понедељак, 5. октобар 2015.

CRTANI ZA ODRASLE

CRTANI FILMOVI ASOCIRAJU NA DECU KAO NJIHOVE GLAVNE KONZUMENTE! I TO JE U REDU MADA SAM VEC PISALA DA DECA TREBA DA GLEDAJU KVALITETNE CRTANE BEZ NASILJA I SA LIKOVIMA ZA KOJE SIGURNO ZNAS DA SU COVEK,PAS,MACKA .....MEDJUTIM, POUZDANO TVRDIM DA NEKI SERIJALI CRTANIH FILMOVA MNOGO VISE ZNACE ODRASLIMA NEGO DECI!
Prvi u nizu serijala bili su svakako Fred Kremenko i Barni Kamenko sa svojim porodicma i kucnim ljubimcima. Iako je radnja smestena u praistoriju vrlo su uspesno predstavljene vrednosti kao porodica, prijateljstvo, odnosi muskarac zena i roditeljstvo. Likovi su imali i vrline i mane sto im je davalo na realnosti. Vrlo poucna i vrlo zabavna  "praistorijska " saga koju je itekako vredelo gledati i koja me je puno oplemenila.Ove crtane filmove mogla su da gledaju i deca jer nisu radjeni bas namenski za odrasle,i deca u njima sigurno nisu zapazala odnose  i karaktere likova vec su uzivali u radnji i neobicnom vremenu dogadjanja. I za njih je na neki nacin bila poucna serija.
Zatim, moji omiljeni  Simpsonovi. Svakako smatram da su ovu seriju radili svakako vise za odrasle nego za decu iako u njoj ucestvuje cela porodica sa decom i ljubimcima naravno. Ipak u ovoj seriji dostignut je vrhunac u jednoj vrlo neobicnoj stvari. Glupi i lenji i debeli Homer Simpson dobija od fanova nepodeljene simpatije i ogromnu popularnost. Kao i njegov sin Bart koji je los djak i vrlo spreman na svakve nestasluke. Dok su Mardz ( zena) i prepametna Lisa (cerka) potpuno u senci. Ova serija predstavlja Americko drustvo onakvim kakvo jeste,ali i ostala demokratska drustva u bilo kojoj drugoj drzavi gde se slave negativne licnosti!Koliko je ljudima draga ova serija dokazuje i njeno emitovanje toliki niz godina. Malo me brine ovaj razvod jer je navodno Homer prevario Mardz jer njih dvoje su nosilac serije zbog specificnosti odnosa ( jer HOMER je totalno nesposoban bez Mardz),ali iako zbog borbe za gledanost i faktora iznenadjenja nadam se da do stvarnog razvoda nece doci. Sto me podseti na Barbiku i Kena iako su lutke imali su izmisljenu pricu i porodicu i zabelezen je rekordni pad prodaje lutaka  kada su se njih dvoje razveli.Valjda to ne moze da se desi Simpsonovima. Ovaj serijal sam gledala sa decom i nisu bas shvatali koliko su ljudski karakteri oslikani pa su se smejali Homeru i njegovim glupostima .Tako da su deca uzivala u njegovim i Bartovim ludorijama ali kad su postajali zreliji poceli su da shvataju svu velicinu ovog projekta upakovanog u crtani film.
Sada jos Sundjer Bob Kockalone i Saut Park. Ovaj prvi crtani jeste vise za decu zbog fantasticno nacrtanih likova iz mora (znaci nisu ljudi u pitanju nego morske zivotinjice).Ali naravno mi odrasli iz osobina Sundjera, Lignjoslava i Patrika zvezde mozemo mnogo da naucimo. Samo i ovde postoji onaj trend da nam je nekako najdrazi mrzovoljni i narcisoidni Lignjoslav nego decije naivan i jedna vrednica sundjer Bob.Mada nas on sve tako raznezi!Ovde nemamo porodicne odnose sem Keba KRABE I NJEGOVE CERKE BISERKE, ali zato imamo fenomenalne price o prijateljstvu!
Sto se tice Saut park ovaj serijal iako je o decacima zaista vise spada u price za odrasle i jos jedna je slika Americkog drustva mozda jos vise realisticna nego Simpsonovi. Ovu seriju karakterise i brutalni sarkazam  i potpuno iskrivljena slika likova samo da bi se pojacao uticaj teme na gledaoca. I mozda je ovo najvise od navedenih serijala za odrasle jer deca tesko mogu da shvate satiricne dijaloge i radnju. Mada ona malo starija gledaju ,ali cesto pogresno shvataju! Sto znaci da bi ovaj crtani morao da ima ogranicenje za godine sigurno.
PA AKO DO SADA NISTE GLEDALI FREDA KREMENKA, SIMPSONOVE,SUNDJER BOBA I SAUT PARK OBAVEZNO POGLEDAJTE. IZUZETNO CE VAS ZABAVITI A ZBOG NEKIH TEMA CETE SE BOGAMI I ZAMISLITI! JOS  SAMO JEDNO UPUTSTVO ZA UPOTREBU OVIH CRTANIH SERIJALA. PREPORUCUJEM GLEDANJE STO VISE MOZETE KAO DETE DA BI SE ZABAVILI, A KAO ODRASLA OSOBA ONDA KADA VAM TREBA ALTERNATIVNO MISLJENJE O NEKOJ TEMI! VIDECETE KAKO OVO FENOMENALNO FUNKCIONISE!

Нема коментара :

Постави коментар