понедељак, 19. октобар 2015.

KAKO SE NAVIKNUTI NA SEBE?

TREBA SE SAMO NAVIKNUTI NA SEBE, POSLE JE SVE LAKO! RAZLIKA IZMEDJU DVA DA NEKAD JE VECA NEGO IZMEDJU DA I NE!RADIS JER NE ZNAS KAKO DA ZIVIS.KAD BI ZNAO ZIVETI NE BI RADIO I NIKAKVA NAUKA ZA TEBE  NE BI POSTOJALA! ALI, UCILI SU NAS SVI KAKO DA RADIS A NIKO KAKO DA ZIVIS! SVE OVE MUDROSTI REKAO JE CUVENI PISAC MILORAD PAVIC!
Sigurno ne treba da vam tumacim sve ove mudrosti koje je Pavic vrlo dobro opisao. Ipak imam neki svoj komentar,a kako ove postove pisem kao svojevrsni testament onda bih zelela samo da kazem par saveta svojoj deci u okviru ovih izuzetnih reci!
Najveci problem svakog coveka je sigurno u tome sto za cas moze da okarekterise svakog drugog coveka, uvidevsi odmah sve njegove mane (redje vrline) iz cistog sebeljublja. Sagledati sebe je najteze i nekad i nemoguce. Popustljivi smo prema sebi, ko moze toliko da nas voli osim nas samih. Secate se da sam pisala da covek ima tri lica: ono koje vidi sam. koje vide drugi i ono koje jeste zaista. O tome pricam  Ono sto jesi zaista i budi. Tesko, mozda i neizvodljivo, ali ako ikako uspes da sagledas sve svoje mane i vrline lakse ces se snaci u odnosima sa drugim ljudima i zivot ce ti biti manje komplikovan. Znaci napises na papir sve svoje osobine,zelje,ciljeve, interesovanja,prioritete i sagledas u pravom svetlu. Verovatno ti se nece svideti tvoja prava slika (ako si bio potpuno objektivan) ali to si ti i ucini sve da prihvatis sebe kakav jesi. Veruj, onda ce te i ljudi bolje prihvatiti to jest prihvatice te ono kojima je stalo do tebe (ostali te i ne interesuju zar ne?).
Prica o izborima stara je koliko i covek. Uvek mozes da izaberes laksi ili tezi zivotni put. Pavic je i to lepo objasnio: Ako ides u smeru u kojem strah raste ,na pravom si putu!I zato moras dobro da pazis kada za nesto kazes da ili ne.Jer, ako prvi put kazes da i vidis da je pogresno ( to smo juce razmatrali Ajnstajnovu teoriju po kojoj pravis iste greske a ocekujes drugaciji ishod),pa drugi put opet za istu stvar kazes da ,a znas da bi trebao da kazes ne cinis uzasnu gresku. Zato pre nego sto izgovoris opet da za pogresnu stvar dobro razmisli jer se ponovljena greska mnogo skupljeplaca. Ako kazes ne ucinices pravi izbor jer ako se uci na greskama jedna greska za jednu stvar je dovoljna. Vise gresaka za istu stvar je totalna katastrofa.
Ova prica o skoli za zivot je nesto st je tako tacno,ali nazalost ne moze se promeniti. Ako ne radis (a pre toga ako se ne obrazujes) ne mozes da zivis jer zivimo u ptrosackom drustvu. Da bi ziveo moras da imas novac.Tu dileme nema. E sad jos jedna Paviceva mudrost:Pismen gleda u knjigu,nauceni u mudrog,a mudar gleda ili u nebo ili u suknju sto moze i nepismen. Sto bi znacilo otprilike da svrha covekovog zivota jeste ostvarivanje veze izmedju muskaraca i zena ! Sve ostalo su nacini za prezivljavanje. Ako nemas svog partnera kroz zivot  ne mozes posticu tu svrhu i tvoje ispunjenje zadovoljstvom sto si tu svrhu postigao. A sto se tice rada .Pa, dobro verovatno bi bilo jako dosadno ne raditi nista. Ali ni ovaj nacin gde moras da radis i po 12 i vise sati samo da bi preziveo i nije nesto dobro za coveka ,jer mu oduzima taj privatni zivot u kome bi trebao da ima partnera, zabavi se ali  i iskoristi vreme za sebe.To vreme za sebe je takodje kljucno u zivotu coveka. Kad smo zavrsili sa sagledavanjem sebe i utvrdili sta nas zaista interesuje i cini srecnim - onda je to vreme neophodno da bi se posvetili  tome sto volimo. Pa iako nas partner,porodica,prijatelji ispunjavaju bas to vreme posveceno sebi je onaj delic koji nedostaje. Sto bi Ivo Andric rekao. Za srecu nedostaje tako malo,a to malo nam bas uvek i fali!.
RADI DA BI ZIVEO ,A NEMOJ DA ZIVIS DA BI RADIO! IZABERI PRAVI PUT IAKO JE TEZI. SAGLEDAJ SEBE U POTPUNOSTI! PRONADJI VREME ZA SEBE! NE CINI UVEK ISTE GRESKE!
IZVINITE STO OVO ZVUCI KAO NEKO PREDAVANJE U SKOLI ALI NADAM SE DA CE MLADJE GENERACIJE OVO SHVATITI BOLJE OD NAS. JOS VISE SE NADAM NJIH RADI DA CE TO I PRIHVATITI!

Нема коментара :

Постави коментар