петак, 1. децембар 2017.

SPOJLERI

SPOJLER! RAT IZMEDJU NASLOVA DOBRE KNJIGE  I PORTALA!

Spojler  je izraz koji označava opis zapleta radnje, odnosno raspleta nekog knjizevnog dela ,filma, TV serije ili video igre , čije prerano otkrivanje smanjuje ili potpuno oduzima svaki eventualni užitak neupućenom čitaocu, gledaocu ili igraču.

U srpski  i druge jezike je ušao iz engleskog jezika, odnosno iz glagola to spoil- pokvariti.

Klasičan primer spojlera je sažetak kriminalističkog romana Agate Kristi u kojem se iznosi identitet ubice - podatak koji bi čitalac romana trebalo da sazna tek na kraju. Nakon što je izložen takvom spojleru, čitalac gubi interes za roman, s obzirom da se radnja obično svodi isključivo na otkrivanje podatka koji on već zna.

Spojleri su pogotovo dobili na važnosti poslednjih godina i decenija zahvaljujući razvoju masovnih medija,, odnosno  interneta. Oni su omogućili da i najsitniji detalji o nekom književnom delu, video-igri ili filmu gotovo momentalno postanu dostupni širom sveta, što može predstavljati problem . Jedan od takvih primera su popularne TV serije koje svoju premijeru imaju u SAD, a u Evropi i drugim delovima sveta se emituju s nekoliko meseci ili godina zadrške. Nastojanje da se izbegnu spojleri je na Juznet  grupama,Internet forumima i blogovima dovelo je do konvencija kao što je korišćenje posebnih upozorenja o spojleru, nakon kojih sledi spojler - 25 redova niže ili jednostavna ROT13 sifra. Filmski i drugi kritičari su, pak, već ranije koristili slična upozorenja prilikom pisanja i objavljivanja recenzija. Poruka e-pošte ili u diskusionoj grupi koja sadrži informacije o nekom očekivanom događaju, kao što je dugo najavljivani film ili TV serija. Spojler poruka će pokvariti iznenađenje nekome ko želi da vidi seriju, a da ne zna unapred šta će se u njoj desiti. Korisnici USENET-a su obično vrlo fini po ovom pitanju, pa u naslov poruke stavljaju reč spojler tako da ljudi znaju da treba da preskoče ove poruku ako ne žele da znaju o čemu se radi.

Kad su u  pitanju portali (nebitno da li je u pitanju Blic, Informer, Telegraf...),Portal ce dati sve od sebe da naslovom ni na koji nacin ne nagovesti sta je pravi sadrzaj clanka. Radije ce da zagolica mastu drecavim krupnim slovima ,uzbudjenje dovodi do vrhunca i onda na kraju kao slag na torti ,prikaze tekst koji, laik bi pomislio ni nema veze sa naslovom. Priznajem onda da sam laik meni se mnogo cesce desava da ne povezem naslov  i tekst  u novinama. Dokazivala sam vise puta objasnjavajuci na svom profilu - Misteriozni patispanj ( ni slika ni naziv ne odgovaraju mojoj licnosti ali.... sve da se zagolica masta). Uporedjujuci na primer nekoliko naslova dela Tomasa Mana sa naslovima sa pomenutih portala bice vam jasno  o cemu se radi Knjiga "Smrt u Veneciji " - iz samog naslova vidimo sve i da ce biti neki les i gde se radnja dogadja ,a od vremena ukusa i zelje  neko ce citati dalje (mada u danasnje vreme sve manje njih). Evo kako nas Portal izaziva.

NEVEROVATNO! Otišao je u Veneciju – NIKADA nećete pogoditi šta se zatim DOGODILO!

Knjiga Carobni breg - portal:

HTEO JE DA OSTANE SAMO TRI NEDELJE: Pogledajte šta ga je navelo da PROMENI odluku!

Knjiga Budenbrokovi- propast jedne porodice-portal:

ŽARILI SU I PALILI: Nećete verovati kada vidite kakva ih je sudbina čekala!

I sada ja sam u vise navrata zamerala novinarima sto su im naslovi tako "bombasticni" kao moj blog o Kornjaci kurvacetini na primer. Ali, sada razmisljajuci koliko su mi spojleri unistili zivot i radost iscekivanja ,a koliko nemamo vremena za citanje knjiga ( uzgred budenbrokovi imaju oko 1000 strana)jasno je da naslov mora da VAPI I VRISTI : PROCITAJ ME!  Ako nista drugo preleti pogledom  preko teksta i ostaviti taj tako potreban "klik". Novinar dobije platu ,a mi jos jednu bezveznu informaciju. I svi srecni!

Sto se tice uticaja spojlera narocito na nas "bindzere"  ne mogu ni da objasnim koliko su strasni. Serije koje se emituju po svetu i tek treba da dodju kod nas spojleri su nam i po nekoliko meseci ranije vec objasnili radnju. Da gledamo? Zasto? Nista nije zanimljivije nego sam otkrivati zaplet i rasplet.

U CUDNA VRMENA ZIVIMO. SPOJLERI SU PREPLAVILI INTERNET, PORTALI POKUSAVAJU DA KLIKOVIMA SPASU CITANOST INFORMACIJA, A PISCI SE PREVRCU U GROBU. NIKADA NISTA NE MOZE ZAMENITI LISTANJE ( CITAJ OKRETANJE STRANICA PRAVE KNJIGE) SA SPOJLEROM.

Нема коментара :

Постави коментар