уторак, 5. децембар 2017.

CRVENO BELO

CRVENO-BELO! KAD BI IGRALI ASOCIJACIJE REDOSLED BI PO MENI BIO ( JER SAM ZENSKO VALJDA), DEDA-MRAZ, KOKA-KOLA,CRVENA ZVEZDA....INACE DEDA MRAZ JE NEKADA IMAO  LJUBICASTO-ZELENO ODELO? NE MOGU NI DA ZAMISLIM . STA JE NAVIKA?! UZ DEDA MRAZOVE ZADNJIH GODINA POSTOJE  I BABA MRAZICE! I TO ME RADUJE ZAISTA!
U bajke deca vise ne veruju! Stvarno je to veliki gubitak. U Japanu sve preduzimaju da se Deda mraz ne zaboravi ili izgubi u moru drugih stvari oko praznika. Otvorili su nekoliko skola da buduci deda-mrazovi uce madjionicarske trikove, odgovore na 1oo1 decije " Zasto" i jos mnogo toga. Na primer kad vam malisan postavi pitanje : Kako ces mi doneti poklon kad moja kuca nema dimnjak ,a ima bezbedonosni sistem? - veseli dedica mora da kaze ubedljiv odgovor i da bude spreman na sva tako "teska" pitanja. Danasnja deca su prepametna! Ali ako im dedica kaze da ce vec naci neki nacin i da ce ga bezbedonosni sistem svakako prepoznati umirice malog radoznalka!!! U Njujorku iz ko zna kog razloga i dalje u velim trgovinskim prodavnicama postoje deda-mrazovi za slikanje -sto znamo iz filmova .
Robna kuća Mejsiz će svojim mušterijama omogućiti slikanje s Deda Mrazom i priliku da mu saopšte šta žele za Božić i Novu godinu, ali će ovaj susret morati da planiraju.Zakazivanje je pocelo odavno, ali organizatori kazu da se moze naci jos po koje mesto!Ova robna kuca postoji od 1902-ge godine!
Organizatori Santalenda, rekonstrukcije sela sa Severnog pola koje se prostire na više od 1.000 kvadratnih metara, sa maketom voza i vilenjacima, i inspirisanu jednim od najpopularnijih božićnih filmova "Čudo u 34. ulici", uveli su novinu da bi smanjili redove i olakšali ljudima da dođu do Deda Mraza. Prvi termini za Deda Mraza planirani su za petak, dan posle Dana zahvalnosti, kada zvanično počinje praznična sezona u SAD. 
Ipored hiljade prica o tome ko je kome ukrao ideju za deda mraza i da je Koka-kola ustvari  izmislila njegov lik (onaj nasmejani dekica u  njihovim reklamama) to je tesko utvrditi. Verzija o nastanku deda mraza ima bezbroj ali  i tri drzave imaju monopol nad postojbinom "pravog" deda-mraza sa urednom adresom za slanje pisama sa zeljama. Laponija u Finskoj ( ovu verziju znam).Sibir-Rusija i Aljaska- Amerika.
Ovaj lik iz slovenske mitologije u praskozorju istorije ledio je ljude, ali je s vremenom postao dobar i u carskoj Rusiji, a Ruska pravoslavna crkva ga je prigrlila kao simbol Nove godine. Posle sloma SSSR-a, u Rusiji je otvorena velika debata, jer je bilo nekoliko predloga o zvaničnoj lokaciji kuće Deda Mraza, ali je raspravu okončao tadašnji gradonačelnik Moskve Jurij Luškov. Tako je 1998. godine Veliki Ustjug (inače važno trgovačko čvorište) ponovo postao domovina dobrog deke. animljivo je da je ruski Deda Mraz veoma druželjubiv i da se 17. decembra sreo s finskim komšijom Julupukijem, pa čak i putuje na međunarodne susrete svojih kolega. Tokom godine poseti 40 gradova, a njegova kuća u Velikom Ustjugu nije zatvorena ni leti, jer ima zoo-vrt, put vilenjaka i ostale dečje atrakcije.
Inače, finski Deda Mraz živi u Rovanijemiju, gde je usred polarnog kruga u Laponiji osmišljen zabavni park s njegovom kancelarijom, radnjama, hotelom...
Treći najpoznatiji Deda Mraz od 1952. godine živi na Aljasci, u ulici Nikolas drajv broj 10. Međutim, njegovo radno vreme je komplikovano - radi od srede do nedelje od 10 do 18 časova. U njegovom selu sve je posvećeno prodaji "bogatog novogodišnjeg asortimna).
Sami ste dosli do zakljucka da su onaj americki i Ruski u stvari samo stvar marketinga te po meni samo onaj iz Laponije je pravi deda mraz.
I DA ZAVRSIM PRICU O PRAZNICIMA KOJI NAM SE BLIZE I KOJI SU UJEDNO  I NAJRADOSNIJI I NAJTUZNIJI U GODINI ( ZA OVO CE MI TREBATI CEO BLOG) TIME STO CU ZAMOLITI KAO I UVEK DA VERUJEMO U DEDA MRAZA !I DA NIJE  VAZNASAMO KUPOVINA  BOZICNIH I NOVOGODISNJIH POKLONA NEGO TAJ DUH PRAZNIKA- DUH LJUBAVI, DUH PRAVIH PORODICNIH VREDNOSTI.
KOKA KOLA JE ZA MENE NAJBOLJE PICE NA SVETU BAS ZBOG TE OGROMNE KOLICINE SECERA U NJOJ I DEFINITIVNO ME CINI SRECNOM ( STO POTVRDJUJE MOJU SUMNJU DA KOKAIN NIKAD NIJE IZBACEN IZ ORIGINALNE FORMULE). PRAZNICIPLUS PORODICA PLUS KOKA KOLA SVECANI RUCAK I NARAVNO DEDA MRAZ U RAZNIM OBLICIMA ( sto salvete i ukrasi na jelci, sto na TV-u i kompjuteru i mobilnom telefonu, sto na slikama u novinama, sto igracke, sto torta u obliku veselog dekice..sto.....).
crvena zvezda je upala u ovu pricu samo zbog boje dresa i zato sto mi je zaista omiljeni klub ( to mi je nasledstvo u familiji), ali nisam neki fan fudbala. Ipak, kad su vazne utakmice ja pijem koka kolu a ostali navijaci pivo! I to je u redu!
BICE NEKOLIKO POSTOVA O DEDA MRAZU, BOZICU I NOVOJ GODINI! PA MISLIM DA TAKO  I TREBA! SRECNA NOVA GODINA!

Нема коментара :

Постави коментар