недеља, 11. октобар 2015.

NE TREBA BAS UVEK PLANIRATI

NIKAD VISE NE PLANIRAM. JA SAMO ZIVIM OVAJ ZIVOT.PONEKAD KAKO ZELIM, PONEKAD KAKO MORAM.SITNICE MI BOJE ZIVOT.SITNICE SU SRECA.ZATO JA VOLIM MALE STVARI I VELIKE TORBE.SVUDA IH SA SOBOM NOSIM JER SEBI DUGUJEM JOS PO NEKU SETNJU IZMEDJU OCEKIVANOG I NEPLANIRANOG - REKAO JE IVO ANDRIC!
Zbog tih sitnica koje zivot znace mnogi ljudi nisu pronasli srecu. Neki se bave totalno neobicnim hobijima i to ih ispunjava. Umesto da im se smejemo daleko pametnije bi bilo da im se pridruzimo.
Zbog nekih se stvari obavezno  kajemo  jer shvatimo da smo pogresili tek kad bude kasno.Tako bi ovaj blog kako je najavio Ivo Andric bio setnja izmedju ocekivanog i neplaniranog usput obojen sitnicama ( najcudniji m hobijima) i pokusaju da skrenem paznju na ono zbog cega se najcesce kajemo sem sto nismo znali da se radujemo sitnicama.
Kajenje nam sledi u sledecim slucajevima: Ako smo povrsni u vezama ( ono gledamo samo fizicki izgled),
                                                                ako se pretvaramo da smo nesto drugo nego sto jesmo,
                                                                ako radimo samo ono sto ne volimo(zbog novca),
                                                                ako smo neiskreni prema sebi,
                                                                ako ne umemo da prastamo i zaboravljamo,
                                                                ako ne verujemo u sebe ( i u razlog zbog cega postojimo),
                                                                ako ne odvojimo vreme  za ispunjenje nekih svojih zelja ,
                                                                ako stalno govorimo jednog dana bice kasno ili nece biti nikad,
                                                                ako ne cuvamo prijatelje, oni su najveca vrednost,
                                                                ako ne slusate tudje misljenje,
                                                                ako ne pazite na svoje zdravlje,
                                                                ako ne zivite samo u tom danu u kom jeste,
                                                                ako ne provodite vise vremena sa voljenim osobama.
Ima tu jos mnogo stvari zbog kojih se kajemo kad ostarimo i kad ne mozemo d vratimo vreme i izbrisemo greske. Mozda zato i postoji ona izreka u narodu : Eh da mi je ova pamet i one godine(mladost). Kako je to jos uvek nemoguce mogli bi makar da probamo da nekako izbegnemo ovu suludu trku za novcem i smanjimo stres. Sitnice kojima bi ispunili svoje slobodno vreme, neki hobi koji bi u nama probudio strast i podigao adrenalin koji neminovno dovodi do porasta endorfina(hormona zadovoljstva). Pa makako glupo drugima izgledalo ne dajte se omesti u ostvarivanju svog hobija. Dobro rekoh malopre da su vam vazne voljene osobe ,prijatelji i njihovo misljenje ali to ne znaci da ne mozete da se bavite onim sto strasno zelite. Ako vas vole sigurno ce vas podrzati.
Evo neki totalno cudni hobiji koji su ljudima koji ih imaju doneli veliku radost. Oni su time obojili svoj zivot, a zasto i vi ne bi probali da nadjete nesto sto ce vas zivot uciniti ispunjenijim .Ne treba cak ni izdvojiti previse vremena jer ga realno ni nema mnogo ,a ne treba ni velika ulaganja (takodje ni fininasije nam nisu bas velike). Dovoljno je naci ono sto zaista zelite da radite!
Ne znam trenutno sam nasla samo ovaj tekst o Britancima jer za njih vazi da su ekscentricni u svemu. Pa i u hobijima izgleda.
Jedan Britanac osecao je neverovatnu ljubav prema kosenju svog travnjaka. Kako je taj posao obavljao p[o nekom svom ritualu i sa mnogo ljubavi i uzivanja resio je da vodi dnevnik i da svaki put kad pokosi travnjak to unese u svoj dnevnik.Arhitekta Pol  strasno je zavoleo podijume te je svakog vikenda ulagao trud da obnovi podijume u parkovima .Valjda se misli na one uredjene povrsine u parkovima?Ne zelim ni da mislim koliko bi posla imao u Beogradu i koliko bi dugo park bio uredan! Piter Vilis pa izuzetno voli postanske sanducice te ih fotografise po celoj Britaniji i skuplja kolekciju . Kad smo kod kolekcije to sam vec pisala o strasti kolekcionara sto je po meni drugacije od hobija , medjutim ovde mozda i ne spada Britanac koji je skupio za 50 godina 12.000 figurica vojnika.Ili sakupljac zeleznickih redova  voznje.Ili kolekcionar cigli ili usisivaca. Au ovu pricu o hobijima koji bude strast spada i jedan dekica koji 35 godina salje zeni za dan zaljubljenih istu cestitku!Majkl Kenedi je zasluzio moje divljenje. On svaki dan odvaja dva sata  (sem subotom) i odlazi na plazu gde pomera kamenje da bi izgradio zid navodi!!! Odri Horneksl tek zasluzuje divljenje zbog nadasve cudnog hobija. Ona strika zenske grudi od vune i vec ih je istrikala oko 100 i radice do god ima potraznje. Ona te grudi poklanja zenam koje su se porodile (ili tek treba da se porode), gde ih njena cerka (medicinska sestra) obucava za dojenje!!! Zatim sledi jos jedan Britanac koji voli da se pojavljuje na TV. Kako nema drugi nacin on pomno prati TV ekipe i cim se negde instaliraju da snimaju on se namesti iza spikera.Snalazljivo nema sta jer se vec vise puta pojavio zaista na TV-u!Sledeci hobi je potpuno bizaran i mogao bi da se upotrebi samo za noc vestica. Medjutim ovaj covek ga koristi vec mnogo puta i to uspesno da ga vec i zovu Mrtav covek. Naime njegov hobi je da se kad god moze pravi mrtav . Na ideju je dosao zbog svoje zelje koju nije ostvario ,a to je da bude glumac.Napravi recimo scenario da se upucao u glavu i ono krv ,pistolj ,nepomicna glava na kanelarijskom stolu. Uzas!  Ipak je dobio 32 miliona pratilaca i emisiju na TV. Ovo je vise i od bizarnog hobija ,cak bolesno.Skupljanje isecenih noktiju sa ruku i nogu! Najgore sto fotke secenja i odlaganja slikaju i postavljaju na YOUTUBE.
Naravno da postoji i Ginisova knjiga koja objavljuje rekorde koji su mozda proizasli bas iz necijih hobija . Tako da zaista probate da budete kretivni da pronadjete strast koja vas pokrece i krenete da u slobodno vreme radite ono sto zaista volite. Rezultat ce biti neverovatan .Ogromna kolicina zadovoljstva ce vas prosto preplaviti.
UZMITE VELIKU TORBU I KRENITE DA  JE PUNITE   STVARIMA KOJE VAS CINE SRECNIM! NE MISLIM DA IDETE U SOPING. NEGO  "CARPE DIEM"! UHVATITE I ISKORISTITE SVAKI DAN!

Нема коментара :

Постави коментар