среда, 22. март 2017.

BITI ZENA SVOJIH GODINA

NIKADA JA NECU BITI ZENA SVOJIH GODINA! KAKO UBEDITI BUDUCU SVEKRVU DA SI TI ZA NJENOG SINA PRAVA ZENA? KAKO BITI SVEKRVA? SRECNI MLADENCI!
Cudno, ali istinito. Mislim da je svim zenama ,pa i meni naravno, najveci problem ziveti u skladu sa svojim godinama. Znam da je i muskarcima tako, ali to je druga prica.
Koliko sam puta ponovila mudrost : dok si dete kazu ti cuti sta ti znas, kad si devojka, cuti neces se nikad udati sa "tolikim jezikom", kad se udas, cuti jer muz je "glava kuce", kad ostaris, cuti sta ti znas....
I zaista vec od puberteta nastaje borba sa godinama. Dodajes uvek po neku da bi radio sve ono sto ti zabranjuju. I ne mozes da docekas punoletstvo. Onda mozes da radis sve, ali nemas iskustvo.  I pravis greske male i velike. Onda se zaljubljujes i zelis da se udas. Ovo je moja prica, napisala sam juce da sada devojke ne razmisljaju bas tako. Mada i kada su samo u vezi imaju problem sa mamama svojih partnera.
I tako. Moras da ucinis sve kako bi te buduca svekrva prihvatila. A iskustvo je na njenoj strani. Pokusavate da prevazidjete tri kljucna problema ( niste zena koju bi ona zelela za sina, izgledate atraktivno ,a ne smerno, i da budete zajedno s njom "vazna zena" u zivotu ), ali cinite to vrlo pogresno jer se predstavljate potpuno drugacije od onoga sto jeste. Tu prvi put dolazite do nesklada sa godinama ( ne racunam ono stanje pre 18-te godine). Koliko god godina imate ( razmislite pa cete videti da je istina) vi se ponasate kao mala uplasena devojcica!!!! Joj sta ce njegova mama reci za ovo, za ono. Da li cu joj se svideti? I onda pravite greske. Umesto da budete prirodni i ponasate se u skladu i sa godinama i sa obrazovanjem i sa statusom ( njen sin vas voli i vi njega) vi ste zbunjeni,nesigurni,uplaseni, izvestaceni i kvarite sliku  o sebi na sve nacine. SHVATITE JEDNOM ZA UVEK VI NIKADA NISTE IZBOR VASE SVEKRVE - UVEK BI ONA DRUGU NEKU ZENU IZABRALA. Neku koja joj nece ugroziti prioritet kod sina! Logicno. Ipak mozete ublaziti situaciju ako vam je zaista stalo do te veze,zajednice, braka. Stavite joj jasno do znanja kakva ste osoba, koliko volite njenog sina ida ste svesni da mu je ona mjka i jako bitna osoba u zivotu ali da su ljubav prema majci izeni dve potpuno razlicite ljubavi i da za obe ima mesta u njegovom srcu ( i za cerku kad se rodi). Sto se tice dela o vasem izgledu. Ako izgledate bolje od svog partnera svekrva vam to nikada nece oprostiti. Trazice svaku sitnicu kao dokaz da varate njenog sina. Oprez! Ne dajte da vam to zaista ugrozi brak. Jer vi ste u svom partneru videli lepotu koju majka ne moze da primeti ( razlicite ljubavi). Ne terajte inat ako ne morate nabijajuci svekrvi svaki cas na nos vasu lepotu atraktivnim oblacenjem i tajnim razgovorima preko telefona. Taj vas inat moze kostati braka. Treca kljucna stvar je borba za prioritet. Ni majka vaseg supruga ni vi ne zelite drugo mesto. Obe hocete da budete najvaznije zene u zivotu svom muskarcu ( sinu). Ona ga je rodila i odgajila za vas. Medjutim, vi sa njim krecete u stvaranje svoje porodice. Obe ste mu jako vazne i ne treba mu vasom svadjom zagorcavati zivot jer on jednostavno ne moze da donese odluku koja mu je od vas dve vaznija. Obe svakako! Znaci savet za devojke. Ako hocete da pridobijete njegovu majku ne budite izvestacene, uplasene. Ponasajte se prirodno, borite se za svoju poziciju bez da ugrozavate njenu. Ne govorite ono sto ne mislite jer ce ona svaku vasu rec upotrebiti protiv vas ( kad je naljutite). Samo iskren odnos pun postovanja i tolerancije SA OBE STRANE ucinice zivot lepsim i laksim i vama i svekrvi a i muzu ponajvise.
Period stvaranja svoje porodice nekako je jedini kada si svoj na svome. Radjas, podizes decu ,odrzavas porodicu i dobar bracni zivot sa onoliko godina koliko i imas. A onda dodje starost. Mislim godine posle 50-te kada su vec deca odrasla i krenula svojim putem.
Ne kazu za dzabe "druga mladost". Jer, to je upravo to. Zavrsio si sve obaveze, cekas penziju i odjednom imas viska vremena. I onda ti na pamet padaju svakakve ludorije koje ne prilice tvojim godina. Sta prilici zenama u 50,60,70 godina. Da su penzionerke, da cuvaju unucice i da su uglavnom kod kuce. Sve sto je drugacije od toga nije prihvatljivo.
Pricacu samo o sebi, a tvrdim da  mnogo zena danas razmislja kao ja. Prvo da napomenem da jos nemam unucice ali da se ne postavlja pitanje da li cu ih cuvati ili ne. Cuvacu ih kad god mogu ,ali necu odustati od svojo tesko izvojevane slobode. Kompjuter i internet sam otlrila tek sa 56 godina! Otada imam Fejsbuk, pisem blogove. I citam na internetu o svemu sto me zanima. Znaci vise sam se edukovala u ove zadnje tri godine nego za ceo zivot.
Dalje, volim da setam i provodim vreme u razgovoru sa prijateljima. Sada imam vremena i to koristim. I opet po ko zna koji put tvrdim da mi je sada njlepse u zivotu. Umesto da osecam "zimu" zivota jer sam ostarila u meni je prolece i puna sam zivota. Ni boljke raznih vrsta ne mogu umanjiti moju srecu. Radim sve ono za sta do sada nisam imala vremena ili znanja. I uzivam. I osecam se kao tinejdzerka. Krijem godine ali u suprotnom smeru.
Uskoro cu postati svekrva i svesna sam pravila igre. Ne plasim se, tu je iskustvo naspram mladosti. I opet u obrnutom smeru. Jedva cekam unucice, ali sada samo kao neko ko ih cuva sa puno ljubavi svakako ali samo cuva. Roditelji su odgovorni za sve ostalo.
KOME SU DANAS MLADENCI NEK SU SA SRECOM. ONOME KO JE BAS DANAS RESIO DA UPOZNA DEVOJKU SA MAJKOM ZELIM VELIKU SRECU! I STA VAS BRIGA KOLIKO IMATE GODINA. ZIVITE ONAKO KAKO SE VI OSECATE!

Нема коментара :

Постави коментар