петак, 9. март 2018.

ZMAJ

ZMAJ PREDSTAVLJA SPOJ NEBO - ZEMLJA! RED ZMAJA! ZMAJEVI NISU SAMO MITSKA BICA!
Zmaj je mitsko biće, uglavnom predstavljeno kao velika zmija ili gmizavac sa magijskim i drugim moćima. Veruje se da su legende o zmajevima nastale nezavisno u raznim kulturama, pa su stoga i predstave o zmaju nešto što zavisi od kulturnog okvira u kome se krećemo. Dok su u zapadnoevropskoj tradiciji mahom predstavljeni kao zla bića, u Kini su zmajevi generalno dobri.Predstave o izgledu zmaja kod Slovena variraju čak i u okvirima istog područja. On može u potpunosti imati oblik velike zmije, ili imati i četiri noge, a takođe može i ne mora imati krila. U nekim pričama se govori o zmaju koji se od čoveka razlikuje samo po tome što ima veću glavu i oči, a ispod pazuha krilca, a u drugim o nemani ljudske glave i zmijskog tela. Ponekad zmaj bljuje crvenu ili modru vatru, a iz očiju mu mogu sevati varnice. Često ali ne uvek je prekriven krljuštima čija boja varira od zlatne do bele, ima kandže na nogama, a po nekim pričama telo mu je uvek vlažno. Razni opisi navode i sasvim neuobičajene karakteristike koje zmaj može imati: jednu nozdrvu, dlakavo telo, petlovu krestu i perje; tri, sedam, devet ili dvanaest glava; a kada leti može izgledati kao velika ptica iz koje kuljaju varnice. Po jednom verovanju zmaj je nevidljiv za sve sem za devojke u koje se zaljubi, pred kojima uzima ljudski oblik. Otelotvorenje zmaja mogu biti tzv. „zmajevite“ životinje: vo, pas, ovan, bivo, konj i petao.Keltski zmajevi najčešće imaju četiri noge, krila i bljuju vatru. U zapadnoj kulturi se danas ovaj tip zmajeva najčešće podrazumeva pod rečju zmaj uopšte.Lindvorm izgleda kao veoma velika zmija sa dve ili bez nogu, uglavnom ne bljuje vatru, ne leti i bez krila je (što mu je glavna razlika od Viverna). Simbolizuje kugu, ili ređe rat. Verovalo se da Lindvormi jedu stoku, ali je sa druge strane smatrano da donose sreću onome ko ih vidi. Među najpoznatijim lindvormima je zmaj Fafnir, koga je pogubio legendarni heroj Sigurd. Zli zmajevi se često javljaju u hrišćanskoj mitologiji. u „Otkrivenju Jovanovom“ 12:3-12:4 javlja se crveni zmaj koji ruši zvezde sa neba („I pokaza se drugi znak na nebu, i gle, velika crvena aždaha, koja imaše sedam glava, i deset rogova; i na glavama njezinijem sedam kruna; I rep njezin odvuče trećinu zvijezda nebeskijeh, i baci ih na zemlju.“) kao simboli Satane i palih anđela  ao simboli Satane i palih anđela što se i razjašnjava u 12:9 („I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koji vara sav vasioni svijet, i zbačena bi na zemlju, i anđeli njezini zbačeni biše s njom“). Kineski zmaj u verovanjima simbolizuje sreću i prosperitet, otelotvorenje je kosmičke sile jang i božanstvo je voda. Kinezi sebe smatraju potomcima zmaja. Za razliku od evropskih predstava zmaja kao vatrenog bića, kineski zmajevi su povezani sa vodom i vladaju vodopadima, rekama, morima i jezerima. Oni takođe kontrolišu vreme i izazivaju kiše.
Postoji mišljenje da pljuvanje otrova zmije kobre može biti poreklo mitova o zmaju koji bljuje vatru.
Nilski krokodil, bio je u davnim vremenima povremeno prisutan u južnoj Evropi, pošto bi preplivao Mediteran. Takvi izuzetno veliki krokodili su možda inspirisali mitove o zmajevima. Skeleti kitova, kao i dinosaurusa i fosili sisara su moguće ponekad proglašavini za kosti zmajeva i drugih mitoloških bića; na primer, otkriće iz 300. pne u Vuthengu, Sečuan, Kina, je označen kao takav od strane Čang Kua .U Australiji, priče o takvim stvorenjima su verovatno inspirisan ogromnim krokodilima Kuinkana koji je mogao da naraste i do dužine 5-7 metara, ili monitor gušter Varanus Priscus, ogromna mesožder koji je takođe moga da naraste i do 7 metara i dosegne težinu do 1.950 kilograma, ili zmije velikih razmera (možda Vonambi) koji su bile deo izumrle faune Australije. I danas je komodo gušter monitor Varan poznat na engleskom jeziku kao Komodo zmaj.Plavi zmaj, ili modri anđeo, živi u okeanima i kroz vodu se kreće jako specifično - on pluta telom okrenutim naopako, i na taj način lovi svoj plen.Iako smo mislili da je ovakvim bićima mesto samo u bajkama, jedan plavi zmaj pre godinu dana snimljen na australijskoj plaži u Kvinslendu, na oduševljenje svih prisutnih kupača.
Simbol reda je zmaj sa repom obavijenim oko vrata. Na leđima zmaja, od vrata pa sve do repa, nalazio se crveni krst Svetog Đorđa, dok je čitav simbol bio na srebrnoj pozadini. Zmaj je predstavljao zver iz Knjige otkovenja, dok je crveni krst simbolizovao pobedu Hrista nad zlim silama. Od članova reda očekivalo se da stalno nose simbol, najčešće u obliku medaljona oko vrata i često su sahranjivani sa njim.
Sin kneza Lazara i knjeginje Milice, despot Stefan Lazarević, bio je sjajan diplomata i vojskovođa, vešt igrač u političkim igrama; čovek koji posle bitke kod Ankare 1402. godine, ponovo osamostaljuje srpsku državu, visok, lep, fizički izuzetno snažan, ekskluzivno obrazovan, imao je svoju školu borilačkih veština.Borilački autoritet nije stekao pričama već bitkama, a osnovni princip mu je bio postići pobedu sa što manje poginulih i ranjenih.
Bila su dvadeset i četiri člana prvog reda ordena „Zmaja“ a na prvom mestu je bio Despot Stefan Lazarević.Pripadnici ovog reda imali su pravo da na svom grbu prikažu zelenog zmaja, koji repom drži vrat a na sklopljenim krilima ima crveni krst.
Viteški red Zmaja ili Ordo Dragonis u svetu je osnovan 12. decembra 1408. godine, a među osnivačima pored ugarskog kralja Žigmunda Luksembruškog i njegove supruge Barbare nalazila su se i dvadeset dva najuglednija vlastelina iz Ugarske i njoj susednih zemalja. Red je navodno stvoren s ciljem da se povede borba protiv šizmatika i jeretika.
Prvi na spisku članova reda nalazi se srpski despot Stefan Lazarević što otvara pitanja o motivima njegovog pristupanja, ali i o tome kakav je zapravo stvarni smisao imalo osnivanje i delovanje Zmajevog reda u širim političkom okolnostima prva polovine 15. veka.
Članstvo u Redu donosilo je i neke privilegije, poput prava da se izvestan broj ličnosti proizvede u vitezove Reda, a poznato je da je despot Stefan ovo pravo i koristio. Smatra se da je despot Stefan koristio i obeležja Reda u vidu heraldičkih simbola, ali kako je izgledao njegov grb i da li su u njega bili uključeni simboli Reda nije poznato.
Članovi Reda su takođe imali i određen način ponašanja, odevanja i obavezu davanja milostinje. Pored simbola zmaja koji se nosio oko vrata, članovi reda nosili su plavi plašt od somota sa zlatnom insurekcijom plamenog krsta u kome je bila ispisana deviza reda. Simboli reda nalazili su se i na drugim odličjima viteškog staleža, na primer mačevima.
 Oficijelni Grb Reda Zmaja zvanično prikazuje „biblijsku zver“ (zmaja) koju je
prikovao krst Svetog Đorđa, ali da li je stvarno tako jednostavan simbol?Zmaj zapravo predstavlja 4 elementa:01. krila = vazduh; noge = zemlja; krljušt = voda + bljuvanje vatre
02. Svaki element u drevnim verovanjima poseduje sopstvenu „vrstu“ zmaja.Krst na njegovim leđima predstavlja peti element, onaj koji ih sve povezuje,
kontroliše i daje im svrhu. Krst putem repa davi zmaja i sputava njegovu prirodu, daje
mu mudrost. 

