петак, 5. мај 2017.

FEMINIZAM

DA LI SU ZENE POGRESILE STO SU SVU SVOJU ENERGIJU ULOZILE DA BI SE IZJEDNACILE SA MUSKARCIMA? STA JE USTVARI FEMINIZAM? SKUP DRUSTVENIH POKRETA I IDEOLOGIJA CIJI JE CILJ DEFINISANJE  USPOSTAVLJANJE I BRANJENJE JEDNAKIH POLITICKIH,EKONOMSKIH, KULTURALNIH I SOCIJALNIH PRAVA ZENA. OSLOBADJANJE ZENA OD NASILJA, SEKSIZMA I TRADICIONALNIH ZENSKIH ULOGA ( MAJKE ,SUPRUGE, DOMACICE,SEKSUALNOG OBJEKTA) I PRIHVATANJE ZENE KAO SAMOSTALNE CELOKUPNE LICNOSTII!
Pokret je nastao u XIX veku i kroz ceo taj vek zene poznate pod nazivom sufrazetkinje borile su se za pravo glasa. Drugi talas feminizma nastaje 60-tih godina proslog veka kada prerasta u masovnu borbu zena za rodnu ravnopravnost,antiimperijalizam, promenu zakonodavstva,radilo se na edukaciji zena i prvi put se javno govori o nasilju nad zenama. Treci talas poceo je 90-tih godina proslog veka  i traje i danas.Ovde su jasno definisane rodne razlike tako sto je rec rod redefinisana. Vecina fakulteta u svetu danas nudi takozvane Zenske studije gde se izucavaju najnovija kretanja u oblasti  feminizma. U Beogradu to je dostupno na Fakultetu politickih nauka.
Odbacivanje patrijahalnog modela drustva dovelo je do velikih promena u odnosima muskarac-zena. Kada su zene dobile pravo glasa,mogucnost da se stalno zaposle ida same odlucuju hoce li imati dece ili ne one nisu samo stekle privilegije nego su nazalost natovarile na sebe mnogo vise obaveza. To je dovelo do toga da se preispituje da li je feminizam doneo dobro ili zlo zenama. Jer, od zena se danas ocekuje da se ravnopravno skoluju,da se zaposle i ravnopravno ucestvuju ukuznom budzetu ( ili cak da samo one rade), i u isto vreme da radjaju, vaspitavaju decu, da vode brigu o domacinstvu, organizuju porodicni zivot to jest da nastave sa tradicionalnom ulogom zene plus zaradjivanje na poslu. Ubitacan tempo. I opet uza sve to zene nemaju istu zaradu kao muskarci i dozivljavaju na poslu mobing, kod kuce nasilje!
Zena danas bukvalno robuje poslu, kuci, deci ali i drustvenim nacelima. Danas se zenama namecu visoki standardi po pitanju lepote, oblacenja, ponasanja.Dakle, zene imaju manje vremena za sebe nego ikad u istoriji. Ovakav tempo zivota ih potpuno iscrpljuje. Trazi se savrsenstvo u izgledu, u uspehu na poslu, u uspesnom braku, uspesno odgajenoj deci u svemu. Sta se trazi od muskarca sami zakljucite. Lep izgled i karijera. Sve ostalo ce zena. Zene su naterane da vise misle o svom samopouzdanju, celulitu i garderobi nego osvom zdravlju i sustinski vaznijim pitanjima. Tako je doslo do pogubnih promena drustva. Uzori su starlete i kriminalci. A razvoda ima vise maltene od sklopljenih brakova. Zivot u dvoje retko vise podrazumeva zivot u braku i skladnoj  harmonicnoj porodici.
Svaka cetvrta mlada zena misli da je feminizam otisao u krajnost i umesto da izjednaci zenu i muskarca,cak je ponizio muskarce (tradiconalno jaci pol) i  poremetio prirodnu ravnotezu medju polovima. Kao sto rekoh danas zene moraju da se skoluju i prave karijeru pa ne retko u brak zbog toga ulaze tek oko 30-te i kasnije da bi se dok bioloski sat radi protiv njih ostvaril kao majke.
To je dovelo ido toga da svakako jedan segment zivota mora da trpi zbog drugog jer je nemoguce savladati sve obaveze uspesno i savrseno. Tako da "zene od karijere" nemaju porodicu ( majcinstvo, brak, cak ni stalnog partnera), a zene koje imaju porodicu  i vise dece zapostavljaju skolovanje i karijeru. Femiziam je direktno odgovoran za "belu kugu", koja je veca u razvijenijim zemljama.
Izgleda je feminizmu odzvonilo posle dva veka borbe za zenska prava. Da li da se radujem ili zalim? I da li se tek tako mozemo vratiti u ona srecna vremena kada je muskarac radio ,a zena ga cekala kod kuce srecna, nasmejana, zadovljna da ga opusti u krugu porodice?
HIPOGAMIJA -JAKA ZENA- INFERIORAN MUSKARAC. ZENA JE DOBILA MOC DA KONTROLISE SVOJ ZIVOT ALI I ZIVOT MUSKARCA KRAJ SEBE! ZENA MORA DA IZABE PARTNERA KOJI IMA MANJE OBAVEZA NA POSLU JER AKO OBOJE RADE PO CEO DAN KO CE CUVATI DECU I OBAVLJATI KUCNE POSLOVE. SVE JE OVO  DOVELO DO TOGA DA SVE VISE OCEVA UZIMA ORODILJSKO BOLOVANJE DA NE BI TRPEO KUCNI BUDZET I SVE VISE MUSKARACA DOCEKUJE SVOJE ZENE SA SPREMLJENIM OBROKOM I OSMEHOM,SREDJENOM I OKUPANOM DECICOM! POTPUNI PREOKRET.
SAD DA LI JE BOLJE DA ZENA DOKECUJE MUSKARCA ILI MUSKARAC ZENU POKAZACE VREME1MOJ STAV JE IZ LICNOG ISKUSTVA DA JE NEMOGUCA MISIJA BITI USPESNA POSLOVNA ZENA, USPESNA DOMACICA I MAJKA U ISTO VREME!

Нема коментара :

Постави коментар