уторак, 9. мај 2017.

MAJKL MUR

MAJKL MUR-AMERICKI POLITICKI AKTIVISTA,REZISER,SOCIJALNI KOMENTATOR, PISAC I HUMORISTA. POZNAT JE PO KRICKOM POGLEDU NA GLOBALIZACIJU,VELIKE KORPORACIJE, KAPITALIZAM, NASILJE...
Malo kasnim na komentar o filmu "Koga sledece napasti?" Ipak, ne mogu da se ne odusevim idejom cuvenog Majkla Mura koji je po svetu trazio resenja za americki institucionalni sistem. Ameri koji svetu prikazuju savremeno demokratsko drustvo ustvari imaju mnogo problema sa raznim institucijama. Tako na primer organizovanje zivota u zatvoru, obrazovanje dece, ali i u sistemu zastite zena i njihovih prava.
Vec sam pisala o skolstvu Finske, sto je privuklo i Majkla. Nekada su finska deca na standardizovanim  testovima znanja bila najgore rangirana. Danas su ona "broj jedan". U celom svetu finska deca pokazuju najveci nivo znanja. Kako su to Finci postigli? Jednostavno decu treba uciti da budu srecna, da postuju i sebe i druge,da se sto vise druze i igraju sa vrsnjacima.Decu treba pustiti da sto duze budu deca. To sam i ja shvatila. ali, u nasem drustvu to nikako ne moze.Decu smo preopteretili nepotrebnim stvarima kako u skoli tako i u porodici. Pa u skoli uce ono sto im nece zatrebati nikad ( pa zato imaju "rupe" i u  opstem znanju) jer ne mogu sve da postignu. Drustvo ih bombarduje crnim hronikama i lagodnim zivotom starleta i kriminalaca. A kod kuce nemastina. Da budu srecna? Pa uza sve ovo tesko. Mi im to ne dozovljavamo - da budu deca. Kod nas deca najbrze to prestaju da budu. Sto sam neki dan napisala skoro da bi trebali mobilni telefon i kompjuter da im dopustamo tek posle 16-te godine.
Majkl Mur je sigurno najvazniji dokumentarista nasega doba. Njegovi dokumentarci nazvani su kontraverznim jer direktno "proziva" sam vrh americke vlasti. Filmovi : Zedj za nasiljem ( o americkoj opsesiji oruzjem), zatim Farenhajt 9\11 ( ratom p[rotiv terorizma), Bolesni (prica o zdravstvenom sistemu Amerike) Kapitalizam-ljubavna prica (  o ekonomskoj krizi), dobili su novu temu Gde ce biti sledeca  invazija? Njegov moto : Neznanje je najvazniji sastojak straha,a strah je najvazniji sastojak mrznje zaista kazuje u kakvom drustvu zivimo.
U Americi se stalno govori : Mi smo prvi, mi smo prvi! Majkl se pita koga oni to pokusavaju da ubede? Da li su takozvane  americke pobede zaista pobede? Amerikanci za sebe misle da su najhrabriji ,najbolji, najslobodniji?! Prica o americkoj izuzetnosti uopste nije istinita. Mur kaze da amerikanci nisu prvi ni po obrazovanju, ni po zdravstvenom sistemu pa cak ni po javnom saobracaju. Ipak, danas je vecina Amerikanaca svesno da se o njihovoj zemlji ne misli bas najbolje.
I tako dok dan danas iz navike govorimo: Ostvario je "americki san" zapravo ne razmisljamo da li tako nesto vise postoji. Kapitalizam, globalizacija, stalni ratovi i  u novije doba terorizam sigurno su ucinili da taj san nestane kao i mnoge druge stvari. Danas se "americki san" moze sanjati sirom sveta i razlikuje se od zemlje do zemlje. Oni koji danas hrle u Ameriku da bi ostvarili svoje zelje i snove susrecu se sa mnogim problemima koji nekada nisu postojali.
O svemu tome govori Majkl Mur otvoreno i kriticki . I meni se cini da je on kao Amerikanac vrlo samokritican, mada njegova prica o Americi moze da se prenese i na mnoga drustva u svetu. Zato bi bilo dobro da pogledete sve njegove filmove. Zaista su dobri! I da razmislite zasto je drustvo kao takvo propalo ? Gde su moral i  ljudska prava! Zasto su neke zemlje toliko ubedjene da su superiorne? Mada tehnicki to one i jesu. Novac, savremena tehnologija donosi im moc. Ali, to ne utice na bolji zivot stanovnistva. Naprotiv! Na to ukazuju ovi dokumentarci. Na sustinu! A ne na povrsnu sliku koja nas dovodi u zabludu!

Нема коментара :

Постави коментар