недеља, 6. новембар 2016.

INSEKTI SU MLJAC

INSEKTE JEDE VEC DVE MILIJARDE  LJUDI! PROTEINI, VITAMINI, GVOZDJE! BUBABURGER?! 'MESO' SKAKAVACA SE BOLJE APSORBUJE  U ORGANIZMU NEGO TELETINA!
Naucnici tvrde da pre nego sto narucite pljeskavicu dobro razmislite, jer je tanjir skakavaca mnogo zdraviji  za vas. Pored jos nutrienata ( kalijum, cink) bube su i energetska potpora. Sad pitanje je ko je tu lud? Da li Azijati koji bube jedu oduvek ili mi "zapadnjaci " koji ne mozemo ni da zamislimo da jedemo insekte? Bubaburger bi mozda resio stvar, jer i ovako nemamo pojma sta nam  serviraju u "Meku". Da li bi provalili? Ne znam! Ali bi mnogo strasno bilo da pojedes bubaburger, a onda ti kazu sta si jeo!
Insekata ima cak 1.900 vrsta, a "najsladji" su svakako skakvci. Przeni, peceni, karamelizovani... U Srbiji su jestive sve vrste skakavaca ,zatim larve mrava, zrikavci, larve muve i leptira (leptir Zigena je u Italiji delikates jer je sladak. Insekti se peku u vrelom kvalitetnom ulju,ne sole se ,ali se mogu preliti soja sosom i sa dosta cilija i ljutih zacina koji ubijaju bakterije.
FAO -Agencija za hranu i poljoprivredu (pri UN) preporucuju   ljudima da jedu insekte, gusenice, bube, ose kao glavni adut protiv gladi u svetu! Po njima tako bi se iskorenila glad i ocistilo zagadjenje?! Po MENI NE JEDE SE SVE STO LETI ILI GMIZE! To sam slusala po sto puta dnevno od moje bake!
Pa u stvari imamo fenomenalan izbor. Ili GMO hrana ili insekti.  Plus na svo ludilo krece i osnivanje grane poljoprivrede za uzgoj insekata. Kao da ih vec nema previse! Sad ne znam da li ce ih hraniti biljem otpornim na stetocine i bolesti ( GMO biljke). I onda imamo dva ujedan! Sve za zdravlje ljudi! GMO BUBABURGER! Neki tekstovi na internetu me podsecaju da nismo do pre 30-tak godina bili spremni da jedemo " plodove mora" ( mislim na trave, alge, larve koje cega) pa sad ih jedemo. Ja ne i dalje! I kao trebali bi da probamo kad je vec tako zdravo. Pa super ja vec i tako u jesen i prolece imam veliku seobu kolonije mrava kroz kuhinju ( jer smo je izgradili na njihovom putu). Samo da im skrenem put u tiganj!!!!
Savremenom tehnologijom plan je da se insekti pretvore u bezukusnu masu koja sa posebnim dodacima moze da imitira ukus ribe ili  nekih vrsta mesa! To za one burgere ko ne moze da jede pecene skakavce.
Kad smo kod insekata ja se setih pcela kojima sam vec nekoliko tekstova posvetila. Prema nekim naucnicima ako nestane pcela na Zemlji covecanstvu bukvalno ostaje 3-4 godine postojanja. Da dodam da je na njihovo istrebljenje direktno uticalo vestacko oprasivanje i mobilna radijacija. Sad se ja pitam? Ako gajimo insekte za ljudsku ishranu zar ne bi trebali da pomognemo i ponovnom zivotu pcela na ovoj nasoj planeti? Takodje se pitam, ako krenemo da gajimo velike kolicine insekata ,a vec ih ima mnogo vise od ljudi kako ce to uticati na lanac ishrane svih zivih bica. I sta cemo sa insektima koji su opasni za ljude? I kako cemo ptice naterati da jedu samo paukove i komarce? I da li su svi insekti i bube jestivi? I mnogo toga mi bas nije jasno. Jedino sam sigurna da nikad ne zelim ni da ih probam. Nisam ni zablje batake, ni zmijske snicle, o puzevima da i ne pricam.
Poredjenje : cufta od 100 gr govedine sadrzi 6 mg  gvozdja ,cufta od 100 gr skakavaca sadrzi 8-20mg gvozdja u zavisnosti od vrste! Ma super!
Ne znam tacno u sta spadaju crvi ali kada sam gledala kako Selma Hajek sprema sebi hranu mucnina je bila do faze povracanja. Dakle ako ih ne pohuje za rucak jer zuri onda ih cedi u sokovniku i ruca "s nogu"!
PITAM SE KAD GLAD ZAKUCA NA VRATA - ONA PRAVA PRED SMRT GLAD DA LI BI MI PRZENI SKAKAVAC IZGLEDAO KAO RAZNJIC( JER IH U KINI REDJAJU NA DRVCA KAO MI RAZNJICE)? NE ! NE VERUJEM!  ILI BI IPAK PREVLADALA BORBA ZA OPSTANAK U VIDU DAJ STA DAS! OPET KORENJE BI I NEKAKO POJELA  I KAD  NISAM NA IVICI ZIVOTA!

Нема коментара :

Постави коментар