SKORO SAM PISALA O TOME KAKO  VITESKI RED ZMAJA POSTOJI I DANAS. KAO I OVE ZIVOTINJE KOJE NAZIVAMO ZMAJEVIMA. MEDJUTIM, MENI JE UVEK INTERESANTNIJI ONAJ DEO GDE MALO PUSTIM 'MASTI' NA VOLJU I NEKIM SVOJIM 'MOZGANJIMA' I UPOREDJIVANJIMA. 
TAKO BIH JA OVAJ TEKST SUMIRALA NA OVAJ NACIN. VITEZOVI SU SE BORILI PROTIV ZMAJEVA! TO BI BILA SVEOPSTA I SVE VREMENSKA BORBA DOBRA  IZLA. VITEZOVI SU IPAK BILI OPCINJENI ZMAJEVIMA JER SU ZMAJEVI BILI VEZA IZMEDJU NEBA I ZEMLJE ( GUSTER ZEMLJA, KRILA  NEBO). ZATO I SVOM VITESKOM REDU SIMBOLICKI DAJU IME ZMAJA KAO NECEG UZVISENOG I JAKOG. IPAK NOVA VREMENA IZUSKUJU NOVE SIMBOLE TE MASONI  I ILUMINATI PRISVAJAJU ZMAJA. KINEZI SU NAJMUDRIJI NAROD NA SVETU  I ZATO NJIMA ZMAJEVI KOJI SU SVIMA OSTALIMA ZLA NEMAN KOJA BLJUJE VATRU, UZIMA DEVOJKE I CINI RAZNE LOSE STVARI  - PREDSTAVLJAJU ONO STO JESU SIMBOL JACINE, VELICINE ISAVRSENSTVA STO KINEZI  I JESU. 
I NA KRAJU .UPOREDJIVANJE ZIVOTINJA KOJE SU ZIVELE ILI SAD ZIVE NA NASOJ PLANETI SA MISTSKIM BICEM ZMAJEM  U STVARI JE ZELJA DA ZMAJEVI STVARNO POSTOJE!!!!

Нема коментара :

Постави коментар