петак, 2. новембар 2018.

NA KRAJU DANA

NA KRAJU DANA PA CAK I NA   KRAJU ZIVOTA TO SI STO SI, MA STA GOD SI POKUSAVAO DA BUDES!!!!  NA KRAJU DANA IPAK OSTAJES SAM SA SOBOM! MENJA SE KARTA SVETA POSLE 550 GODINA! A ISTORIJA SE MENJA NA NEKOLIKO GODINA! VREME SE VRACA UNAZAD  ZADNJI PUT?
Znate sta sam htela da kazem? Kad vas tese uvek vam kazu: Na kraju dana ona je ipak tvoja mama, Na kraju dana ipak si uradila nesto dobro.... Sto u mom prevodu znaci: Sta god da se desava neke stvari ( citaj mi sami) ostajemo isti. Kao i pravi ljudi koji su tu za nas uvek. To je veoma utesno. Ali kao sto rekoh na kraju dana ipak ostajes sam sa sobom. I da bi mogao mirno da utones u san moras da se pomiris sa svim odlukama koje si doneo toga dana. To je u redu sve do onog momenta kada pocnes da preispitujes svoje odluke. A one toga dana nisu bile dobro odradjene. U istom si problemu kao i ceo svet oko tebe , samo zato sto vise ne mozes da odvojis istinu od lazi  i virtualni i realni svet. Nikad se nisu tolikom brzinom odvijale promene. A to zbunjuje. Da li je ono sto smo mislili pre par minuta zaista tako? Kroz nekoliko sati, dana, godina... Prihvatila sam promen istorije zbog logicnog objasnjenja da nju pisu pobednici. Tako da tu uvek ima vise verzija "istina". I nekako manje mi je vazna, jer pobednici nisu uvek ono sto misle da jesu. Tako da se ne vracam mnogo u proslost. Medjutim, geografija mi stvara veci problem. Mislila sam da je Zemlja okrugla, mislila sam da su kontinenti otkad se raspala Pangea konstantni i po polozaju i po velicini, medjutim na kraju dana...
Britanski naučnik Nil Kej, koji inače proučava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se menja između Merkatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države, a zatim su u oktobru 2018. kartografi objavili projekciju mape Ikvak Ert u nadi da će prevazići sve probleme s kojima se susreću zbog brojnih projekcija sveta. Merkatorovu projekciju prvi je predstavio flamanski kartograf Gerardus Merkator 1569. godine. Bila veoma korisna za istraživanje jer omogućuje moreplovcu da isplanira pravolinijsko kretanje i zadržava pravi oblik države, ali kada trodimenzionalni oblik poput globusa preneseš u dvodimenzionalnu projekciju, nečega se moraš odreći.
U ovom slučaju, njezine iskrivljene veličine i udaljenosti što se više približavate ka polovima. Merkatorova projekcija je takođe optuživana zbog političkih prizvuka, predstavljajući evrocentristički kolonijalni pogled na svet.
Kao rezultat svih ovih pristranosti i nedostataka, neke škole u Bostonu su se čak odlučile da se odreknu karte u korist alternativne Gall-Petersove svetske karte.
GIF elegantno pokazuje kako Merkatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih država, posebno onih koje su udaljenije od ekvatora, piše IFLScience.Imam i nekoliko blogova o ravnozemljasima i sumnjama u izgled nase planete. Sve te price kako se do Iraka odavde stize kroz dve zemlje i ne znam sta je sa tim putovanjima oko sveta? Od tacke A do tacke B je ravna linija koja te ne vraca u tacku A u koju bi se vratio da je Zemlja okrugla?!
I sve to mi ne bi predstavljalo primarni problem da se osim nauka koje su mi izgledale potpuno "cvrste" kao matematika ( plasim se da se i ona menja) ne menja i broj stanovnika i jezik i da vise nemam "cvrstu" tacku za koju da se uhvatim. A onda i taj Mesec i Mars i vanzemaljci.Zamalo da zaboravim i pricu o pomeranju kazaljki u skladu sa godisnjim dobom.
 - letnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine
- od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donet novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno s Evropskom unijom.
Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da je naše vreme zimsko i da bi kazaljke već u oktobru, kada se budu vratile sat unazad, trebalo ostaviti da miruju. Pomeranje kazaljki na satu je kod nas uvedeno na silu pre 35 godina. Po ugledu na Evropu, mi smo rešili da uradimo isto, ali se pokazalo da sve nije imalo nikakvog efekta. Logično je da mi ostanemo u starom zimskom vremenu jer smo nepun sat ispred zapadne Evrope, pošto sunce izlazi ranije. Zbog međunarodnog saobraćaja, treba da se uspostavi jasan dogovor, a da naš region ima jedinstveno računanje vremena kako bi sve bilo funkcionalno - kaže Todorović. Inace mnogi doktori su se slozili da je pomeranje sata ugrozavalo nas bioloski sat, od nesanice, pada koncentracije pa do pada imuniteta i ozbiljnog stresa.
NISTA MI NE PREOSTAJE NEGO DA SE SVRSTO DRZIM SAMO SEBE I SVOJIH UVERENJA. PA NEK SU  IPOGRESNA. NA KRAJU DANA I TAKO JE KASNO DA SVE TO POPRAVIM. A I STO BI?
 

Нема коментара :

Постави коментар