субота, 3. октобар 2015.

SBBKBB

SBBKBB ILI U PREVODU STA BI BILO KAD BI BILO? E STA BI SVE BILO DA JE 1983-CE NEKO REKAO - LJUDI HAJDE DA RADIMO NA 'GALAKSIJI' OZBILJNO PRE NEGO STO ZAPADNI SVET POKRENE SVOJE KOMPJUTERE. AKO NISTA DRUGO NAS JUGOSLOVENSKI KOMPJUTER BIO BI MNOGO DOSTUPNIJI SVIMA!MOZDA JE NAJVECA STATISFAKCIJA STO HAKERI,INZINJERI I EKSPERTI ZA VESTACKU INTELIGENCIJU I DAN DANAS PISU DISERTACIJE NA TEMU "GALAKSIJA" KOMPJUTERA!
Realno gledano "Galaksija" je bila Frankestajn,ali ipak mnogo dostupnija ljubiteljima kompjutera. Za spoljnu memorijsku jedinicu  ( mikroprocesor Z80A sa ramom od  6 KB)koristio je kasetofon umesto hard-diska,umesto monitora obican TV,memoriju velicine jednog e meila i samo tri greske  STA? KAKO? IZVINITE! TE 1983-CE U PRVOJ PUBLIKACIJI O SVETU KOMPJUTERA tvorci Galaksije porucuju : Mozemo pokrenuti komojutersku revoluciju jedino ako imamo svoj domaci racunar.
Galaksija je postojala u dve verzije:Komercijalna koju je sklapala i davala na koriscenje skolarcima mala radionica Eklektronika inzinjeringa ,
a druga tipa URADI SAM OPISANA JE DETALJNO U CASOPISU  RACUNARI U VASOJ KUCI! Da bi olaksali  amatersko  pravljenje kompjutera organizovano je unosenje raznih delova iz Austrije,pravljenje i distribucija maticnih ploca i tastatura  kao i programiranje EPROMA sa operativnim sistemom.Za sklapanje racunara bilo je potrebno od o8 do 24 sata!!!!!Voja Antonic tvorac Galaksije zapravo je imao na umu  da napravi kompjuter koji ce generisati grafiku preko softvera,a ne pomocu skupih grafickih kartica.Cena kompjutera u samogradnji bila je 200 maraka sto je bilo bar dvaputa jeftinije od kupovnih! Uspeh je bio zagarantovan jer  pomocu casopisa i delova iz Austrije a prema Antonicevom uputstvu sklopljeno je cak 8000 kucnih kompjutera.Radio 202 je prepoznao znacaj Galaksije te je emitovao emisije u kojima su emitovani kompjuterski softveri koji su mogli da se preuzmu zahvaljujuci audio kasetama na Galaksiji! Fenomenalno!Jednostavno igrice su mogle biti preuzimane samo ako imas radio i snimac za kasete!Uprkos uslovno receno slabosti "Galaksije" inzinjeri i dalje tvrde :
da ni slucajno Galaksija nije kopija Majkosoftovog BASICA,
zatim kako je bez dizajniranog kucista ne postoje dve iste Galaksije!
i dalje je smatraju izuzetno zanimljivom  za proucavanje iako je vec daleka istorija!
Takvi smo mi! Vise verujemo tudjem nego svom! Zato nam deca i beze u zemlje u kojima se ceni znanje! Ostaje samo da zalimo sto niko nije hteo da ulozi novac i napravi totalno nas kompjuter!!!!
Buducnost. Da, to nam je sudbina. I ovaj decko iz Novog Sada  ima izum ali nema novac niti ko hoce da mu da! A onda ce sa zapada doci gotov proizvod i onda cemo morati da ga kupujemo po bog zna kojoj ceni! Kao i kompjutere koje kupujemo od devedesetih! Zasto i dokle ostaje da se vidi u buducnosti. Ja zaista ne verujem da ce se ista promeniti . Od Tesle pa naovamo uvek je isto! Nase znanje tudje pakovanje!!!!
Proslost. To je to. Nama  samo preostaje da zalimo za svim neshvacenim ljudima koji su morali da odu odavde i da svoje znanje prodaju drugima. Po milioniti put se pitam da li  je moguce  da imamo novac za rijaltije a za izume u oblasti tehnologije ili medicine nemamo!Ocigledno da je tako. Pa kad se u Svetu prihvati nas izum ili vrhunski sportista mi odmah krenemo sa pricom ON JE NAS! Pa bio je nas i dok nije uspeo! Ali  tada nikog nije bilo briga!
SBBKBB ! BILO BI ONO STO JE TREBALO I MORALO DA SE DESI! IMALI BI NAJBOLJI KOMPJUTER ZA TAKOZVANE ZEMLJE TRECEG SVETA A MOZDA I CEO SVET! ALI......

Нема коментара :

Постави коментар