петак, 19. мај 2017.

MALVER

DOSLO  JE DO MALVERA! RAT KOMPJUTERSKIM VIRUSIMA! HAKERISANJE  JE NAJPOTREBNIJE ZNIMANJE DANAS I NAJPLACENIJE VEROVATNO!
MALVER JE ZLONAMERNI, ZLOCUDNI, STETNI SOFTVER KOJI PRAVI STETU KORISNIKU. RADI TAKO DA SE TAJNO UBACI U SITEM ODAKLE KOMPROMITUJE POVERLJIVOST,INTEGRITET ILI DOSTUPNOST ZRTVINIH PODATAKA,APLIKACIJA, ILI  OPERATIVNOG SISTEMA. I TU NIJE KRAJ POSTOJI JOS MNOGO DRUGIH NACINA ZA OMETANJE ZRTVE. BUKVALNO RECENO HAKER "ZAKLJUCA" KOMPJUTER SA SVIM PODACIMA I VI NEMOZETE DA GA KORISTITE DOK NE PLATITE OTKUP I HAKER GA OTKLJUCA!
Ovih dana MALVER koji je poceo u Britaniji polako "okupira" svet . Za sada jos 99 zemalja je prijavilo ometanje kompjuterskog sistem zbog koga staju mnoge sluzbe pa i hitna pomoc. A tokom vikenda jos 50-tak zemalja je prijavilo malver. U ponedeljak svim kompanijama je poslato upozorenje da odmah apdejtuju svoje siteme. Avionske nesrece i druge nesrece koje nastaju kad ne radi sitem od virtualnih zacas stvore prave zrtve. Ko li se to igra? Ruski predsednik optuzuje americku obavestajnu sluzbu. Ko god to radi mozda je bolje pitanje zasto to radi? Da li je sve u novcu koji dobijaju hakeri za "otkupninu"? Koliko kosta da se "oslobodi" softver bolnice, fabrike, aerodroma?
WANNA CRY virus predstavlja najvecu semu iznude novca preko interneta ikada!Zanimljivo je sto je od oko 200.000 "zrtava" ovog virusa u petak samo mali broj njih platio otkup!Da li je NSA (Nacionalna sluzba za bezbednost Amerike) slucajno pustila ovaj virus ili je ukraden? I zasto je napravljen? Neke teorije objasnjavaju da je malver nastao da bi se pokazale "rupe" u obezbedjenju podataka u kompjuterima same vlade drzava?! Da li to znaci da bi pod hitno trebalo da se poradi na bezbednosti kompjuterskih sistema? I to svakako znaci da su kompjuterski virusi mnogo opasniji od virusa raznih  bolesti.
Ne zelite ni da zamislite kakav haos je nastao zbog sporadicnih upada na razlicite "vazne" kompjuterske sisteme, ali trebalo bi da zamislite na napad sirih razmera. Pre svega covek je stvorio tehnologiju da mu olaksa zivot.Zato je sve oko nas kompjuterizovano. a onda hakeri posalju malvwr i traze otkup. A vama ceo biznis zavisi od podataka na kompjuteru, sto je jos u domenu stete bez ljudskih zrtava ( iako ogromne). Medjutim ,napomenula sam da su se hakeri "obrusili" i na zeleznicke stanice, aerodrome, bolnice, hitne sluzbe...
Razmisljam, kakvu sposobnost imaju ti hakeri da mogu da provale u tako znacajne sisteme kao sto su Ruski MUP ili Nemacka zeleznica ili bolnice i oko petinu organizacija Nacionalne bezbedonosne sluzbe u Velikoj Britaniji.Medjutim, ekspert za sajber bezbednost Ori Ajzen tvrdi da ovaj napad i nije tolikoo pasan koliko ovaj sto nas tek ocekuje. Ovo je po njemu bila proba. Sledece na meti po njegovim recima su nuklearne elektrane,brane ili zeleznicki sistemi. Takodje tvrdi da je sada ceo internet zarazen i da je neophodno uraditi njegovo detaljno restrukturisanje. Ako je danas bilo zarazeno 10 hiljada kompjutera sto sutra ne bi moglo biti zrazeno  100 milona kompjutera?
Na kraju moram da napisem zasto verujem da je ovo bio probni napad? Zbog smesne otkupnine. Hakeri su zrtve namamili da otvore prilog  sa kompjuterskim virusom u mejlu koji je sadrzavao porudzbine,ponude za posao,bezbedonosna upozorenja i druge legitimne poruke,a potom su od zrtava trazili 300-600 dolara na ime otkupnine. Svoje podatke koji su bili blokirani ovim virusom posle otkupnine dobijali bi nazad. Zar vam cifra ne govori da nije u pitanju finansijska dobit ma koliko su kompjutera napali u petak,tokom vikenda i u ponedeljak? Razumela bih da se tu radi omilionskim iznosima. Ovako bas deluje da je to proba pred veci napad! Nazalost.
I TAKO. HAKERIMA SE DIVIM. KOLIKO JE  VELIKO NJIHOVO POZNAVANJE  KOMPJUTERSKIH SISTEMA. IPAK... ZAR NIJE S DRUGE STRANE NJIHOVO ZNANJE OPASNO PO LJUDE SIROM SVETA? UPOTREBA NJIHOVOG ZNANJA U OVAKVE SVRHE MOZE SE NAZVATI SAJBER KRIMINALOM KOJI ZA ISHOD SEM MATERIJALNE STETE MOZE IMATI I LJUDSKE ZRTVE.
ODUVEK JE BILO TAKO. GENIJALCI I SA JEDNE I SA DRUGE STRANE ZAKONA - PODJEDNAKO GENIJALNI U CINJENJU DOBRA ILI ZLA!!!

Нема коментара :

Постави коментар