среда, 31. мај 2017.

ZENA,MAJKA,KRALJICA

KRALJICA! ZENA, MAJKA, KRALJICA! KRALJICA MATURE! KRALJICA SPIJUNKI! KRALJICA PROSTITUTKI! PRAVA KRALJICA!
Kad kazemo za neku zensku osobu da je kraljica - pod tim mislimo da je lepa, pametna i uspesna u svakom pogledu i smislu!Za mnoge zene to danas mozemo reci jer da bi postigle sve zadatke koje su pred nju postavljene ona mora biti kraljica ili vestica ili oba zajedno. Ali vecina zena se ne eksponira ( kao starlete i estradne zvezde) koje misle da su kraljice.Ja to ne mislim.
 A sve to potice od americkih filmova gde se bira kraljica mature. Dobro kod nas to nema bas  u tom obliku ( iako smo i to preuzeli sa Zapada),ali ipak se definitivno jos u osnovnoj i srednjoj skoli neke devojke prosto izdvajaju. Zasluzeno jer su i lepe i pametne ( streberke) i one koje su problematicne, koje po svaku cenu hoce da budu lepe, obucne u firmirane stvari,oko kojih svi oblecu i prave ih na buduce starlete i estradne zvezde . Kojima je skola samo mesto za samopromociju ali ne i za ucenje. "Kraljice".
Za mene je kraljica svaka zena i majka koja ima uspesnu karijeru , i dobar brak i dobru decu. Ali cak ni one nece biti tema moje danasnje price. Ipak, moram da spomenem  jednu devojku sa bivsih prostora SFRJ koja je bila poput Mate Hari  i Madam Popandur zajedno. Kojoj je uzor verovatno bila prava kraljica - Marija Terezija ( koja je imala direktni sukob sa madam Pompadur).
Gordana Cavic srpkinja rodjena u Kucancima kod Slavonskog broda gde i nas najbolji patrijarh svih vremena - gospodin Pavle. Djavo i Andjeo uvek zajedno.Bila je udata godinu dana kada je resila da ostavi muza  i da ne bude vise kucanica ( domacica).Rekla je muzu da ide u Beograd i otisla zauvek. Pravo u Pariz - za mnoge grad snova. Sta je za nju bio. Ostaje velika misterija. I legenda. Radila je kao spijun za racun sluzbi bezbednosti i Srbije i Hrvatske - spijunirala je srpske i hrvatske emigrante! Koristila je razlicite identitete ,a sve tajne je doznavala u krevetu baveci se prostitucijom.
Nije marila za principe osim jednog - da ne ugrozu svoju slobodu i nezavisnost.Bezala je od ljudi koji bi je sputavali, od  svoje zemlje, porodice,osecaja duznosti, muzeva, ljubavnika...
Pedesetih i sezdesetih godina proslog veka pa sve do svoje smrti 1987-me godine ( veoma misteriozne) Gordana se bavila spijuniranjem za tadasnju UDBU .UDBA je imla ljude sirom sveta ( na sve cetiri strane sveta) koji su pronalazili ljude koji su na bilo koji nacin ugrozavali Josipa Broza Tita?! Tipicna prica za sve zene Istocne Evrope tih godina - ili su domacice ili spijunke?!Stereotip! Prica se da je UDBA lako regrutovala devojke i zene da spijuniraju za nju pod velom "boljeg zivota" u vreme siromastva i represije. Tako je Gordana poput Mate Hari svoj siromasni zivot zamenila bogatim i glamuroznim. Jela je tri puta nedeljno u najprestiznijem restoranu tog vremena " Maximu". Od neobrazovane seljancice iz Slavonije postala je dama u Parizu. Ni manje ni vise. Iza sarma i osmeha i neosporne lepote krila se divlja zver. Znala je da upotrebi noz i da odbrani svoju slobodu po svaku cenu.Kao madam Pompadur docekivala je svoje ljubavnike u svilenim carsavima vodeci s njima i ljubav i svojevrsni rat. Neki su odlazili a neki ostajali cekajuci smrt, a da to naravno nisu znali. Sto me dovodi do slicnosti sa Marijom Terezijom slavnom austrijskom kraljicom koja je svoje ljubavnike gardiste ubijala da ne bi pricali o njenim seksualnim igrama. Gordana je svoje ljubavnike predavala UDBINIM ljudima. Nije je bilo briga sta ce biti sa njima sve dok je uredno dobijala novac.Prica se da je imala i dva muza u Parizu ( pored onog u Slavoniji) i dvoje dece koje nije odgajala. U pedesetoj godini umrla je pod vrlo misterioznim okolnostima predavsi neka vrlo tajna dokumenta na cuvanje svojoj majci. Dokumenta su nestala!
Zene - kraljice. Mata Hari i Beti Pak , pa nasa Gordana Cavic - (svaka u svoje vreme) uspesne spijunke, lepe ,pametne ,snalazljive, bezobzirne ,divlje ,nezavisne... Prave kraljice poput Kleopatre, Nefertiti, Marije Terezije, Marije Antoanete i nase Drage Masin... One su vladale mnogo strasnije i mnogo ostrije nego mnogi  kraljevi.  Ljubavnice i prostituke kojih je bilo kroz citavu istoriju ljudskog roda u svim drustvima, u svim slojevima i koje su krojile sudbinu citavom svetu vladajuci svojim mocnim ljubavnicima. Madam Pompadur je uspela da uplete u svoju mrezu Luja XVI i time pomrsi konce Mariji Tereziji koja je svoju cerku htela da uda za njega. Kralj Francuske se ipak okrenuo ljubavnici i nekoj nevaznoj princezi koju je ozenio. Tako je Pompadurka postala nezvanicna kraljica Francuske i ostavila svoj uticaj u modi, ponasanju na dvoru, umetnosti i mnogim sferama zivota!
VRATIMO SE ZENAMA U ISTOCNOJ EVROPI. NEKADASNJI STEROTIP DA SU ONE SAMO DOMACICE ILI SPIJUNKE VRACA SE NA VELIKA VRATA. NARAVNO ZENE SU SADA ZAPOSLENE ALI SU IDALJE ZELJNE BOLJEG ZIVOTA. OTUD I OVA NAVALA VESTACKIH KRALJICA KOJE TO NIKAKO NISU. I PAZITE DOBRO: PONOVO SE NASE ZENE REGRUTUJU DA BUDU SPIJUNKE - TU SMO SE POKAZALE. 'BOLJI ZIVOT' IH CEKA NEGDE TAMO U EVROPI ,AMERICI ,AZIJI, AFRICI, AUSTRALIJI. I AKO NE ZAVRSE KAO ROBLJE POSTACE KRALJICE PROSTITUKI ILI SPIJUNKI ILI OBA ZAJEDNO POPUT GORDANE! I NAZALOST VRATICE SE U OLOVNOM SANDUKU!

Нема коментара :

Постави коментар