четвртак, 30. децембар 2021.

TV KAO SLADOLED

 IDU SILNI PRAZNICI. NAZALOST MNOGO NJIH NECE IMATI NOVOGODISNJU TRPEZU. I ONDA SE JEDAN JAPANAC DOSETIO DA LIZES TV  KOJI TI STVARA UKUS ONOGA STO JE NA EKRANU. SUPER! ALI I PRETUZNO OBZIROM DA TE TA HRANA NECE NAHRANITI. PA IPAK HAJDE DA SE ZABAVIMO I PREPUSTIMO MASTI. NOVA 2022-GA SAMO STO NIJE. 

apanski profesor je napravio TV sa ekranom koji može da se liže. Naravno to ga ne razlikuje od drugih televizora, ali lizanjem ovog ćete osetiti ukus hrane koja je prikazana. Uređaj se zove Taste the TV ili skraćeno TTTV, koji ima 10 kanistera sa ukusima, koji kada se pomešaju daju arome određenih jela. Preko ekrana ide higijenska plastična folija koja zapravo sadrži ukuse.

U dobu koronavirusa ovaj izum može da poboljša interakciju među ljudima i ljudi sa prirodom, smatra Homei Mijašita sa Medži Univerziteta u Tokiju.

- Cilj je da omogućimo ljudima da imaju iskustvo kao da jedu u restoranu na drugoj strani sveta dok sede kod kuće - rekao je.

Mijašita radi sa timom od 30 studenata koji su napravili pregršt izuma vezanih za ukus, kao što su viljuška koja pojačava ukus hrani. Preko godinu dana je radio na prototipu, a verzija za javnost bi koštala 100.000 jena, odnosno 91.000 dinara da se napravi.Takođe je najavio i aplikacije koje će biti dostupne, a biće namenjene kuvarima početnicima i somalijerima. Takođe, će biti dostupne i igrice, odnosno kvizovi koji su vezani za ukus. Mijašita je u kontaktu sa firmama koje mogu da primene njegovu sprej tehnologiju na njihove urađaje, tako da parče hleba ima ukus pice ili čokolade.

A kakve je  ukuse moguce pojacati i osmisliti u hrani koju jedemo uglavnom znamo. Ali evo jos malo zanimljivosti.Bez dodatne pomoći, arome ne funkcionišu baš uvek i ne traju dugo. Zato su naučnici u celu priču uključili sve moguće agense ne bi li određene ukuse ugradili u prerađenu hranu.

Rajt radi u laboratoriji u Krenberiju, u Nju Džersiju.

Ona je šef aromatičara u Wild flavors, podružnici Arčer Danijels Midlanda, jednog od giganata među kompanijama koje proizvode hranu.

Karijeru je provela hvatajući se u koštac sa besmrtnim pitanjima kao što je recimo - šta krušku čini da ima ukus kao kruška - da bi to mogla da ubrizga u kolačić ili sladoled.

Ili sa bazičnim pitanjima tipa - šta uraditi sa šejkom sačinjenim od mikronutrijenata da bude ukusan.

Ona je izmislila oko 1.500 ukusa i iako izbegava da ih imenuje, velike su šanse da ste i sami imali priliku da ih probate. I sad vam ovo nimalo nije povezano sa pricom o lizanju sladoleda ili TV-a - uskoro ce biti svejedno. Pa iako cete mozda biti siti i zadovoljni od stvarne hrane koja ima vrlo lep ali vestacki ukus ,a od lizanja TV-a necete opet vasa ce cula biti srecna?! Dva od pet! Fenomenalno! 

Naučnici su utvrdili da postoji veza između posedovanja standardnih savremenih kućnih uređaja, gojaznosti i dijabetesa u razvijenim zemljama. Posedovanje modernih kućnih uređaja, uključujući TV aparate, automobile i kompjutere, uobičajena je pojava u velikom delu planete. Njihov uticaj može se objasniti smanjenom fizičkom aktivnošću, porastom broja sati provedenih u sedećem položaju, kao i povećanom unosu kalorija. E tu je onaj TV sto se lize zakon.

U poplavi raznih atraktivnih ponuda, gde se rešenje svih muka i problema nudi kroz “tabletu” i odmah, čovek ustvari upada u zamku koja mu preti uništenjem. Komercijalnih interesa radi i bez etike i morala, pišu se razni tekstovi puni laži i nepotvrđenih vrednosti, pa tako obmanjuje sva ona čitalsčka publika željna senzscija i rešenje svojih problema preko noći. Negiraju se neosporive prirodne vrednosti, za račun brojnih veštačkih preparata i supstanci, sintetički dobijenih suplemenata u obliku raznih tableta koje vrše eroziju organa u organizmu i dovode nas u stanje bolesti. Još je i gore što to nije preporuka visoko stručnih lica, lekara ili nutricioniste. Mada ima i onih nedovoljno stručnih, koji su prodali “veru za večeru” pa sada u ime nauke varaju neobavešteni narod. Zanemaruje se jedan jedini ispravni put, a to je onaj prirodni postupak koji diktira fiziološki ili pak biohemijski proces i svi oni mehanizmi za to od boga stvoreni u nšem organizmu.

EVO PROCITAJTE OVAJ TEKST, ZABAVITE SE ALI MALO I RAZMISLITE, O TEHNOLOGIJI, POJACIVACIMA UKUSA, ATAKOM NA NAS MOZAK  POMOCU REKLAMA ZA HRANU ALI I TABLETE UMESTO HRANE, ZA TV KOJI CE NAM PRUZITI ZADOVOLJENJE MIRISA I UKUSA. 

NE ZNAM KAKO CEMO OVE GODINE USPETI DA NAPRAVIMO NOVOGODISNJU TRPEZU IZ MNOGO RAZLOGA. AKO NE USPEMO MOZEMO DA MASTAMO I TO JE OKEJ U KRAJNJEM SLUCAJU.

ZELIM VAMSVE NAJBOLJE U 2022-OJ GODINI I NADAM SE DA CEMO JESTI VISE ZAISTA DOBRE PRAVE HRANE, DA CEMO BITI ZDRAVIJI I DA CEMO MALO ZAKOCITI NASE ODUSEVLLJAVANJE NOVIM TEHNOLOGIJAMA I VISE SE VRACATI PRIRODI@

SRECNO!!!!

Нема коментара :

Постави коментар