четвртак, 29. октобар 2015.

SLANINA

SLANINA - JOS JEDNA NAMIRNICA KOJOJ BIH JA PISALA ODU A  OD PRE TRI DANA STAVILI SU JE NA VRH LISTE  NAMIRNICA KOJE IZAZIVAJU RAK! STA RECI I KOME VEROVATI?
31.maja 2015-te godine izasao je clanak pod naslovom  ;Evo zasto bi trebali da jedete slaninu!Pa da navalimo!
-slanina je u isto vreme i slatka i slana ,pa iako sadrzi oba ukusa jedino su u njoj oni izbalansirani,
-nema ugljenih hidrata,to je vazno zbog predrasude da mast (slanina) goji, zapravo goje ugljeni hidrati,
-jedan zanimljiv razlog za konzumiranje - leci mamurluk,
-pruza osecaj sitosti,
-przena hrskava slanina daje bozanstven osecaj zadovoljstva (kao i cips) ali cips stvarno goji,
zbog svog sastava ona se preporucuje
ensecijalni B vitamini koji su od vitalnog znacaja za nas imunoloski sistem i opste zdravlje,
sadrzi 65% preporucenog dnevnog unosa vitamina B1,
47% vitamina B3
38% vitamina B12 i
36% cinka.
obiluje proteinima,a oni su neophodni za odrzavanje kose noktiju i koze,
- nije lose nekad zamastiti creva da bi bila elasticnija (podmazuju se i sarke na vratima i zice gudala ),
ako su praljudi jeli meso verovatno su jeli i slaninu ,pa sto ne bi i mi,
-jednostavna je za pripremu, i moze se bukvalno jesti za svaki obrok,
- i kad je losa - dobra je,
-ako vam vera zabranjuje svinjsko meso jer svi misle da je slanina samo svinjska nije tacno,postoje i cureca i pacija i moze se dobiti skoro od svih zivotinja, pa i riba ali nijedna naravno nije kao svinjska- hahahaha!
26.10.2015-te godine izasao je clanak  pod nazivom ZVANICNO Svetska zdravstvena organizacija je potvrdila SLANINA,KOBASICE I SUNKA MOGU DA IZAZOVU RAK
NAIME AGENCIJA ZA ISTRAZIVANJA O RAKU (IARC) - SVRSTALA JE OBRADJENO MESO POPUT SLANINE I KOBASICA I SUNKE U  PRVU GRUPU NAMIRNICA KOJE MOGU IZAZVATI RAK ZAJEDNO SA AZBESTOM,DUVANOM I DIZELSKIM GASOVIMA!
U DRUGOJ GRUPI UZ CRVENO MESO ( SVINJETINA,GOVEDINA,JAGNJETINA) SPADA I GLIFOSTAT OSNOVNI SASTOJAK HEBRICIDA.
Buducnost ce uciniti da ovako oprecna misljenja ne mogu doci u javnost urazlici od pet meseci(niti uopste mogu biti ovoliko razlicita misljenja).Nadam se da ce nauka i tehnologija imati zajednicki stav i da ce cvrsto stajati iza svojih istrazivanja. Da nece potpadati pod ucene velikih korporacija koje cas za nesto vicu hvali ,hvali da bi se prodalo,a onda kudi, upozoravaj da bi ljudi odustali od kupovine! Ovo sto sad nama rade je uzasno. Za svaku bas svaku namirnicu imamo za i protiv. I opet kazem ,mi stariji jedemo ceo zivot sarme,preasetine, slanine,cvarke ,beli hleb i super nam je,a unucima zbog njihovih roditelja koji i ne znaju sta je pravi ukus hrane dajemo razne muslije i semenke i bogzna kakve vitamine iz kutijica!Kad smo kod kuticija samo je zato dobro sto ce u buducnosti hrana valjda za sve biti u kutijicama i necemo se brinuti da li smemo ili ne smemo da jedemo nesto.
Proslost. Jako sam iznenadjena ovilkom hajkom na slaninu. A kako sad idu veliki praznici gde ce se mnogo "krkati" slanina,sarma i prasetina pitam se kakvi bi praznici bili bez toga? I da li bi se ljudi bolje osecali posle totalno "zdravog" rucka ili posle ovakvog rucka? Naravno mislim da se ne prejedu pa da im bude lose sigurno su svi za prvu varijantu. Pa dokle zivimo bar da smo dobro jeli1
GLASAM ZA SLANINU PA KUD PUKLO DA PUKLO!

Нема коментара :

Постави коментар