muževima dozvoljeno da udare ženu. Sakaćenja su česta, a brakove šestogodišnjih devojčica sa starcima ugovaraju očevi. 87% žena je nepismeno, 80% prisiljeno na brak, 1 od 11 žena umre na porođaju!

Kongo – Prestonica silovanja. Žrtve brutalnih grupnih silovanja su čak i trogodišnje devojčice. 57% trudnih žena je anemično, 1152 žene su silovane svakog dana.

Pakistan – Žene su mete napada kiselinom. Policajci učestvuju u silovanjima. Preko 1000 devojaka svake godine biva ubijeno zbog „časti“! 90% žena doživi nasilje.

Indija – 100.000.000 devojčica i žena se prodaje kao belo roblje. 44% devojaka je udato pre 18. godine. Grupna silovanja su česta, nakon kojih devojke i žene izopšte iz zajednice. 50 miliona dece nestalo zbog čedomorstva u proteklih 100 godina.

Somalija – Somalijka prosečno rodi šestoro dece. Smrtnost majki je velika, čak 1000 na 100.000 dece. 95% devojčica doživi genitalno sakaćenje između 4. i 11. godine.

Ovo su samo neke price o prodaji dece. Na Africkom kontinentu i danas se vrsi sakacenje zenskih genitalija kod devojcica da ne bi uzivale u seksu.

STRASNE PRICE . I KOLIKO GOD IH PUTA ISPRICAM NIJE DOSTA. GLEDATI DEVOJCICE KAKO PATE SIROM SVETA JE STRASNO. I PITAM SE ZASTO IH NIKO NE MOZE ZASTITI. ZASTO?

Нема коментара :

Постави коментар