среда, 8. март 2017.

KRINOLINE

KRINOLINE, MASKE, BALOVI ,VESTICE - STA SU SVE ZENE PROSLE U ISTORIJI? STA SVE DANAS PROLAZE PA SKORO KAO MUCENJE "SPANSKOM CIZMOM"! AKO VAM SE ZENA SKINE GOLA U BRAKU - MORA DA JE LUDA - MISLJENJE MUSKARACA KRAJEM  XIX VEKA!  HRVATSKA JE BRUTALNO KAZNJAVALA VESTICE! I MAJKE SU ZENE!
Krinoline su oduvek oznacavale socijalni identitet i nosile su ih zene svih staleza. Vremenom, zbog promena u drustvu krinoline su postale dostupne samo zenama iz visokog drustva . Uz maske bile su redovan i jedini nacin oblacenja zena za balove ( na kojima sluzavke visu nisu mogle nositi krinoline). I svi sa ceznjom uzdisemo za tim vremenom gledajuci slike prelepih zena uskog struka i negovanih ramena i grudi koje su bile  skoro potpuno otkrivene. Zavidimo tim zenama kojima je jedini posao bio da budu lepe i idu i na balove. A onda stvarna istina o krinolini. Postale su popularne u XIX veku i imale su zadatak da ucine zensku figuru vizuelno lepom. Znaci izgled : gore bujne grudi, onda uzak, uzak, uzak struk i na kraju siroki bokovi i haljina koja pada do poda. Da bi se to postiglo zene su prolazile citavu torturu. One su ispod haljine zapravo nosile metalnu konstrukciju koja je "oblikovala" telo. Ni to nije bilo dovoljno nego su se i dalje stezale sa bezbroj pantljika na korsetu koji se nosio ispod ( a i on je vec bio "stezac"). Sem sto nisu mogle da disu jadne zene su bile tesko pokretljive pod krinolinom pa se procenjuje da je cak 3000 zena umrlo direktno od nesreca koje su prouzrokovale krinoline ( najvise su to bili pozari izazvani ovim haljinama). A cak 40.000 zena je dozivelo neku nezgodu zbog ovakvog nacina oblacenja. Vise nije toliko slatko gledati krinoline ? A tek nositi ih! Zene su zaista znale same sebe da muce vise nego sto su  im to drugi radili.
Hrvatska je zapravo poslednja zemlja na evropskom tlu u kojoj su vestice progonjene, mucene i ubijane na najsurovije nacine. Najpoznatija hrvatska vestica Magda  Herucina Logomer mucena je u XVIII veku jer se pretvarala u muvu i nervirala suseda. Po knjizi MALLEUS MALEFICARUM - MALJ ZA ZLOTVORE POSTOJAO JE CITAV KODEKS SULUDIH MUCENJA. Navodnim vesticama  u Zagrebu mrvljeni su prsti na rukama, razbijane cevanice i listovi,kasapljene su na mucilistu koje bi im prvo iscasilo zglobove ,pa tek onda ih lomilo.Na kraju bi sledila smrt,ako vec ne bi podlegla povredama od razdiranja udova i organa bila bi ziva spaljena. Optuzbe bi bile gatanje ili lecenje biljem sto je i danas jako rasprostranjeno. Razlika je sto su nam danas dostupni lekari i lekovi ( na zalost) a onda nisu bili pa su se mnoge zene okrenule skupljanju lekovitih biljaka i prirodnih magneta, a onda zavrsile na lomaci. Marica Vugrinec Sajkovic je 1751-ve godine izdahnula na torturi. Ona je proglasena za vesticu jer je jednu tinejdzerku uspesno izlecila od teskog oblika paralize. A nisu se jadne  zene uvek bavile ovim "zlocinackim rabotama" - gatanja i lecenja neke su bile prijavljenje magistratu da su vestice iz ciste zlobe suseda. A sudijama nije trebalo nista vise od prijave koje su cesto bile samo iz ljubomore i zavisti ,priznanje su vec dobijali uzasnim mucenjima.Kad te razvlace na drvenom konju ili tti obuju spanske cizme priznao bi bilo sta zar ne? Pre mucenja izvodjeni su eksperimenti koji su mogli osloboditi optuzenu - sto se nikad nije dogodilo. Merenje - jer zena je morala  biti lagana  da bi mogla da leti ,nije smela da ima suze (vestice ne mogu da placu), krvavu bi je bacili u reku pa ako potone nevina je ako ispliva vestica je ,zatim razni "djavolji pecati" na telu optuzene u vidu bradavica i mladeza koje bi boli ,a vestice ne osecaju bol ( medjutim to nije bila prava igla) i tako dalje... Kraj progona vestica bio je ukazom carice Marije Terezije koja je saslusala mnoge hrvatske vestice, a pomenutu Herucinu je i lecila u Becu!
