петак, 7. септембар 2018.

KRINDZ

POSLE BINDZEVANJA TU JE KRINDZ! I JEDNO I DRUGO JE VEOMA OPASNO PO NAS ALI VOLIMO STA CEMO?SVE TE PORUKE KOJE SALJEMO BIVSIMA KAD SE NAPIJEMO!
Zanimljiv novi termin mlade dolazece generacije: 'Krindz', to je transfer blama, znaci kad gledas nekoga i sramota te je njegove sramote.
Dakle, Cringe ili na srpskom krindž. S vremena na vreme se pojave zapadnjački slengovi (izrazi i fraze) u našem jeziku koji ne mogu da se prevedu ili očajno zvuče u duhu srpskog jezika naroda i narodnosti.
Nedavno mi je neko rekao da je krindžovao uz neki YouTube klip. Znam za bindž ili bindžovanje (simultano ždranje ili gledanje serije) i pomislila  sam da je krindžovanje zapravo bindžovanje YouTube klipova – ako ova rečenica uopšte ima nekog smisla.  Ispostavilo se da nije isto.
Izraz krindž se pojavio u nekoliko tekstova o filmovima i serijama, pa sam pomislila da je u pitanju neka nova žanrovska kategorija.
Onda sam naletela na seriju video-klipova na YouTube sa sličnim naslovom: “Izazov: Probaj da ne krindžuješ tokom gledanja”.I konačno mi je sinulo. Krindž je zapravo sintagma transfer blama. Obično se odnosi na scene ili događaje koji su toliko neprijatni da je gledaocu još neprijatnije. Čuvena – kad te je blam tuđeg blama.
Kako internet izvori kažu – Krindž je i vrsta komedije koja ima za cilj da se ljudi osećaju neprijatno, a ne zabavljeno.
Eto, sad možemo da se družimo sa kul decom i da pričamo kako smo krindžovali uz seriju ili film. Mada, uvek možete da budete buntovnik i da ignorišete postojanje krindža i da prigrlite transfer blama.
Najveci primer za krindz nije film nego zbilja. Za mene to su poruke koje saljemo bivsim ljubavima kad se opustimo uz pice!
Šalješ poruku bivšem? Evo šta nikada ne smeš napisati.
Ako je sve što ti pada na pamet jedna reč, bolje se nemoj ni javiti. Ako se želiš iskaliti, bolje je da to podeliš sa drugaricom, a ne sa bivšim dečkom.
Poruke koje šalješ bivšem dečku vrlo često mogu stvoriti neprijatne situacije, naročito ako su neke od ovih:
Jedna reč
"Ćao" ili "Ej" nikada nije dobar način za komunikaciju sa bivšim. Ako imaš nešto za reći, reci to, ako imaš nešto za pitati, pitaj. Ako je sve što ti pada na pamet jedna reč, bolje se nemoj ni javiti.
Flert
Više niste par, pa je najbolje da se ne ponašaš kao da jeste. Neprimerene poruke koje sadrže slatke nadimke ili nežne reči nikako nisu preporučljive.
Ljutite poruke
Ako se želiš iskaliti, bolje je da to podeliš sa drugaricom, a ne sa bivšim dečkom. Kasnije će ti biti žao, a poruku nećeš moći povući.
Previše pitanja
Nije ti odgovorio, ali to ne znači da mu smeš slati poruke sa pitanjima zbog čega ti nije odgovorio, niti slati još poruka u nadi da će odgovoriti na desetu. Ako želi, odgovoriće, ako ne želi, ekstra poruke neće pomoći.
Nostalgične
"Sećaš se kada smo..." - loš početak za poruku. Ako se želiš prisetiti vaše veze, priseti se sama, bivši ti za to ne treba.
Seksi
Poziv na seks porukom je odlična ideja, ako ste zajedno ili barem praktikujete prijateljski seks. Poziv na seks kao izgovor da ga ponovno osvojiš nije dobra ideja.
Pice cini cuda sa svima nama, ali ono sto ostaje posle naseg pijanog ponasanja svakako je krindz. Zato ,da bi sebe postedeli blama ne pisite nikom poruke na mobilni pogotovu bivsem, uopste ne koristite mobilni ako bas nije neophodno (da pozovete taksi i slicno). Blam je nesto sto vas moze zaista unistiti.
 MNOGO SE BOLJE OSECAM OTKAD SAM PRIZNALA SEBI DA SAM BINDZER. DODUSE IMALA SAM I SVOJE KRINDZOVANJE (KO NIJE?). PA AKO BISTE HTELI SAVET ONDA SVAKAKO JE BOLJE OVO PRVO NEGO OVO DRUGO. A PRVIM SE POSTIZE I BEZANJE OD DRUGOG!

Нема коментара :

Постави коментар