среда, 13. децембар 2017.

EKSCITONIJUM

EKSCITONIJUM! U FUKUSIMI ROBOTI CRKAVAJU OD ZRACENJA!JEDAN TATA JE ODSTAMPAO SVOM SINU RUKU! SVETLECE BILJKE!
Ekscitonijum čine čestice zvane ekscitoni, koje se sastoje od odbeglih elektrona i praznine koju oni ostavljaju za sobom.Kada elektron odskoči i za sobom ostavi prazninu, ona se ponaša poput čestice jer ima pozivitan naboj. Iz tog razloga privlači druge elektrone, sparujući ih u kompozitne čestice, poznate kao bozoni ili ekscitoni.Kako se navodi, da bi pronašli novi oblik materije, naučnici su razvili novu tehniku, zvanu EEL spekstoskopija, koja je osetjivija na ekscitaciju od drugih naučnih metoda.Oni su čak, kako se navodi, uspeli da primete prekusor ekscitacije - fazu mekog plazmona do koje dolazi kada se materija približi kritičnoj temperaturi.Sto dovodi  i do toga da pomenem  da su naucnici pronasli jos neka agregatna stanja (izmedju ostalih cuda koja se desevaju zadnjih 30-40 godina).Teoretičari već decenijama diskutuju da li je u pitanju izolator, savršeni provodnik, ili super-tečnost, a argumenti su prilično ubedljivi na svakoj strani. Ovo novo otkriće trebalo bi da pruži odgovor na mnoga pitanja iz oblasti kvantne fizike.
Dečak Sol Rajan rođen je pre dve godine, ali samo deset dana kasnije amputirana mu je leva ruka. Pošto lekari u Velikoj Britaniji nisu imali protezu za bebe, njegov otac Ben dao je otkaz i posvetio se pravljenju protetičke ruke.On je uspeo da projektuje, a zatim pomoću trodimenzionalnog štampača i da napravi protetičku ruku za mališana. Zahvaljujući pokretaču skrivenom ispod pazuha, moguće je pomerati palac na protezi i koristiti ruku za crtanje i igru.Nakon što je napravio uspešnu protetičku ruku, Rajan je osnovao i kompaniju „Ambionics“, za 3D štampanje ovakvih proteza, i do sada ih je napravio za 20 porodica širom sveta.Zahvaljujući napretku u 3D štampi, izrada cele proteze, prilagođene pojedinačnom korisniku, traje nedelju dana i košta između 150 i 250 dolara. Ova cena je, dodaje, veoma važna jer deca brzo prerastaju proteze, a nije retkost ni da ih polome ili izgube tokom igre.Naravno u vise navrata sam pisala o 3D stampacu kojim sam p[otpuno fascinirana.
 Američki naučnici su genetski modifikovali biljke kako bi svetlele u mraku i koje bi uskoro mogle da zamene ulično osvetljenje. Genetičari su u biljke preneli gene iz svitaca koji su zaslužni za svetljenje ovih insekata.
Naučni tim iz Kalifornije se nada da će uskoro moći da modifikuje i veće biljke i drveće kako bi u budućnosti predstavljali prirodnu alternativu električnim svetiljkama.
Za dobijanje svetlećih biljaka naučnici su iskoristili enzim luciferaza ( od latinskog lucem ferre – nosilac svetla) koji se nalazi u genima bioluminescentnih bića kao što su svici, neke vrste meduza, gljiva, bakterija...ni su zatim pomoću posebnog softvera u laboratoriji dizajnirali nove sekvence DNK sa ovim enzimom, koje su ubacili u agrobakterije – bakterije koje mogu da prenesu svoje gene na biljke. I uz veca novcana ulaganja sa malih biljaka koje vec  uspesno svetle moglo bi se preci  i na pomenute vece biljke .
Kao protivteza ovom nadahnutom tekstu punom optimizma moram ja i nesto da dodam sto je samo nus pojava ovog ubrzanog napretka tehlogoije.
 Nivo radijacije  u Fukusimi je mnogo veći od onoga što bilo koji čovek može da izdrži, pokazali su podaci koje na lokaciji prikupljaju roboti - odnosno barem ono što su mogli da prikupe. Robot Sasori je pri prilasku unutrašnjosti reaktora zapeo između ostataka nuklearnog otpada pa su njegove funkcije zatajile, s tim da je prethodno odašiljao podatak o radioaktivnosti koja iznosi 210 siverta po satu - što je doza koja je dovoljna da ubije čoveka u roku od dva minute. Robot je premašio svoju maksimalnu toleranciju od 1.000 siverta. Uprkos tim, izrazito opasnim i visokim nivoima radijacije, firma TEPCO tvrdi da ona ne izlazi van reaktora. Ali, zabrinjavajući nivo radijacije i neadekvatno čišćenje reaktora će ograničiti i usporiti dalja istraživanja a zbog njih sve stoji na "čekanju". Poslednji robot koji je zakazao, prestao je da radi pet puta brže od očekivanog. Jedinstvena doza zračenja od 1 siverta je dovoljna da izazove pojavu radijacijske bolesti i mučninu, 5 siverta su dovoljni da ubiju polovinu izloženih za mesec dana, a jedna doza od 10 siverta bi vas ubila u roku od nedelju dana.
ZELIM DA SE ZAHVALIM NAUCNICIMA NA OVLIKO NOVIH I NEVEROVATNIH OTKRICA. DA SE ZAHVALIM ZA SVU TEHNOLOGIJU KOJA NAS OKRUZUJE I KOJA NAM JE DOSTUPNA. ZAHVALJUJEM SE I NA ONOJ KOJA NIJE ZA OBICNE LJUDE. IPAK,MOZDA MALO OPREZA NE BI BILO NA ODMET- CAK JE I SOFIJA (HUMANOIDNI ROBOT) NAPOMENULA NESTO O TOME. DA SE TREBAMO CUVATI TEHNOLOGIJE KOJA PRETI DA SE POTPUNO OTME KONTROLI!!! I GENESTSKI INZINJERING SPADA U TO!
 

Нема коментара :

Постави коментар