недеља, 29. мај 2016.

OCEVI I SINOVI

OCEVI I SINOVI! OCEVI I CERKE! DECACI POSTAJU MUSKARCI DEFINISANO DATOM KULTUROM! GLAVNI  DEO  OVOG PROCESA JE ODNOS SIN-OTAC! SIN SE UGLEDA NA OCA KOJI SE UGLEDAO NA SVOG OCA . ON MU JE UZOR SA NJIM SE POISTOVECUJE I OD NJEGA PREUZIMA MUSKE OSOBINE I PONASANJE!
AKO JE OTAC PREMALO PRISUTAN ( PO NAJNOVIJIM STATISTIKAMA SAMO OKO SAT KVALITETNO PROVEDENOG VREMENA SA DECOM) ONDA SE OVAJ PROCES ZNACAJNO POREMETI.
Takodje veliki problem predstavlja sto muskarci sve kasnije dobijaju decu te je razlika u godinama drasticno velika. Recimo sin ima tek 4-5 godina a otac  oko 40-50 godina. Jaz generacija dodatno slabi razumevanje koje mora da postoji izmedju oca i sina. Zato dolazi do jos jednog problema. Takvi ocevi sve cesce nude samo ljubav a onda su majke prisiljene da vaspitavaju svoje sinove. Onda to nekako ispada da dete ima musku mamu  i zenskog tatu. Srecno je musko dete koje ima jos brace koji su stariji od njega i stigli su da "pokupe" od tate vise stvari koje on nije stigao.Dobri su i ujaci i stricevi ako imaju vremena jer i oni rade kao i tate po ceo dan. Dede su nazalost totalno prestare za ovu generaciju "milenijalaca" .I ocevi su! Mada  bi mogli i morali  da se potrude, jos ima vremena. Za kontakt shodno zenskoj sposobnosti da sve stignu musko dete  je vise u kontaktu sa zenskim rodom. Majka, tetka, baka, vaspitacica, uciteljica. Zato, ocevi shvatite koliko je vazna vasa uloga u formiranju vaseg sina. Samo , sin koji je u kuci gledao skladan brak i srecnu porodicnu atmosferu moze to isto da ponudi svojoj partnerki. Inace, ako je kod kuce vladao haos, otac recimo bio alkoholicar i nasilnik i sin ce biti isti takav. Ako volite svog sina izdvojte vise vremena za njega dok raste i formira se kao licnost. Ne samo sto ce vama biti bolje sa tako izgradjenim covekom nego i njegovoj buducoj porodici. Oko puberteta naravno da se otac i sin pocnu malo udaljavati, medjutim ako je prethodno izgradjena cvrsta veza ovo ce se vrlo brzo resiti (naravno otac ce morati malo da popusti). Kasnije ce za uzvrat dobiti dozivotno poverenje od svog sina koji cemu uzvratiti ljubavlju i paznjom.
Otac i cerka. Neverovatan odnos. Toliko drugaciji od odnosa otac sin, ili cerka majka ili majka i sin. Taj odnos je nesto neprocenjivo. Ako je otac vazan sinu zbog formiranja muskih osobina i pravila koja vaze za muskarce, cerki je otac potreban kao zastitnik. Iz te veze u kojoj se cerka oseca sigurno radja se i odnos poverenja te se cerka definitivno vise zblizi sa ocem. Sa majkom oko puberteta cesto dolazi u veliki konflikt ,tad je otac cini mi se od presudnog znacaja za opstanak porodice. Dolazi ona u konflikt i sa ocem (takav je pubertet) ali ce s njim moci da nadje resenje jer otac kao "glava porodice" svojim strpljenjem naci ce resenje za sve probleme. Cerke su "tatine princeze" celog zivota ali poblemi mogu da nastanu kad se princeza uda za bilo koga. Ne verujem da ce se tati svideti taj "mamlaz" od zeta jer njegova cerka zasluzuje bolje i vise. Moze on jadan  izvezde sa neba da skine ali ce tata doneti i Mesec! Za razliku od sina koji se poistovecuje sa ocem , cerka  kao sto rekoh u njemu vidi zastitnika i cesto buduceg partnera poredi sa ocem. Zato je jos veca odgovornost na ocu koji mora da na pravi nacin vaspita cerku. Kao i za sina normalnije bi bilo da je mladji, da vise vremena posvecuje cerki. A sto se tice ostalih cerki u kuci tu je situacija alarmantna kad su devojcice u pitanju, jer tata je samo jedan a njih je recimo dve-tri. Svaka bi htela da je bas ona ta "mezimica".Ima tu intriga i ljubomore  i cupanja kose. Tata mora duplo- troduplo da bude obazriv kako se ponasa.I tako. U savremenoj porodici koja sve vise gubi svoju funkciju da bude osnovna celija drustva vazno je da svako igra ulogu kojom ce ocuvati porodicu naokupu. Tako otac iako je zaposlen i radi mnogo mora da provodi vreme i sa decom i ne samo da ih voli nego da ih zajedno sa partnerom (majkom) vaspitava. Iako nije zaposlen mora to da prevazidje i sacuva dostojanstvo te da se ponasa uvek u skladu sa svojom ulogom ,a to je "glava kuce". To mora da se sacuva i da zauvek postoji. Prenosilo se sa kolena na koleno i to je jedna od onih pravih vrednosti  koje stalno pominjemo. Majka mora da bude i domacica i supruga ,naravno i majka i zaposlena zena ,ali ako se dobro organizuje ona to i uspeva. U vaspitavanju dece i odlukama koje su vazne za kucu i ona ima istu ulogu kao i otac. Nisam spomenula njen odnos sa sinom ili sinovima. Ona stiti njih oni su pravi njeni zastitnici. Cesto imaju vrlo poverljiv odnos sto nekad izmakne kontroli pa se zbog strogosti oca kriju mnoge stvari. Mislim da i ocevi to rade za cerke ali ne toliko. I na kraju sta treba da u porodici rade sinovi cerke?
DA SE UGLEDAJU NA RODITELJE I NA OCA I NA MAJKU. DA  SE TRUDE DA SACUVAJU PORODICU PO SVAKU CENU!  I DOK SU PRIMARNOJ PORODICI I KAD OSNUJU SVOJU PORODICU. DA PORED LJUBAVI KOJU OSECAJU PREMA RODITELJIMA OSECAJU I POSTOVANJE STO CE BITI OD VELIKOG ZNACAJA KAD ONI MORAJU DA BRINU O RODITELJIMA. POSTOVANJE RODITELJA JE JOS JEDNA OD PRAVIH VREDNOSTI. ODNOS DETE RODITELJ SE GRADI OD RODJENJA ( SA MAJKOM JOS IZ STOMAKA).
UVEK SE NADOGRADJUJE I ZATO TREBA IZDVOJITI VREME - KVALITETNO VREME I PROVESTI GA SA SVOJIM RODITELJIMA ( I NARAVNO NA POCETKU RODITELJI MORATE DA IZDVOJITE VREME ZA SVOJU DECU).

Нема коментара :

Постави коментар