среда, 14. новембар 2018.

MANTIKORA ILI SFINGA


MANTIKORA ILI SFINGA? MOC ILI PRIJATELJI?
Telo mantikore se sastoji od ljudske glave, tela lava, rep je kao kod škorpiona ili zmaja. Opisi su različiti, ponekad ima i bodlje kao bodljikavo prase, zube oštre kao ajkula i to tri reda.Mantikora je mitsko cudoviste- dakle zver koja jede ljude! Sfinga- priča simbolički govori o dugoj i tegobnoj evoluciji svesti: od divljeg čovjeka, preko uobličavanja ljudskog ja, vladanja nagonima, do oslobađanja duše od materijalnog svijeta i njenog uzdizanja prema duhovnim sferama. Grčka misao kroz Edipa, Sofoklovog heroja, reafirmirala je priču o sfingi uzimajući u obzir samo njen početak i kraj. Edip, čije ime „natečena stopala“ ukazuje na putnika umornog od dugog puta, odgovara na sfingino pitanje o čoveku. Sta ujutru hoda na cetiri noge, u podne na dve a uvece na tri? Naravno covek. Nakon što čuje ispravan odgovor, sfinga se ubija, a on se upućuje prema svojoj konačnoj kušnji prepušten nedokučivoj sudbini.Sfinga koja izglea kao i mantikora manje vise je evoluirala od cudovista do misaonog bica. E to je moc! Ko ne zna da je drzi pod kontrolom postaje mantikora,a ne mudra sfinga.
Moć je mogućnost da jedna strana na osnovu pozicija svoje moći utiče na odluku, stavove i ponašanje druge strane. Međutim, moć je samo “mogućnost”, a to znači da osoba može a i ne mora da iskoristi tu mogućnost. Upravo u tome je i razlika između uticaja i moći. Uticaj je primena moći, a moć je mogući uticaj.
Moć je relativna i promenljiva kategorija, jer postoji apsolutna i komparativna moć. To znači da ukoliko nemamo apsolutnu moć možda imamo komparativnu (u određenom momentu, u određenoj situaciji ili na određenu temu). Sa druge strane, jedna osoba može određene znakove da shvati kao moć a druga ne. Zavisno od sistema vrednosti te osobe i brojnih drugih faktora. Takođe, sama po sebi moć nije ni dobra ni loša. Način na koji je mi koristimo je čini dobrom ili lošom. A na koji način ćemo je koristiti zavisi od našeg  karaktera.
Šta sve može biti izvor moći? Izvori moći mogu biti materijalne i nematerijalne prirode. Izvori moći materijalne prirode su na primer novac,  kapital, resursi, tehnologija, organizacija, oprema, itd. Izvori moći nematerijalne prirode mogu biti:dobra ideja,intetegritet, reputacija, kredibilitet,dobri odnosi i poznanstva,informacije, znanje, iskustvo, veštine, stručnost, kreativnost, volja,autoritet,motivacija i  inspiracija,dobra alternativa,elokventnost,harizma,sugestivnost, energija, entuzijazam i fleksibilnost,podrška drugih   ljudi,samostalnost i nezavisnost,sloboda izbora,samodisciplina,samokontrola,,samosvest i savest,harmonija (odnosno sklad pojedinca sa samim sobom i sa svetom oko njega).
Moć je znati šta želimo.  Moć je biti hrabar.  Moć je biti svoj. Moć je jak karakter. Moć leži u razumevanju i pravilnom rasuđivanju. Moć je u tome kako čovek shvata i doživljava samog sebe. Jedna od najvažnijih moći je saznanje da svojim mislima i verovanjem možemo uticati na promenu u  sopstvenom  životu. To je moć koja definiše izbore koje pravimo u našem životu. Moć ne predstavlja moć nad drugima, već moć nad sobom.
Moć imaju oni koji je najmanje pokazuju. Osoba koja na sve načine pokušava da pokaže da ima moć je najčešće nema jer je moć takođe i nemati potrebu pokazivati je i dokazivati je. Dovoljno je imati je.
Naravno znate sta su prijatelji, koji su pravi a koji ne . Medjutim ako ne mozete da iskontrolisete moc i koristite je na pogresan nacin prijatelji ce jednostavno morati da pobegnu od vas. A onda vi pomislite da je to normalno jer postoji ono " na vrhu mozes biti samo ti" i srecan si zbog svog uspeha i mislis da su prijatelji zlobni i ljubomorni pa ti onda ne trebaju ili nadjes lazne prijatelje. Medjutim, ima i ljubomore i zavisti i sve to, ali to ne umanjuje tvoje pogresno koriscenje moci. Cim vidis da se ljudi udaljavaju od tebe dobro razmisli zasto se to dogadja. Jer. sfinga nije bezveze postavila zagonetku o coveku. I covek ne moze da ostane sam jer je covek drustveno bice i zivi u coporu .Razlika izmedju zveri i coveka je svakako u mogucnosti da pravi izbore i razmislja. I zver ima moc i koristi je da se prehrani ili zaplasi. Ali ako covek postane zver ( mantikora) i pocne da prozdire ljude (prijatelje) misleci da je njegova moc vaznija od svega ostalog cini velio zlo i sebi i drugima.
BUDITE MOCNI, BUDITE USPESNI ALI SACUVAJTE PRAVE PRIJATELJE JER U NJIMA LEZI SNAGA KOJA VAM DAJE MOC DA CINITE DOBRO!

Нема коментара :

Постави коментар