среда, 12. мај 2021.

EMOCIJE

DOSTA VISE SA EMOCIJAMA. ZASTO SU UOPSTE POTREBNE TE EMOCIJE. EMOCIJE NAS CINE TAKO SLABIM. A OPET DA NEMAMO EMOCIJE BILI BI PROKLETI ROBOTI. MENE CE EMOCIJE SIGURNO DOVESTI DO INFARKTA JER UZASNO EMOTIVNO PROZLJIVAM ZIVOTE SVOJE DECE. MUZIKA I EMOCIJA.  

Zove se Spotify .Ova kompanija poseduje patent za sistem koji predlaže muziku na osnovu praćenja emocionalnih signala u vašim privatnim konverzacijama.

Stotine muzičkih umetnika, grupa za zaštitu ljudskih prava i akademika potpisali su otvoreno pismo upućeno platformi za strimovanje Spotify, u kome zahtevaju da ova kompanija ne koristi tehnologiju koju je nedavno patentirala, a koja prisluškuje konverzacije korisnika i onda im na osnovu emocija koje prepozna u njima predlaže sadržaj.

Ova kompanija iz Švedske počela je da radi na ovom novom sistemu verovatno još 2018, kada su aplicirali za patent, koji je odobren ovog januara, a vest o ovom dešavanju prvo je preneo BBC. U pismu grupi za digitalna prava Access Now, Spotify je u aprilu saopštio da za sada nije implementirao ovu alatku sa prepoznavanje emocija.

Monitoring emocionalnih stanja, kao i stvaranje preporuka koje se zasnivaju na njima, stavljaju vlasnika te tehnologije u položaj koji ima mnogo više moći u odnosu na korisnike”, kažu članovi ove gr

Oduka da patentiraju ovu tehnologiju bila je “pod uticajem određenog broja razmatranja, uključujući i našu odgovornost prema našim korisnicima i društvu uopšte”, stoji u pismu ove kompanije. Ipak, kada im je tražen dodatni komentar za ovaj članak, oni su odbili da ga daju.

Iz saveza umetnika i aktivista za zaštitu ljudskih prava saopštili su da cene to što Spotify trenutno ne koristi ovu tehnologiju, ali i postavljaju pitanje zbog čega je ova kompanija uopšte želela da istraži prepoznavanje emocija - što je tehnologija za koju se već bilo ispostavljalo da ima puno mana, i to u više prilika. Sistem kakav je opisan u patentu ove kompanije verovatno bi vodio u manipulaciju bez pristanka korisnika, diskriminaciju i štetno narušavanje privatnosti, piše u ovom pismu.

Muzika je nesto najdivnije sto postoji. Zivot bez muzike ne bi bio moguc uopste. Muzika nas razveseljava, rastuzuje, zabavlja. Znaci , bavi se nasim emocijama svakako. I sve dok neko ne dirne u nase emocije dobro je. Medjutim, tehnologija se drznula da i nase emocije preko muzike kontrolise i kanalise sve u svrhu profita naravno. I to je stvarno uzasno. Drznuti se da kontrolisete ljudske emocije ravno je fizickom ubistvu coveka. Jer covek bez emocija nije covek naravno. Sad jasno je odavno da nekakva kontrola nad ljudima postoji iz ovog ili onog razloga.Preko emocija ili obicnog misljenja svejedno. A ako se to radi preko muzike onda je krajnje perfidno. Kakav je to svet u kome neko odlucuje koju ces muziku slusati ako si u nekom momentu slabosti (citaj ljudskosti) slusao recimo sentise? Sta sad treba da ti 24 sata pustaju sentise i da te totalno emocionalno uniste? Ili je bas to cilj?

KAKO GOD. NE NASEDAJTE NA TE PLATFORME ILI OBICNE APLIKACIJE KOJE VAM NUDE MUZIKU ILI BILO STA DRUGO BAS PO VASOJ MERI. TO JE NEMOGUCE VERUJTE. VI STE JEDINSTVENA LICNOST. SA JEDINSTVENIM EMOCIJAMA I MUZICKIM UKUSOM. NEDAJTE SE BRE LJUDI DA NAS TEHNOLOGIJA POKORI.

Нема коментара :

Постави коментар