понедељак, 22. јануар 2018.

SVETI JOVAN

I SINOC SU SE GOSTI NA SLAVI "NALIVALI" RAKIJOM! RAKIJA JESTE SRPSKI BREND A OPET O NJOJ NE ZNAMO MNOGO TOGA! I PLUS JE I LEKOVITA!
Voda života, vatrena voda, lozova voda, duh začina, I još mnogi drugi nazivi su vezani za nju, Rakiju. U evropskim zemljama postoji viševekovna tradicija proizvodnje i konzimacije alkoholnih  pića, sa istim ili sličnim načinom pravljenja, pa tako u Engleskoj se zove džin, brendi, rum, u Nemačkoj šnaps, u Rusiji I Poljskoj vodka, u Skandinaviji akvavita.Rakija je ušla na velika vrata u sve krajeve Evrope I postal deo nacionalnog obeležja svoje zemlje. Za dobro jutro, laku noć, kao aperitiv, za obloge, skidanje temperature, flaša rakije je neizostavni deo u svakoj domaćinskoj kući. Rakija od Šljive, ili šljivovica je nacionalno srpsko obeležje.  Druga često korištena voća u grozdje (najčešće u Bugarskoj i Crnoj Gori),zatim rakije od kajsije, jabuke,smokve i dunje. Rakija od šljiva i grožđa se katkad meša posle destilacije s drugim sastojcima, kao što su trave, med, višnje i od rašastih plodova. Prepečenica je dvostruko destilirana rakija, gdje sadržaj alkohola nekad prelazi čak i 60%. Brlja je popularni naziv za jeftinu rakiju lošeg kvaliteta. Inače je rakija bez boje, osim kad se u nju dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakija se drže u drvenim bačvama (od hrasta) zbog dodatne arome i zlatne boje. Rakiju se preporučuje piti iz posebnih malih čašica kapaciteta od 0,3 do 0,5 dl.Načešća jačina rakije je od 40 %, a domaće idu I do 60 %. Jačina rakije se određije u volumnim procentima I u gradima. Odredjuje se po količini alkohola koji se izražava u zapreminskim delovima ili volumnim procentima, koji se obeležavaju kao % vol.Volumni procenat je broj litara čistog etanola koji se nalazi u 100 l pića. U svakodnevnom govoru jačina alkohola se često izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol% Najpraktičnije i najbrže, jačina rakije se određuje pomoću alkohometra.
Jedna od grešaka je da se stara rakija hladi pred iznošenje na sto.Niska temperatura prikriva neželjene osobine kod loše ispečene rakije, a ubija arome kod kvalitetne. Nasuprot uvreženim čašicama u obliku malo većeg napretka, rakiju bi trebalo točiti u čaše u obliku cveta lale, sa dovoljno mesta da se u njoj sretnu odležalo piće i vazduh. Ovo je potrebno zbog procesa blage oksidacije koja se dešava kad piće izađe na svetlost dana posle godina, nekada i decenija starenja .
Kada su ukus i miris u pitanju, uputstvo je jednostavno - ako se pri degustaciji oseti bilo koji iz kategorije "nepoželjnih ukusa" to je pokazatelj greške ili prevare u procesu pečenja. Svaki vulgaran i napadan miris je pokazatelj greške prilikom pečenja ili prevare. Šećer dodat u neprevreli voćni kljuk za posledicu ima rakiju sa manje sortnih aroma. To znači da rakija od dunje neće imati tipičan miris i ukus dunjevače. To važi za sve vrste voća. S druge strane, veliki problem su veštačke, dodate arome. To su obično rakije sa prenaglašenom aromom voća, kao da jedete aromatizovane bombone ili žvake. Nijedna prirodna voćna rakija ne sme da miriše jače od voća od kojeg je proizvedena.
 Da li ste znali da ljudsko telo proizvodi svoje sopstvene rezerve alkohola i to u kontinuitetu 24 sata dnevno? Zdravica, govor pred prvi gutljaj pića, nastala je u starom Rimu Drevni Egipćani pravili su najmanje 17 različitih vrsta piva i oko 24 vrsta vina. Pivo je bilo glavno piće Vavilonaca, Vikinzi su koristili lobanje svojih neprijatelja kao krigle.Alkoholna pića korišćena su u Kini još u praistoriji. Kinezi su alkohol smatrali za duhovnu, a ne hranu za telo. U ranom hrišćanskom periodu alkoholna pića smatrana su Božjim darom - da se konzumiraju i da se u njima uživa.Burbon je dobio ime po Okrugu Burbon u državi Kentaki u Americi, gde ga je prvi put proizveo jedan baptistički sveštenik Ime viski je varijanta fraze "voda života" (eau d´ vie), koja različito se spelujući daje imena nekoliko vrsta pića. Najstarija destilerija viskija postoji od početka 18. veka veka. U toku 18. i 19. veka proizvodnja je bila nezakonita i malog obima. Džoni Voker, Džordž Balantaj i braća Čivas, bili su sitni bakalini koji su u svojim radnjama prodavali viski. Džon Devar je prva osoba koja je počela da prodaje brendirani, obeleženi viski u bocama.Kraljica Viktorija, jedna je od prvih koji su tražili škotski viski van Škotske, uživala je u svakodnevnoj upotrebi viskija uz popodnevni čaj.
