уторак, 19. децембар 2017.

SAMOHRANI BRAT

PRVORODJENI !"SAMOHRANI BRAT"! VRSNJACKO NASILJE! IZMEDJU BITI JEDINAC ILI PRVORODJENI TESKO JE IZABRATI, ALI SVAKI OSTALI BRAT ILI SESTRA IMAJU PRIVILEGIJU DA IMAJU OSOBU KOJA JE ZASTITINIK ALI NE OSUDJUJE GRESKE !
U nasoj kuci prvorodjeni sin prosao je cetiri drzave a da nije izasao iz Beograda. Dakle rodjen je u SFRJ,rastao u SRJ i SCG a danas zivotari u Srbiji. I kao da je kaznjen sto je bio prva radost u uzoj  i siroj porodici sto je jeo hranu iz Slovenije, nosio benkice i zekice iz Hrvatske, cipele iz Makedonije, igrao se original Lego kockama, vozio moskvic na pedale...Kada je zavrsio srednju skolu  bio je jedini zaposleni ukucanin . Suprug  i ja smo podobijali otkaze ,a troje dece se tek skolovalo. Razlika izmedju najstarijeg  i najmladjeg 10 godina. Izraz samohrani brat je dobio naravno izvedeno od samohrani otac-majka! Svaka ekonomska kriza ostavlja najvise traga na porodici. Nasa je bogami jedva izvukla zivu glavu. I dok se mi matorci nismo snasli u tranzciji prvorodjeni sin je "zauzeo busiju" i bogami dobro se pomucio da nas izvuce iz krize. Dakle nije mu bas islo u prilog sto je prvi. Ostalim prvorodjenim nikako nije tako tesko . Ako su iz bogatijih kuca ceka ih i bogatstvo i moc (na ustrb mladjih brace i sestara).Ako je iz siromasnije porodice takodje ga ceka velika obaveza ,ali i cast da nastavi lozu (ozeni se  i produzi zivot prezimenu koje nosi porodica).Nekako imam utisak da su vec decenijama prvorodjeni zato sto su muska deca ostali jedinci jer su se njihovim radjanjem stekli uslovi nasledjivanja. Socijalizacija je vrlo bitna stvar, kao i samo vaspitanje dece. Koliko ce dete biti razmazeno  i nesposobno da se snadje u drustvu  umnogome je "krivica" prvorodjenog jedinceta- mezimceta. I kada bi zeleo da bude samostalan obruc porodice bi se stegao oko njega. Zato u porodicama kakve bi danas Srbiji vise nego ikad trebale (gde ima cetvoro, petoro, pa makar  i troje dece) svako bi se dete ponaosob naucilo samostalnosti jer bi moralo. Moja su se deca zajedno igrala,ali i svadjala pa i potukla, ali van kuce drzali bi se zajedno i stitili jedno drugo. Kako su bili prema svojoj braci  i sestrama tako su razvili empatiju i za drugu decu.
U blizini OŠ " Vladimir Rolović" u ulici Omladinsko šetalište na Petlovom brdu, učenik osmog razreda P. K.(14) je oko 13 časova izboden oštrim predmetom, najverovatnije nožem, dva puta u leđa. Ovo se dogodilo 15.12.
Samo dan ranije slično brutalno nasilje dogodilo se u Nišu. L. D. i A. J., bivši učenici Trgovinske škole u ovom gradu, upali su s letvama na čas u nišku gimnaziju „9. maj“ i brutalno pretukli vršnjaka P. R. (17), učenika ove škole, samo zato što im je kazao da ne ometaju nastavu! Istog dana i u Novoj Varoši dogodilo se vršnjačko nasilje. Gimnazijalac (16) iz ovog grada, koga je u blizini njegove škole dva puta pesnicom udario drugi đak i koji je zbrinut u užičkoj bolnici, juče je bio dobro. On je posle prvog udarca pesnicom u glavu pao, glavom udario u beton i prebačen je u užičku bolnicu, gde mu je dijagnostikovan potres mozga. Posle prvog udarca, đaci koji su bili u blizini pokušali su da ga podignu sa zemlje, ali je napadač pritrčao i još jednom ga udario pesnicom u glavu. Nakon stravičnog ubistva Ivana A. (16) iz Pančeva, kome je drug zario nož u grudi tokom tuče u blizini Sportskog centra, javnos i dalje potresena priča o ovom slučaju, a najnoviji detalji koji se pojavljuju istovremeno lede krv u žilama i stežu srca od tuge.
Sukob je započeo u naizgled bezazlenoj raspravi na društvenim mrežama, a tuča je više puta zakazana i otkazana.
- Te večeri su došli u grupicama. N.S. je stigao sa trojicom vršnjaka, Ivan sa još dvojicom. Tukli su se "jedan na jedan", a nakon što je Ivan udario N. S. on je potegao nož i na mestu ubio Ivana- priča izvor blizak istrazi.
Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu juče je dostavljen izveštaj Policijske stanice u Aranđelovcu, o događaju od 13. oktobra ove godine u Tehničkoj školi "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu, kada je u odeljenju prvog razreda došlo do fizičkog nasilja nad učenicom tog odeljenja, maloletnom B.N.(16).
Nju su napali školski drugovi i drugarice, a snimak napada pojavio se na Internetu, ali je u međuvremenu uklonjen sa Jutjuba zbog prikazivanja nasilničkog ponašanja.
 Učenik trećeg razreda novovaroške Gimnazije "Pivo Karamatijević" 17-godišnji Đ. M. i dalje se nalazi u užičkoj bolnici, gde se oporavlja od povreda zadobijenih posle vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u četvrtak u školskom dvorištu kada je na njega nasrnuo maturant ove škole A. A. i zadao mu više udaraca pesnicom u glavu.
 Nasilje se pojavljuje u različitim oblicima. Verbalno nasilje je svaki vid ismevanja, nazivanje pogrdnim imenima, ruganje, vređanje, dobacivanje. Nije neophodno naglašavati koliko deca, bez obzira na uzrast, mogu biti inventivna u ovakvim ''kreativnim'' oblicima verbalnog izražavanja. Fizičko nasilje podrazumeva udaranje, guranje, otimanje i uništavanje stvari. Ranijih godina je uglavnom bilo karakteristično za dečake, ali se, nažalost, sve češće javlja i kod devojčica. Čini se da je tranzicija odnela barbike.
Deca koja su izolovana iz društva, ignorisana od strane drugova, trpe ogovaranje i o njima se izmišljaju razne priče koje obično nemaju lep i istinit sadržaj, jesu žrtve socijalnog nasilja. Psihičko nasilje podrazumeva preteće poglede, grimase, neželjene komentare, iznuđivanje novca, ucenjivanje.
Seksualno nasilje je neželjeno dodirivanje na neželjeni način i neželjene delove tela, iznuđivanje seksualnih usluga, prinuda na seksualni čin. Pošast interneta jeste i zloupotreba fotografija i video snimaka dece.

