четвртак, 18. јануар 2018.

SVE BOGINJE

SVE BOGINJE! ZASTO SE KOD NAS ZA RUBEOLE, VARICELE I OSTALE BOLESTI TOG TIPA KAZU BAS BOGINJE? KO ILI STA SU BOGINJE? U NAZIVU VARIOLA VERA ( VELIKE BOGINJE) KRIJE SE VERA - NASA REC VEZANA ZA RELIGIJU. ASTECI SU MASOVNO UMIRALI OD BOGINJA - ZA NJIH JE BILA KAO ZA EVROPLJANE ( KOJE SU IM ONI  I DONELI) - KUGA .
Te 1974-te kada je zvanicno istrebljena rubeola  vakcina MMR se redovno davala deci. I niko nije spominjao autizam. Mozda zato sto se nije mnogo pricalo o njemu. Od 90-tih pa na ovamo majke izbegavaju da deci daju MMR i gle u Srbiji ovih dana broj obolelih od "malih boginja" presao 1000. Kao sto se 1972-ge u Srbiji pojavila variola vera koja je istrebljena posle drugog svetskog rata ,a tu je i veliki kasalj, tuberkuloza, tifus... I svaka epidemija boginja je zapocinjala na Kosovu. Valjda su americki vojnici drzali viruse koje izazivaju te bolesti kao kucne ljubimce, pa ih tu i tamo postali da se istrce. Ali, to je druga prica.
Vratimo se mi pojmu boginja. Boginja je zensko bozanstvo. A bolesti kao i svo zlo koje pogadja ljudsku vrstu imaju zensko ime. Dobro, to je slicnost. Zanimljivo je i verovanje da postoji 7 arhetipova zena ( sedam je vrlo vazan broj u hriscanstvu) koje su uporedjene sa grckim boginjama.
AFRODITA - boginja lepote i ljubavi - arhetip ljubavnice
predstavlja seksualnost, uživanje i lepotu, prisiljavajući ženu da ostvari i kreativnu i prokreativnu ulogu. Žena kod koje dominira ovaj arhetip je zavodnica, dama, privlači muškarce i uživa kad su oni u nju zaljubljeni. Kao žena može biti izuzetno zahtevna, a sebe će realizovati ako razvije svoju kreativnost. Često žudi za decom, ali inspiracija za to nije u majčinstvu, nego u zaljubljenosti u muškarca s kojim želi potomstvo. Zanimljivo je da privlači muškarce, ali često nije srećna u ljubavi jer je privlače uglavnom oni koji za nju ili prema njoj nisu dobri. Imaće naročito problematičan odnos s muškarcem Hefestom, koga je majka odbacila pa prema ženama istovremeno oseća privlačnost i mržnju. Zaljubljiva je i za svakog muškarca misli da je onaj pravi, no samo dok traje zaljubljenost. Drugi česti obrazac je da se zaljubi u muškarca koju nju ne želi. Pomaže joj razvoj arhetipova Here ili Demetre u majčinstvu, ili Hestije kako bi pod kontrolu stavila svoju strast, koja može biti razorna.
ARTEMIDA - boginja lova, arhetip sestre
personifikuje nezavisnu ženu, usmerenu prema dostignućima, takmičarskog karaktera. Žena Artemida živi u pokretu (aktivan život), potrebni su joj stalni izazovi, a brak i deca joj nisu potrebni ako nema aktivne arhetipove Here ili Demetre. Iako joj emotivna bliskost nedostaje, lako će je kompenzovati bliskim prijateljskim i sestrinskim odnosom. Često je razorna u odnosu na druge, lako povredi druge ili im nanese štetu. Rešenje je da kroz sopstveni bol nauči da bude ranjiva. Najnegativniji aspekt njenog karaktera su emocionalna nedostupnost i nemilosrdnost, a rešenje je razvijanje saosećanja prema drugima, kao i opraštanje sebi i drugima. Tada postaje svesna da joj je bliskost potrebna kao i nezavisnost.
ATINA- boginja mudrosti arhetip tatine cerke
 predstavlja racionalnu, samouverenu ženu kojom vlada razum, a ne srce. Može biti prestroga i tako uplašiti muškarca. U odnosu s muškarcem teži partnerstvu, ravnopravnosti i uvažavanju.Kao ćerka koja je očeva mezimica, naklonjena je moćnim muškarcima koji odgovaraju arhetipu patrijarhalnog oca, šefa, vođe. Voli uspešne muškarce i sama bira svog partnera, a oni je često razočaraju. Rešenje se nalazi u otkrivanju deteta u sebi, odustajanju od svemoći i izgradnji kvalitetnog odnosa s majkom. Razvijanjem sopstvenog majčinstva i aktivacijom arhetipa Demetre uči da razume sopstvenu majku, druge žene, ali i sebe. Tada postaje spontana, opuštenija, a ujedno dozvoljava drugima da je uteše i zagrle, odustajući od uloge ratnice i mudre sveznalice.
DEMETRA - boginja zita, arhetipski tip majke
