уторак, 12. март 2024.

NEOBICNI MATERIJALI

 LJUDI SU IZUZETNO KREATIVNA BICA. NE SAMO STO TU KREATIVNOST POKAZUJU  U ISHRANI NEGO I U PRAVLJENJU STVARI OD NAJNEOBICNIJIH MATERIJALA.  I NISU TU SAMO HALJINE OD NOVINA, KESA, MESA, I KOJECEGA. LJUDSKA KREATIVNOST NEMA GRANICE. PROSUDITE SAMI.

Brend Coperni je uz pomoć Američke svemirske agencije (NASA) osmislio svoju poslednju inovaciju - žensku tašnu napravljenu od 99 odsto vazduha i 1 odsto stakla.

Tašnicu "Air Swipe", koja ima neverovatan sastav, izumeo je profesor Joanis Mihaloudis uz pomoć NASA revolucionarnog aerogela od nanomaterijala silicijum-dioksida.

Ovaj materijal se opisuje kao veoma delikatan i nesalomiv, a nova tašnica je najveći predmet ikada napravljen od ovog materijala.

Pre nego što je ušla u svet mode, NASA je koristila ovaj materijal za sakupljanje zvezdane prašine, jer može da izdrži ekstremnu toplotu i pritisak 4.000 puta veći od njegove težine.

Jedan od pratilaca na Instagramu se upitao da li je ova torba samo ukras ili ima i praktičnu namenu, a Coperni tim je odgovorio:

"Može da drži iPhone

Coperni je inače, brend koji se etablirao kao lider futurističke mode i poznat je po avangardnim proizvodima koji pomeraju granice.

Oni su, recimo, predstavili haljinu koja je nastala uz pomoć spreja, a koju je ponela supermodel Bela Hadid.

Nakon tog internet spektakla s poznatim supermodelom, brend je potom pustio robote na svoju pistu za reviju jesen/zima 2023.

Prošle sezone Coperni je predstavio revolucionarnu verziju svoje popularne "Swipe" torbe, one koja služi i kao CD plejer

.Vegea, italijansi brend koji je još 2017. godine osvojio Global Change nagradu od strane H&M fondacije, kreira luksuznu kožu od otpadaka grožća, kao što su njihova ljuska, semenke i stabljike, koje dobijaju od vinske industrije. Italijani zaista znaju od vina da naprave sve! Vegea koža je takođe imala kolaboraciju sa brendom H&M, u okviru koje ste mogli kupiti čizme kreirane od kože od vinaKad smo već kod vina, da spomenemo i plutu! Pluta je prirodan, biorazgradiv materijal koji se većinski proizvodi u Portugalu, jer ona nastaje od posebne vrste drveta koje je karakteristično za ovo podneblje. Jedna od najboljih stvari vezana za plutu je upravo to da možete da je pokupite bez toga da isečete kompletno drvo na kojem ona raste, jer će na istom mestu izrasti ponovo.Brend pod nazivom Piñatex je brend koji proizvodi prirodnu alternativu životinjskoj koži koja je sačinjena od celuloznih vlakana koja se dobijaju iz listova ananasa. Ova koža je izdržljiva i od nje se mogu kreirati aksesoari.Proizvod koji ostaje od kreiranja kombucha čaja može da se iskoristi u kreiranju 100% biorazgradive veganske kože. Kada se čaj fermentira sa šećerom i sirćetom, kako bi od njega nastala kombucha, koriste se kvasac i dobre bakterije, a u ovom procesu se razvijaju vlakna od kojih može da se napravi materijal sličan koži.Kaktus je takođe jedan od materijala od kojih može nastati veganska koža, a proizvodnja ovog tipa kože većinski se dešava u Meksiku, koji je poznat po velikim količinama ove biljke koja voli sušenu zemlju.

 

Paukova mreža je najjači materijal u prirodi. Ovaj prirodni materijal je toliko čvrst i snažan da naučnici godinama pokušavaju da stvore njegovu sintetičku verziju. Sada su oni uz pomoć 3D štampe, bliže nego ikada. Sintetička paukova svila stvara se na sobnoj temperaturi upotrebom vode, silicijum dioksida i celuloze koja je lako dostupna. Gotov proizvod se može koristiti kao biorazgradiva alternativa za najlon i druge čvrste tkanine.

Prednosti: Materijal može postati alternativa onim u tekstilnoj industriji, zatim se može koristiti za izradu čvrstih materijala kao što su padobrani i za izradu građevinskih materijala kao što su blokovi, ali i u auto industriji za stvaranje veoma jakih delova za automobile.

 

Jedno od najboljih svojstava materijala nazvanog crvena materija (reddmatter) je njegova sposobnost da radi u uslovima niske temperature i pritiska, što je ključno za upotrebu u praktičnim situacijama.

Otkrivanje novog materijala koji je u stanju da prenosi električnu energiju bez otpora i da propušta magnetna polja oko materijala je proboj za kojim su naučnici jurili više od jednog veka.Otkriće novog materijala moglo bi omogućiti pravljenje energetskih mreža koje su u stanju da prenose energiju bez gubitaka, štedeći do 200 miliona megavat sati koji se trenutno gube zbog otpora materijala, prenosi Independent. Jedna od primena je i nuklearna fuzija, dugo očekivani proces koji bi mogao da kreira jedan od preko potrebnih izbora praktično neograničene energije. Druge primene uključuju lebdeće vozove velike brzine, i nove vrste medicinske opremeMnogo bitnija stvar kod ovog otkrića je ta da je materijal moguće koristiti u praktičnim uslovima, a naučnici uključeni u rad kažu da će upravo to označiti novu eru za praktičnu upotrebu super-provodljivih materijala

 

Do otkrića su došli „Majkrosoft“ i „Pacifik nortvest nešnal laboratorija“ (PNNL), koja je deo američkog Ministarstva energetike.

Naučnici kažu da bi materijal potencijalno mogao da smanji upotrebu litijuma do 70 odsto.

Otkada je otkriven, novi materijal se koristi za napajanje sijalica.

Istraživači „Majkrosofta“ su pomoću veštačke inteligencije i superkompjutere, za manje od nedelju dana, suzili listu od 32 miliona potencijalnih neorganskih materijala na 18 kandidata koji bi mogli da zamene litijum. Ovaj proces analize podataka trajao bi više od dve decenije da su korišćene tradicionalne laboratorijske metode istraživanja.

Materijal koji je izolovala veštačka inteligencija trenutno se zove jednostavno N2116. U pitanju je elektrolit u čvrstom stanju koji su naučnici testirali i od sirovog materijala preveli u radni prototip.

Ima potencijal da bude održivo rešenje za skladištenje energije jer su čvrste baterije bezbednije od tradicionalnog tečnog ili želatiniziranog litijuma.Mogli bismo da modifikujemo, testiramo i podesimo hemijski sastav ovog novog materijala i brzo procenimo njegovu tehničku održivost za radnu bateriju, što pokazuje koliko će ova napredna veštačka inteligencija ubrzati ciklus inovacija“, ističe Mjurel.

KAD SE UDRUZE VESTACKA TEHNOLOGIJA, KVANTNA FIZIKA ,NANO I  BIO MATERIJALI SAMO NEBO JE GRANICA. BOLJE RECENO NI NEMA GRANICE. SVAKI DAN NASTAJU NOVI MATERIJALI OD KOZMETIKE DO GRADJEVINARSTVA. POTPUNO SAM FASCINIRANA.

Нема коментара :

Постави коментар