субота, 20. јануар 2018.

LIBERLAND I LUZITANIJA

LIBERAND I LUZITANIJA!
Liberland, zvanično Slobodna Republika Liberland (češ. Svobodná republika Liberland), je mikronacija koja ističe pretenzije na bivšu rečnu adu poznatu kao Gornja Siga, a koja se nalazi na zapadnoj obali Dunava, između Srbije i Hrvatske, čiji je i predmet spora. Mikronaciju je proglasio, češki libertarijanski političar Vit Jedlička, 13. aprila 2015. godine dok je na inicijalnim izborima od prvih troje stanovnika, izabran kao prvi Predsednik Slobodne Republike Liberland sa 2 glasa ZA i 0 glasa protiv.
Teritorija je predmet spora Hrvatske i Srbije privremeno pod kontrolom Hrvatske. Vlasti Republike Hrvatske, početkom maja 2015. godine zabranile su pristup tom području, a Predsednika Jedličku dva puta policijski pritvarali na manje od jednog dana zbog aktivnosti koje provodi na tom području. U toku je sudski spor zbog ovog događaja.
2016-te  omogućava e-rezidentima pristup globalnom slobodnom tržištu. Kombinujući ideje servisa UBER, Fiver, Airbnb i eBay, pruža mogućnost da na osnovu GPS lokacije, korisnici mogu da ponude svoje usluge, besplatno, bilo gde u svetu. Uz integraciju sa Facebook, Linkedin i Bitcoin servisom, omogućava trenutno poslovanje po Liberland standardima. Plaćanjem dobrovoljnog poreza, korisnici stiču "zasluge" (merits) koje kasnije mogu da promene za punopravno državljanstvo Liberlanlanda.Prema zvaničnom sajtu, samo komuniste, neonacisti i drugi ekstremisti kao i lica sa krivičnim delima, ne ispunjavaju uslove za državljanstvo. Prema The Guardian-u (UK), Liberland je primio 200.000 zahteva za državljanstvo za jednu nedelju postojanja. Početkom maja 2015., Liberland izdaje prvih trideset državljanstava. Ovaj događaj je trebalo da se održi u Liberlandu, ali je hrvatska granična policija zaustavila grupu na ulasku u teritoriju Liberlanda sa hrvatske strane. Bilo je pokušaja da se pređe reka ribarskim čamcima sa srpske strane, ali je propao zato što lokalni ribari nisu imali dozvole za prevoz ljudi. Osim toga, srpska policija je obavestila Jedličku da će svi koji pokušaju ilegalni prelazak granice biti uhapšeni. Improvizovana Ceremonija je održana u Bačkom Monoštoru. Istovremeno, Jedlička je organizovao planove za još jedan pokušaj, putovanje iz Češke u Liberland Dunavom (koji predstavlja međunarodni plovni put).
Radna verzija predloženog ustava je napisana i revidirana nekoliko puta. Glavni autor je Kacper Zajac, uz doprinos drugih volontera. Ustav se sastoji od četiri člana:. Zakon o osnovnim pravima, zakonodavna vlast, izvršna vlast, i sudska vlast.Ako je apsurd da Hrvatska teritoriju Liberlanda koju ne smatra svojom, jer katastarski pripada Srbiji, iako je sa njihove strane reke, čuva od upada zbog svojih komšija. U poslednje dve godine najčešće Jedličke. Iz naše zemlje opet odgovaraju da Liberland nije uspostavljen na našoj teritoriji jer je granicu odredio Dunav. Za to vreme Jedlička prima donacije za osnivanje nove države i molbe za državljanstvo, a od pola miliona zahteva, zasad je odobrio samo 350.
Granični spor između Srbije i Hrvatske zasada najviše odgovara Jedlički, pa flotila države koja treba da se prostire na poluostrvu od sedam kvadratnih kilometara između Srbije i Hrvatske kod Bačkog Monoštora već ima dva čamca, ponton i jedan brod za 12 ljudi.S druge strane, osnovana je i agencija „Liberland travel“, ali kao nevladina organizacija za promovisanje omladinskog aktivizma u manjinskim mađarskim zajednicama, receptivnog turizma i promovisanja arheoloških lokaliteta.Cena aranzmana 50 evra.
Ovo je izuzetna prica o drzavi u kojoj vaze pravila slobode i jednakosti za sve. Mozda je i Luzitanija jedna od tih drzava . Iako  je samo naziv knjige dobitnika NIN-ove nagrade za 2017-tu Dejana  Atanackovica  ova ideja me sve vise intrigira. Jer razmislite malo samo na dva mesta u celom svetu su ljudi jednaki u Liberlendu i pihijatrijskoj ustanovi! Luzitanija je drzava u kojoj se suprostavljaju progres i ludilo! Iako najmanja na svetu ona je po svom znacaju najveca. Luzitanija, zamišljena kao utopijski roman, u osnovi je priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. Dom za s uma sišavše je tokom okupacije zvanično bio van nadležnosti okupatora koji je tu eksteritorijalnost dodelio bolnici, po svoj prilici, ne bi li se lišio komplikovanih obaveza. U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost. Dok se ludilo vekovima tamniči i kažnjava, glupost se oduvek veliča, slavi i ovlašćuje. Na ovim našim prostorima često je sva nesreća pripisivana nekakvom urođenom, gotovo poslovičnom ludilu, ali to je samo zato što razum i glupost ponekad prave dogovore.Pacijenti su se utrkivali ko će najpre toj reči smisliti značenje, jer, kako raskošna mašta umno obolelih nalaže, ništa u životu ne može da bude samo jedna stvar, a da istovremeno ne bude još stotinu drugih. I ako bi nekom palo na pamet da tih poslednjih dana septembra 1915, neposredno pre početka bombardovanja, u bolnici spro¬vede anketu sa pitanjem: šta je Luzitanija?, odgovora bi bilo ko¬liko stanovnika ove ustanove zajedno. Za neke je to bila reka, za druge drvo, treći su je smatrali naslovom neke antičke komedije, četvrti retkom bolešću. Neko ju je smatrao ženom, neko pticom, a bilo je i mišljenja da je reč o najdaljem kutku hiperborejske zemlje. Tačnije, svako je, bez sumnje, znao da je Luzitanija jedna ogromna potonula barka, ali je ujedno svakom bilo jasno da ta barka, na mračnom morskom dnu, daleko od pogleda, sada u sebi nosi tu neobičnu mogućnost da bude bilo šta.
POTPUNO SAM ODUSEVLJENA. JA KOJA SAM UCILA U SKOLI MARKSIZAM I DAN KADA CE NASTATI KOMUNIZAM- SVI JEDNAKI RAVNOPRAVNI -SLOGAN RADI KOLIKO MOZES -DOBICECES KOLIKO TI PRIPADA! DA LI CE LIBERLEND OPSTATI I DA LI CE LUZITANIJA POSTATI STVARNOST U NEKOJ NOVOJ CIVILIZACIJI KOJA DOLAZI POSLE NAS?
VEROVATNO HOCE JER AKO CEMO DA BUDEMO REALNI I SVESNI TOTALNO ONDA ZNAMO DA JE PRVOBITNA ZAJEDNICA BILA USTVARI KOMUNIZAM ONDA JE DOSAO PROGRES I LUDILO. LOGICNO POSLE APOKALIPSE NASTAJE PRVOBITNA ZJEDNICA.....

Нема коментара :

Постави коментар