уторак, 18. мај 2021.

POSADI KNJIGU

 GDE GOD VIDIS ZGODNO MESTO TI DRVO POSADI GOVORIO JE JOS JOVAN JOVANOVIC ZMAJ. OD KNJIGE DO DRVETA VE;IKI JE PUT. STA AKO SAD MOZEMO DA POSADIMO KNJIGU?

Kada deca u Argentini završe sa čitanjem knjige mogu da je zasade i iz nje će izrasti prelepo drvo.
Knjiga koja je namenjena deci od osam do 12 godina, donosi priču o malom dečaku koji priča o avanturama svog oca u ekvatorijalnoj džungli.
Ona je prva među knjigama u kampanji “Tree Book Tree” koju je pokrenula izdavačka kuća “Pequeno”, koja izdaje dečije knjige u Argentini.
Cilj ove kampanjeje da na jednostavan način demonstrira kako proizvodi od papira utiču na okruženje.
Knjiga je napravljena ručno od papira koji ne sadrži otrove, od ekološkog mastila i od semena drveta žakaranda koje treba da nikne kad se knjiga zasadi.
U knjižarama u Argentini se mogu videti zasađeni primerci ove knjige.Nemojte nas pogrešno shvatiti, mi volimo da živimo u informisanom društvu, to bi trebalo svakome da bude važno. Međutim, knjige zauzimaju mnogo prostora i svakako nisu baš najbolji prijatelji Majke prirode. Ukoštac sa ovim problemom uhvatila se argentinska izdavačka kuća Pekenjo editor (Pequeño editor), koja je nedavno objavila knjižicu „Moj tata je bio u džungli“ (Mi papá estuvo en la selva), dečju knjigu koju možete zasaditi nakon što je pročitate.Knjige koje se mogu zasaditi su zapravo odlična ideja, a nama je žao što je se mi nismo setili. Kao što postoji papir koji se može zasaditi, logičan korak je bio i taj da nastane knjiga koja se može zasaditi. Mogućnost da ovakve knjige odložimo na efikasan način i da pri tom zasadimo drvo? Pa to je budućnost. Koristeći papir bez kiseline i ekološko mastilo, ovo izdanje Pekenjo izdavačke kuće podiglo je izdavaštvo na visoku lestvicu, pri tom podstičući decu da čitaju, recikliraju i da se bave baštovanstvom. Ovaj potez Pekenjo izdavačke kuće je zaista vredan pažnje, jer dajući knjizi novi život, vi joj, u stvari, vraćate stari život, a to je drveće od kojeg je nastala.
Koliko se sume posece za knjige , namestaj, predmete od drveta.... A opet da nema knjiga i tog namestaja zivot ne bi bio isti. Pa ako zaista postoji mogucnost da se knjiga ponovo zasadi i da ponovno nikne neko drvo to je nesto sto je epohalno i tako potrebno. Sad skoro sam procitala i obracanje cuvene Grete u kome "proziva" Kineze sto jedu stapicima i unistaaju drvece. Naravno realnost je da su stapici od bambusove trske ,a toalet pair je recimo od drveta.
OVAJ POST JE KRATAK A PORUKA JE OGROMNA I VEOMA ZNACAJNA. RECIKLIRANJE PAPIRA NA OVAJ ILI ONAJ NACIN JE SPAS ZA NASU PLANETU. A KNJIGE NA PAPIRU SU NESTO NAJDRAGOCENIJE STO COVEK IMA. PISALA SAM O TOME VEC. NISTA NIJE KAO OKRETANJE STRANICA KNJIGE, KAKAV PDF. PA AKO POSTOJI NACIN DA SE KNJIGA VRATI PRIRODI TO JE NAJLEPSE STO SAM MOGLA CUTI! NAVIJAM ZA TO IZ SVEG SRCA!

Нема коментара :

Постави коментар