четвртак, 5. мај 2016.

SPOMENIK 'SEKSUALNIM RADNICAMA'

PROSTITUTKE- PARDON SEKSUALNE RADNICE SU DOBILE SPOMENIK  U AMSTERDAMU, A U NOVOM SADU SVRATISTE!
U Amsterdamskoj cetvrti poznatoj kao cetvrt "crvenih fenjera"  osvanuo je spomenik svim prostitukama sveta. Ako se zna da je prostitucija "najstariji zanat" na svetu onda je i bio red da mu se oda pocast. Takodje, treba da se zna da je Amsterdam grad u kome su legalizovane i marihuana i prostitucija! Bronzana statua predstavlja zenu sa velikim grudima koja drzi ruke na bokovima i gleda negde u daljinu i zove se Bel! Inace seksualne radnice u Holandiji su obavezne da idu na redovne zdravstvene preglede o trosku drzave.
To je vrlo diskutabilno pitanje i zaista je tesko naci pravi odgovor ili resenje na pitanje da li treba da se legalizuje prostitucija ( kao i marihuana). Ima tu bezbroj za i protiv.
Recimo ako bi gledali sta bi bio razlog za legalizaciju sigurno bas ovaj - da se regulise pitanje zdravstvene zastite i zbog samih prostitutki i zbog "musterija. Zatim, radi njihove zastite od napada raznih vrsta, a i radi zastite klijenata koji mogu da prijave zloupotrebu kao i kod drugih poslova ( recimo ako budu opljackani ili prevareni na bilo koji nacin) Dakle, jednom recju da se i taj posao regulise zakonskim propisima!
Ali, postoji i mnogo razloga zasto ne treba ovaj "posao" legalizovati. Prvenstveno sto su njime pocele da se bave sve mladje devojcice, a recimo i u Srbiji se radna sposobnost stice sa 15 godina. Tako da bi one regularno dobijale posao prostituke po "slovu " zakona iako su deca i ako taj posao nije za njihov uzrast. Zatim, dobijajuci na legitimitetu taj bi posao "procvetao" jer se ovako radi krijuci, a onako bi preuzeo monopol nad ugosteljskim objektima, turistickim ponudama i mnogim oblastima privrede.  Postao bi najunosnija grana privrede kad vec nista drugo ne radi (mislim fabrike i preduzeca).  Ono sto se do skoro smatralo nemoralnim - placanje za seksualne usluge postala bi obicna poslovna transakcija poput kupovine tasne ili cipela. Seks za novac vise ne bio bio "prljav" vec bi se legalizacijom "oprao" i svi bi imali koristi. Od prostitutke do drzave! Kako su  i dosada seks  i moral obezvredjeni  u medijima preko rijaliti sou programa legalizacija bi samo nastavila sa srozavanjem nekadasnjeg pojma morala.
Ko se slucajno ili namerno ne seca nekada su prave vrednosti bile moral, postenje, vrednoca, upornost ,red, rad i slicno. Moral se odnosio ne samo na seks koji je van braka bio nemoralan i strogo zabranjen nego i na poslovni moral , na drustveni moral , socijalni moral, moral u ponasanju i slicno.
U Novom Sadu u planu je svratiste za prostituke koje bi radilo na smanjenju stetnosti ovog posla (ne i na legalizaciji), pa bi korisnice mogle da se u njemu okupaju, nahrane, da ih pregleda doktor i ginekolog, da dobiju pravne savete  kao i savete psihijatra i psihologa, te da se testiraju na HIV. Onda bi to bilo ono Solomonsko resenje za kojim tragam od pocetka teksta.
DA SE PROSTITUCIJA NE LEGALIZUJE, ALI DA SE RADI NA ZASTITI PROSTITUTKI U SVAKOM SMISLU! I DA SE POSEBNO VODI RACUNA O MALOLETNICAMA KOJE POKUSAVAJU NA OVAJ NACIN DA SE OSAMOSTALE ( JER KAD TINEJDZERKA POBEGNE OD KUCE NAJLAKSI JE PLEN MAKROA KOJI  JOJ NUDI "LAK POSAO" ZA MNOGO NOVCA? I ZA NAJKRACI MOGUCI VREMNSKI PERIOD) STO DECI U TOM UZRASTU I U TOM MOMENTU NAJVISE ODGOVARA . KO RAZMISLJA DA IDE NA  LEGALAN POSAO I DA RADI OSAM ILI 10 SATI I PLATA  20-30. 000, KAD MOZE ZA JEDNO VECE IZ ZEZANJA TOLIKO DA SE ZARADI!


Нема коментара :

Постави коментар