Nazalost sve je niza granica doba starosti - deca pocinju da vrse nasilje jos od prvih razreda osnovne skole! A da li je za to kriva porodica, skola ili uopste drustvo tesko je reci. Svi  zajedno svakako!
Mozda je jedno od resenja imati vise dece i tu decu uspesno vaspitati da prenose ostaloj deci sta su prave vrednosti. Jedna cokolada na cetiri dela!!! A ne cetiri cokolade. Jedne farmerke dok se ne iscepaju...Igranje drustvenih igara  ( Covece ne ljuti se ,jamb, Monopol )citava porodica zajedno. Odlasci na izlete, leti na Adu, obavezno muzeji i Zooloski vrt!
PRVORODJENI STA GOD VAM JE SUDBINA NAMENILA HRABRO IZDRZITE! VI JESTE PRIVILEGOVANI CAK  I KAD VAM SE CINI DA VAM JE TAKAV NACIN ZIVOTA PRETEZAK! 
A VRSNJACKO NASILJE PO MOM MISLJENJU NASTAJE  ONDA KADA  ZATAJI PORODICA, KADA DRUSTVO IZOPACI PRAVE VREDNOSTI, A UCITELJI I PROFESORI NE ZNAJU KAKO DA IZADJU NA KRAJ SA OVOM NOVOM  GENERACIJOM DECE!

Нема коментара :

Постави коментар