 predstavlja ženu nagonski orijentisanu na sopstvenu decu. Ovaj arhetip simboliše materinski instinkt, naročito ako je reč o ženi koja ima ćerku. Ona može biti velikodušna, ali i destruktivna majka koja ne zna da se odvoji od dece kad odrastu i želi po svaku cenu da bude ona koja kontroliše. Tako se može ponašati i u odnosu prema muškarcima, postajući im majka. Brak joj nije prioritet, kao Heri, a za razliku od nje uvek će se pre odlučiti da podrži svoju decu nego muža. Pasivna agresija i depresija najčešći su problemi s kojima se susreće, naročito kada deca odrastu. Rešenje pronalazi kad svesno odustaje od kontrole, podstiče nezavisnost sopstvene dece i razvija sopstvene interese koji će joj osigurati svrhu i izvan majčinstva.
HERA -  boginja braka, arhetipski tip supruge
 njen je prvenstveni cilj udaja i muž joj je uvek na prvom mestu. Privlači je brižan i sposoban muškarac, a svom suprugu će u svakoj situaciji dati prednost, čak i pred sopstvenom decom. Dan venčanja smatra najvažnijim danom u životu. Može biti izuzetno ljubomorna i posesivna ako je nesigurna u sebe. Negativnu stranu žene Here probudiće odbacivanje od strane bračnog partnera. Ako je muž prevari, svoju će ljutnju usmeriti na suparnicu. Sreća žene Here zavisi od toga koliko joj je muž odan, koliko mu je važan brak i koliko je ceni kao suprugu. Čak i kada se rastane, oseća se i ponaša kao legitimna žena bivšeg muža. Neudata Hera osećaće se neispunjenom i neuspešnom. Okrenutost radu i stvaranju kao i aktiviranje Atine može ublažiti negativne posledice ovog arhetipa.
HESTIA-boginja ognjista, arhetip mudre zene- tetke
 to je usamljena žena, ali i žena koja u sopstvenom domu nalazi zadovoljstvo i mir. Često su to tihe i nenametljive žene, a ako dožive emocionalnu povredu, povlače se u sebe. Može se osećati kao stranac u sopstvenoj porodici, izolovana od braće, sestara i roditelja. Seksualnost joj nije jako važna. Privlačna je tradicionalnim muškarcima koji žele tihu, nenametljivu ženu i brižnu domaćicu. Ako doživi gubitak emocionalnog uporišta u sopstvenom domu, nužno joj je da pronađe sopstveno ja. Osnovni zadatak za nju tada je da radi na sopstvenom samopouzdanju aktiviranjem arhetipa Atine ili Artemide.
PERSEFONA - gospodarica podzemlja ,arhetip mamine cerke
žena koja je sklona pokornosti, žrtvi, udovoljavanju drugima i potrebi da je drugi vole. Njen je osnovni problem nespremnost na odrastanje, prevelika bliskost s majkom i pasivnost u stavovima prema okolini. U odnosu s muškarcem nesvesno se prilagođava onome što muškarac želi da ona bude. Mladolika je i prilagodljiva, što ne znači da nije jaka. Negovanje strpljenja, kao i sposobnost da sačeka da se situacija promeni i da se razjasne njena sopstvena osećanja među najvažnijim su pozitivnim karakteristikama žene Persefone. Razvijanje sposobnosti slušanja, suzdržavanje od predrasuda i osuđivanja unapred mogu joj pomoći u razvijanju osetljivosti prema drugima. Razvijanje dobrote prema sebi pomoći će u razvijanju najpozitivnijih aspekata ovog arhetipa.
Ako ste pazljivo citali pricu o boginjama i zenama koje su po mom misljenju i vestice onda vam je jasno da je rec BOGINJA dosla kao idealna za nazivanje opakih bolesti koje na telu ostavljaju crvene tragove. Nisu smrtonosne u danasnje  vreme  (  kad je rec o varicelama i malim boginjama) , ali nisu ti tako bezopasne. Vakcina je resavala bar pitanje malih boginja,a onda su zahvaljujuci teorijama zavere u koje nazalost i ja verujem zaplasili ljude da ako vakcinisu svoje bebe umesto vakcine deca dobijaju cip za kontrolisanje. Verovatno ova trenutna epidemija znaci da treba vise verovati u boginje ( one grcke narocito)  i zene nego u teorije zavere. Jer ako cemo tako bog je musko kao i deda-maraz ali dali postoje ili ne ko zna. Medjutim, sve boginje postoje zar ne?
Da bi sve povezali u celinu razmislite jos jednom o religiji VERI (makar ona bila i variola) i da ne bi prosli ko Asteci i nestali sa planete  treba preispititati sve te boginje i bogove.
Dotle srecno! Inkubacija je tri nedelje!

 

Нема коментара :

Постави коментар