Evo zlatnih pravila za seskualni zivot iz Viktorijanskog doba.
Seks se desava samo u braku. Srecom tada su se ljudi vencavali do 20 godine pa nisu morlai dugo da cekaju.
Zene spremite se za prvu bracnu noc - otprilike posto su bile nevine neka vrsta objasnjenja sta je ceka.
Muzevi dokazite se-  bukvalno vam buduci brak zavisi od toga kako se pokazete prvi put . Dobra vest za muskarce -obzirom koliko ste cekali nece vam biti tesko. Losa vest za zene - ne bi trebalo da uzivate u seksu.
Zene vasi muzevi zavise od vas- dakle zene moraju da ocuvaju cestitost kuce sto znaci da muz ne sme da je  vidi golu niti da joj  dodirne kozu.
Muskarci slobodno jurite prostituke, ne kaljajte svojim prljavim zeljama svoju cistu zenu. Ovo se odnosi i na ono da muskarci zele vise seksa ,a zenama ne treba jelte pa onda nju cuvajte i ne trosite nego jurite druge...
Seksualni odnos kod kuce je iskljucivo za pravljenje bebe.
Ako zena hoce da ima seks sa vama ili se skine gola ona je definitivno luda. Ako joj treba seks ona ima histeriju.
Da vas podsetim histeriju su lecili doktori tako sto su zenama izazivali orgazam! Umesto muzeva naravno. Kako? Pomocu vibratora il isu vec znali kako da je zadovolje jer poznaju zenske genitalije!
Cim vam zena zatrudni gotovo je sa seksom da ne ostetite bebu ,a i vec ste je napravili sto je bio cilj seksa u braku uopste!
Danasnje zene toliko sam puta pisala moraju da znaju kako da rasporede vreme za sve uloge koje imaju u toku dana i da u svemu budu uspesne. Cesto to podrazumeva ceo dan na visokim stiklama ( eto moderne spanske cizme).  Zene moraju da budu vestice i da koriste magiju jer nemaju krinoline da bi izgledale privlacno. One ne mogu ceo dan samo da misle kako da se doteraju da budu lepe, a danasnje vreme trazi iskljucivo lepe,  sposobne,zgodne, mlade zene! Zato koriste cini kojima vas zacaraju i to im se mora oprostiti.
Znam da znate da su zene  i majke. Ovo je samo akcenat na starim majkama.Zbog malopredjasnje price o zenama koje ne mogu da postignu sve obaveze koje su im natovarene na vrat ovo je jako istinita prica. Kad majka zove telefonom znate da se ona nece naljutiti na vas i zbrzate razgovor sa tek povrsnim  "cao kako si" "u guzvi sam" " cujemo se" " ljubim te". Kada treba da idete kod nje u posetu uvek to cinite na brzinu da ne stigne ni da vas posluzi svim onim sitnicma koje samo majke mogu da urade - pecivima koje volite, domacim dzemom ili ajvarom ili su vam nesto napravile ( rucno pleteni sal ,kapa i slicno). Dosadne su vam njene price kako mnogo radite i ne cuvate se i pregrst saveta koje vam daje. I ne volite sto vam se stalno zali da je boli ovo ili ono i cini vam se kao najdosadnija osoba na svetu koja vas smara bez potrebe kao kad ste bili dete.
Medjutim, ta "smaracica" od vase majke samo ima ogromnu kolicinu ljubavi ibrige za vas. Ne cekajte dok umre da bi shvatili koliko vam je potrebna. Razgovarajte s njom kad fgod mozete, ali stvarno razgovarajte. Posetite je ,zagrlite i poljubite i recite koliko  i vi nju volite!
DRAGE MOJE ZENE NE ZAVIDITE ZENAMA U KRINOLINAMA. NEMOJTE  ZELITI DA SE VRATITE U VREME BALOVA  KAD ZENE NISTA NISU RADILE ,  JER BI CENA BILA PREVISOKA ( VESTICE, KRINOLINE, UZDRZAVANJE OD UZIVNJA I  ZABRANA BILO KAKVE SLOBODE)!
UZIVAJMO U NASOJ DANASNJOJ SLOBODI DA PRAVIMO IZBORE I KREIRAMO SVOJ ZIVOT ! MI TO MOZEMO I TO ZASLUZUJEMO!



Нема коментара :

Постави коментар