Alkoholna jačina viskija nekada je testirana korišćenjem baruta. Čašica viskija ima 104 kalorije, manje od standardne čaše vina ili pola krigle piva.
Za kratko vreme rakija može da nam pomogne kod određenih zdravstvenih tegoba. Ona je svakako bolja opcija od lekova jer je ona prirodni lek. Ukoliko vas muči neka od navedenih tegoda, čašica rakije može da pomogne.
Bol u želucu .Ukoliko ste se prejeli masne hrane pa vas sada muči bol u želucu, mala čašica šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti. Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite ovaj postupak par puta uz pauze kako rakija ne bi previše nadražila bolno mesto.Upala grla.Ukoliko je upala izazvana bakterijskom infekcijom, rakija sa par kapi propolisa uspešno dezinfikuje grlo, a može da vam pomogne i biljni čaj sa par kašika rakije.Trljajte malo rakije na bolna i ukočena leđa, pa ponovite postupak nakon par sati. Komovica je odlična u ove svrhe, ali možete da iskoristite i druge ako nemate komovicu.Ukočen vrat .Postupak je isti kao i kod bola u leđima. Kod obolelih od artritisa masaža rakijom ublažava bol u zglobovima.Rakija hladi kožu pa povoljno deluje kod otoka, a sve što trebate da uradite je da je umasirate u kožu ili stavite oblog od rakije. Kako ne biste nadražili previše kožu, poske nekoliko sekundi sklonite oblog pa ga opet vratite i tako naizmenično.Rakija popravlja cirkulaciju zato ne čudi što je naše bake i deke piju ujutru na prazan stomak.Rakija sa peršunom je dobar saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.Mučnina tokom vožnje .Ovde se ne savetuje upotreba maloletnim licima, kao ni licima koja upravljaju vozilom.Divlje šljive uzgajali su još Asirci pre oko 2.000 godina, a njihovo gajenje preuzeli su Rimljani koji su počeli da ih kaleme u cilju dobijanja boljih vrsta. Plinije piše da Rimljani poznaju veliki broj ukrštenih vrsta šljiva. Za šljivu su znali i narodi Kine i Japana. Tek krstaši donose šljivu u Evropu, gde je najpre uzgajana u voćnjacima srednjovekovnih manastira u Engleskoj. Danas se šljive gaje u gotovo svim krajevima sveta.
Šljive imaju visok sadržaj šećera ali ne sadrže skrob. Posle branja ne postaju slađe već samo sočnije, što je posledica dejstva enzima koji se oslobađaju. Šljive su veliki izvor vitamina A i C i kalijuma, imaju nizak sadržaj proteina, masti samo u tragovima, ali sadrže više antioksidanasa nego bilo koje drugo voće. Postoji preko 2.000 vrsta šljiva koje sazrevaju u različito vreme leta ili jeseni, ali samo desetak vrsta se komercijalno koristi. Boja šljiva se kreće od crno-plave preko ljubičaste i crvene do zelene i žute. U Srbiji, uzgajanje šljive predstavlja deo istorije i tradicije .U zavisnosti od kraja u kom se uzgajaju zastupljene su i različite sorte. Najzastupljenija je požegača, ali su rasprostranjene i druge sorte koje po svojim karakteristikama, povoljan odnos šećera i kiselina, odgovaraju za proizvodnju rakije. To su: crvena ranka, bele šljive, moravka, metlaž, stenlej...To su takozvane rakijske sorte. Najkvalitetnija je rakija od šljive požegače ali se koriste i različite mešavine, što već predstavlja izbor i osobenost proizvođača.
SADA SMO VALJDA SHVATILI ZNACAJ RAKIJE. I OSTALI ZAPANJENI ZASTO KAD NAM JE PRIRODA DALA NAJBOLJU SLJIVU NA SVETU NE ISKORISTIMO SVE NJENE POGODNOSTI!
OVAJ TEKST KAO I MNOGI O ALKOHOLU NISU PROMOVISANJE ALKOHOLIZMA NEGO JEDNOSTAVNO PRICA KOJA DONEKLE ONJASNJAVA ZASTO  USRBIJI SVI PIJU - RAKIJU!



Нема коментара :

Постави коментар