четвртак, 13. септембар 2018.

RODNA OPREDELJENOST

RODNA OPREDELJENOST ( NE ZNAM KOJI DEO)! DA LI IGRACKE FORMIRAJU RODNU PRIPADNOST? IDEMO JOS DALJE : DA LI  SABLON OBLACENJE (ROZE-PLAVO) MOZE DA "POKVARI"  "ROD" KOJI JE STVORILA GENETIKA? DANAS NA FEJSU CITAVA DEBATA DA LI JE NORMALNO STO JE NEKA MAJKA KUPILA SINU IGRACKU PEGLU???I DA! DA LI MI KAO RODITELJI TREBAMO DA: NAMECEMO DETETU RODNU PRIPADNOST ( NA NACINE OPISANE U MNOGIM VODICIMA,DA LI TREBA DA PODRZAVAMO AKO DETE KAO STO KAZU ZNA VEC DO PUBERTETA DA LI JE GEJ BEZ OBZIRA STA MISLIMO O TOME ( ILI NASA OKOLINA) ILI DA POKUSAMO DA STVORIMO BESPOLNO BICE STO JE MOZDA NAJLAKSE IZABRANI PUT!OD  MILENIJALACA SE TO ZAPROVO I OCEKUJE.TEHNOLOGIJA JE ZA SVE ISTA - CEMU ONDA DVA POLA?
Ustvari sve je mnogo gore nego sto izgleda!
Trebate da ostanete trudni: uzimate vodic kako napraviti sina (ili cerku)!
Onda ako je uspela oplodnja odmah sledeci vodic: sta vam se dogadja svaki mesec u stomaku ,a sta na vasem telu!
Sledece :izgurali ste trudnocu, super kupili vodic za porodjaj, prosli i to uz pomoc svemocnih vodica!
I evo bebac pred vama, a novi vodic vam nudi bukvalno sve,sta beba da rucki, kako da je dojite, pojite, presvlacite, uspavljujete, kad da je mazite i koliko i slicno isto po mesecima!
A onda bebac prodje prvu godinu i vreme je za edukaciju
dosad ste dopustali sebi i rodbini da kupuju bebi sta hoce za igranje i oblacenje, ali novi vodic za drugu godinu pola od toga ne odobrava!
Pa treca stresna godina kad dete krece u vrtic - brzo po vodic da se ne obrukate pred ostalim roditeljima!
Pa predskolsko, pa skola, pa pubertet, pa prvo zaljubljivanje, cigareta, pice,seks....
Koliko toga jedan roditelj moze da podnese?
Kako je nekad sve bilo jednostavnije,ali nova vremena donose nove radikalne promene za nase milenijalce,valjda za njih nisu dovoljni obicni roditelji koji roditeljsku duznost obavljaju tek 2000 godina?!
Ma nova tehnologija trazi savrseno obucne super roditelje!
 "Zamislite da Marko i Filip mogu da se zagrle, a da ih niko ne zadirkuje. Zamislite da Filip može da plače na isti način kao Andrijana. Zamislite da Luka može da se igra lutkama… "Ovako počinje uvodna priča u knjizi "Pružite detetu sto mogućnosti umesto dve", priručnika za koji izdavač "Kreativni centar" kaže da je namenjen roditeljima, vaspitačima i drugima koji žele da decu odgajaju bez rodnih stereotipa.Komentari na savete iz knjige u kojima se recimo roditelji ohrabruju da puste dečake da svoje emocije ispoljavaju kroz suze, da je u redu ako se dečak igra svetlucavim krilima, a devojčica "prdež-jastukom" ili da garderobu za dečake biraju i na odeljenju za devojčice i obrnuto... idu od zgražavanja do odobravanja."Ko dozvoli da se ovo štampa?!", "Užasno, bolesno...", "Još malo pa će heteroseksulaci biti manjina"... samo su neki od komentara koji prate ovaj priručnik, a koji mnogi karakterišu i kao "vodič za roditelje - kako da vam dete postane gej".
Kod odgajanja svoje dece ( a i moje je bilo takvo) dopustala sam igracke koje je dete zelelo. Posto imam dva sina i dve cerke bilo je normalno da se igraju  i lutkama i auticima . Rodna pripadnost je ostala netaknuta. O oblacenju da ne pricam. Nosilo se ono sto je ostalo od prethodne bebe - pa sta?
Dakle, moj stav je izricit - rodna opredeljenost ni u kom slucaju ne zavisi od igracaka i oblacenja. Ali zato zavisi od nametanja preko medija!!!!! Znate o cemu pricam, da se ne ponavljam.Bas danas u Telegrafu jedan od ucesnika ovih bezveznih rijalitija trazi "decka". Sto bi mnogi ljudi rekli pa i ja - nisam homofobicna, svako ima pravo da uredi svoj seksualni zivot kako zeli, medjutim i dalje sam za to da to ne bude javno jer tako se deci namece model ponasanja. A ne igrackama. A ta sporna pegla nikome nece doneti nista lose. Zasto ves ne bi peglali i bata  i seka? Zar nije najvaznije nauciti  decu urednosti? I danas kad se sve raspada  pocev od porodice, sve vise ce biti samaca pa zato mislim da osnovne poslove koji podrazumevaju pravljenje hrane, odrzavanje cistoce tela i stana mora svako da zna bez obzira kog je pola. Takodje, ako se vec zivi u braku gde su oba partnera zaposlena  ( a znamo koliko danas traje radno vreme) pa jos ako su tu deca ne bi trebalo da se prave podele na muske i zenske poslove u kuci. Nego ko kako stigne.
OVAJ TEKST IMA DVE POTPUNO JASNE PORUKE:
RODITELJSTVO NE TREBA DA SE UCI IZ PRIRUCNIKA, DOVOLJNO JE OSLONITI SE NA SVOJU LJUBAV  I OSECAJ.
DETE NIJE IGRACKA, NI UCESNIK  U EKSPERIMENTU, DETE JE LICNOST KOJA SE FORMIRA UGLEDAJUCI SE NA RODITELJE.
I ZATO SVEJEDNO JE CIME SE DETE IGRA, CIME SE UCI KREATIVNOSTI I BUDUCEM SNALAZENJU U DRUSTVU I OKOLINI, NIJE VAZNO DA LI JE OBUCENO U ROZE ILI PLAVO, A NADASVE NE VERUJTE SLEPO "VODICIMA" ZA ODGAJANJE DETETA. ONI SU KAO LAJF KOUCI SAMO GORI JER TAMO KAO CINITE SEBI DOBRO, A OVDE DETETU STO JE MNOGO  OPASNIJE VERUJTE MI.
PA IAKO SU MILENIJALCI MNOGO DRUGACIJI NEGO SVE GENERACIJE PRE NJIH, IPAK SU PRE SVEGA DECA KOJOJ TREBA LJUBAV  I PAZNJA. TUTORIJALA IMAJU I PREVISE ,A PRAVE LJUBAVI I PAZNJE PREMALO. I NE BRINITE SE STA GOD DA SE DESI  U BUDUCNOSTI ONI SU SPREMNI!!!!

Нема коментара :

Постави коментар