среда, 16. новембар 2016.

BELA KUGA, CRNA PENZIJA

BELA KUGA! CRNA PENZIJA! NATALITET ZAVISI OD MNOGO FAKTORA!  U PENZIJU NECE SAMO ONE ZENE KOJA IMAJU DOBRA RADNA MESTA!
Vec godinama se prica da u Srbiji zbog pada nataliteta nestane jedan grad od 30-tak hiljada stanovnika. Razloge znamo. Uglavnom. Prvo i osnovno jeste duboka ekonomska kriza. O tome sam vec pisala. Mladi zive kod roditelja do 30-te a i vise. Kada i ostvare vezu ili brak koliko je mogucnosti za i jedno dete ako se placa stan ,a radi samo jedno od njih? Drugo bioloski sat otkucava iako se sada sve cesce cuju price o zacecu posle 40-te pa i u petoj i cak sestoj  deceniji zivota. I tada ako sve prodje dobro ipak je to samo jedno dete. I nije ni prosta reprodukcija. Za nju je potrebno dvoje dece ( da zamene oca i majku). Naravno, dobro bi bilo imati troje, cetvoro ( kao ja), petoro dece. I jako tesko ekonomski izvodivo. Zatim, mislim da gomila vakcina, lekova pa cak i prehrambenih artikala ( i hrana i pice) takodje izazivaju neplodnost.
Mnoge zene prenaporno rade na svojim radnim mestima, a ako zele i imaju snage one su i kod kuce zaista zatrpane raznim poslovima. Naravno sto je vise dece vise i poslova.Danas sam postavila na Fejsbuku pokusaj peticije da se zenama koje su rodile troje i vise dece omuguci da ranije odu u penziju. I odmah komentar od neke zene koja misli da je to glupost i da ona zeli da radi do smrti! Pa, dobro .Jesmo svi razliciti. Ali, smatram da vecina zena posle radjanja vise dece, njihovog odgajanja, teskog posla na radnom mestu i kod kuce ne mogu da rade do pune penzije! Mozda bi i to bilo nesto zbog cega bi zene koje i pored jedno i dvoje dece tesko izdrzavaju zenski zivot i obaveze rodile i to trece i cetvrto dete i otisle u penziju gde bi cuvale zdravlje za cuvanje unucica. Kad smo kod toga danas cuvena ministarka kaze da bi mogli da uvedu Halo baka servis i da bakama koje imaju unucice a ostale su bez posla ( da i to treba reci da je tranzicija ostavila bez posla citavu generaciju od 53-eg do 63-eg godiste) daju simbolicnu naknadu za cuvanje svojih unucica i markicu za prevoz!
Takodje sam procitala tekst u novinama da je jedna zena koja ima 33 godine staza i troje dece pozelela da ode u penziju prosle godine, ali nije mogla iako ima upisanih dodatnih dve godine staza za radjanje treceg deteta. Dakle cemu onda sluze te dve godine? Zavaravanje nista drugo. Kao eto mi smo nesto poradili na natalitetu!
Na natalitetu treba ozbiljno poraditi. Ja razmisljam da cak to ide ne samo za majke sa vise dece nego uopste za majke. Kako to mislim? Zena kad rodi dete mora da bude uz njega godinu dana  -znam iz iskustva. I da majka dobija novcanu naknadu naravno. I tada je bebi potrebna paznja i nega sve vreme, ali moze da uskoci baka, bebi servis, vrtic ako zena zaista zeli i moze da radi. Do trece godine sve treba da bude besplatno. Od cuvanja bebe do hrane i odece i obuce!
Druga beba u porodici treba da ima sve kao i prva plus sto prva starija beba treba da ima besplatan vrtic i dalje skolovanje. Majka posle jedne godine ima pravo na bolovanje onoliko puta koliko je zaista potrebno bez smanjenja plate.
Treca beba u istoj porodici pored gore navedenog dopusta majci da bude duze na bolovanju od godinu dana pogotovu ako je manja razlika medju decom ( u godinama). Umesto upisavanja dve godine staza koje nicemu ne sluze bolje je da se majci dopusti dve godine placenog odsustva. I tako za svako sledece dete.
Jednokratne isplate sto su bile u trendu 2000-tih ( steta sto nisam i ja to imala) za prvo dete valjda 50 hiljada, za drugo 100 i za trece 150 nisu lose ali kako im kaze ime pogotovu u danasnje vreme su samo preka potreba ,a tesko  su motiv  za radjanje deteta.
AKO HOCEMO ZAISTA DA NAM SE SRBIJA PODMLADI ( ZNATE DA SMO MEDJU NAJSTARIJIM NARODIMA NA SVETU) TREBA DOBRO DA RAZMISLIMO KAKO DA MOTIVISEMO ZENE DA RADJAJU. ZA SADA MISLIM DA MOTIVA I NEMA BAS!
A STO SE TICE RANIJE PENZIJE ZA ZENE KOJE SU RODILE VISE DECE MISLIM DA JE NEOPHODNA! A AKO IMA NEKA ZENA KAO ONA STO JE HEJTOVALA MOJU PETICIJU -IMA PRAVO DA RADI I DALJE. NE TREBA SE UZIMATI ZA PRAVILO NEKOLIKO IZUZETAKA!

Нема коментара :

Постави коментар