четвртак, 25. мај 2017.

FIDZET SPINER

"PLAVI KIT",FIDZET SPINER.... GDE NAM JE NESTALA NEDELJA? ZASTO SU RUSI SMISLILI OVAKO OPASNU IGRICU? FIDZET SPINER JE NAMENJEN AUTISTICNOJ DECI! RADIMO NEDELJOM!
Toliko igrica svaki dan. Izlaze igrice koje traze od vas sve moguce kongnitivne sposobnosti. Vise nije dovoljno da je zadovoljavajuca grafika ili muzika. Nije dovoljno juriti nekog da ubijes ili da se cuvas da tebe ne ubiju. Ni da vozis razne automobile i masine , niti da smirujes " ljutu pticicu". Igre sa vanzemaljcima, cudovistima, igre sa komsijama i pravljenje svoje kuce i porodice ( igrica Sims). Sada se od igrice zahteva da bude opasna i to sto opasnija to bolje. Odavno je u svetu trend izazova. Na drustvenim mrezama izazivaju vas da se skidate, pijete alkoholno pice na iskap u prodavnici, da pravite selfi na opasnim mestima, da jurite Pokemone,polivate vodom, igrate igricu Finger ( ono po taktu da zabadate noz izmedju prstiju na ruci) i jos stotine i stotine potpuno nebuloznih izazova. Isto vazi i za igrice. Vecina njih je smisljena da budu izazov i da vam obezbedi mesto u drustvu jer ste u "trendu' ako ste dobri u nekoj igrici. Koliko mogu da budu opasne shvatili smo kada se pojavila igrica 72. Dete nestane na 72 sata i ne sme nikom da se javi. Kako prezivi ta 72 sata ko zna. Policija je imala na stotine poziva o nestanku tinejdzera, koje su pomno trazili ,a oni bi se pojavljivali posle 72 sata i pricali o igrici.Sta sad da kazem o 'plavom kitu"/ igra je nastala u Rusiji i brzo je preplavila tinejdzere sirom sveta ( od 11-15 godina uglavnom). Cilj igre niko ne zna. Kao treba da se odrade neki zadaci i da se to postavi na internet kao dokaz da ste ih uradili. Od igre ne moze da se odustane jer vam stizu pretnje u kojima vam prete vasom smrcu ili smrcu vase porodice.na pocetku su zadaci skoro dosadni koliko su laki, a onda sledi horor.  Od samopovredjivanja do samoubistva. Igra traje 50 dana . Do sada se zbog ove igrice ubilo 130-toro dece.Vise stotina dece na svu srecu je spaseno. I nas jedanestogodisnji decak iz Velike Plane spasen je brzom reakcijom roditelja.Jedini siguran nacin da se zastite od ove igrice je da odbijete da u njoj ucestvujete ili da je blokira vas internet provajder. Igrica je pustena tacno pre godinu dana u Sankt Petersburgu u Rusiji. Zasto je napravljena takva igra? Kako sam sklona teorijama zavere mislim da je to jos jedan nacin provere milenijalaca. To jest koliko su sposobna deca rodjena posle 2000-e godine. Jer ova igrica trazi sve decije sposobnosti. Razmisljanje, snalazenje, spretnost.Bolesno! A 80-tih godina trailo se samo da brzo slozis Rubikovu kocku. Dobro i dans je u trendu,ali daleko iza video igrica i virtualne realnosti. Tvorac igrice Filip Budeiki kaze da je igricu napravio kako bi ocistio svet od bioloskog otpada?! To potvrdjuje moje misljenje da se ovde radi  o testiranju  spremnosti milienijalaca na razne psiholoske i fizicke torture! Bolesno!
Ova se "igrica" ne igra na mobilnom telefonu ili kompjuteru. Zapravo drzi se u ruci  i vrti se. Rec je o spravici po nazivu fidzet spiner koja se sastoji od komadicaploce na kojoj je u centralnom delu kruzic koji se vrti. Ovo je zapravo napravljeno za decu sa autizmom kako bi se smanjila njihova napetost. Zasto onda spiner vrte i deca i odrasli koji nisu bolesni od ove bolesti? Da bi smanjili napetost verovatno. Medjutim, u mnogim skolama sirom sveta je zabranjena jer deca nemaju granice. Toliko su zaokupljna vrtenjem spinera da ne prate nastavu! U Srbiji cena spinera se krece od 700-3000 dinara. Kod " kineza" je znatno jeftinije. U Srbiji je dakle jos jedan zapadnjacki trend uhvatio maha. I koliko god vam bezazleno izgledalo ovo vrtenje spinera nije bas tako. Jer kao i sve cemu se predje granica postaje opasno. Pa umesto da oslobadja od stresa ova igrica stvara novi dodatni stres od tolikog vrtenja. Da, i tu je doslo kao nekada sa mobilnim telefonima do takmicenja ko ima bolji i skuplji spiner!
Na kraju ono sto sigurno primucejom ,a sto je dovelo do pojave opsednutosti nase dece igricama. Mobilni telefon i kompjuter su dadilje novog doba. Roditelji rade svaki dan po ceo dan - i NEDELJOM  pa umesto opustenosti u kuci i u porodici vlada napetost. Nekada , ne tako davno porodica je sedela bar nedeljom za nedeljnim ruckom zajeno i opusteno. jelo se bez zurbe, razgovaralo se, a posle sedelo u dnevnom boravku pred TV-om ili za nekom drustvenom igrom. Izleti nedeljom i rucak u prirodi. Svakako nedelja je bila dan za odmor, opustanje i druzenje cele porodice. Onog momenta kada je porodica prestala da funkcionise  normalno deca su postala laka meta.Tehnologija za kontaknte zeljee i nezeljene, za igrice, za beg od svarnosti, za promovisanje droge, alkohola i nemorala.
DZABE JE SAD KRIVITI PSIHOPATU KOJI JE SMISLIO IGRICU 'PLAVI KIT' ILI OSTALE OPASNE IGRE KOJE UTICU NA DECIJU PSIHU.DZABE KRIVITI DECU KOJA NE MOGU DA ODOLE IZAZOVIMA KOJIMA IH BOMBARDUJU A ONI NE ZNAJU JOS UVEK SAMI DA UVIDE OPASNOST. DZABE SPINER ZA BOLESNU DECU KOJA NAZALOST ZIVE U SVOM SVETU. SPINER JE POTREBAN DECI KOJA NISU BOLESNA OD AUTIZMA, NEGO OD DOSADE, ZAPOSTAVLJANJA RODITELJA, BOLESNOG DRUSTVA I  NAPREDNE TEHNOLOGIJE KOJA SE UVUKLA U SVE SEGMENTE NJIHOVIH  ZIVOTA!
SETITE SE OSNOVA SOCIOLOGIJE - SAMO JAKA I STABILNA , SRECNA PORODICA DAJE JAKO STABILNO I SRECNO DRUSTVO!

Нема коментара :

Постави коментар