субота, 8. јун 2019.

DUGOVI I MRZNJA

NAJVISE  VAS MRZE ONI STO VAM NAJVISE DUGUJU! JOS JEDNA MUDROST DUSKA RADOVICA! ALI I POTPUNA ISTINA! JER DUG NIJE SAMO MATERIJALNI- NAZALOST! STA SVE MOZE DA SE DUGUJE?
Kada sam pocela da pisem ovaj blog nisam znala sa cime sam se u stvari  "uhvatila u kostac". Dug nikada nije dobar dug. Pa dugovao materijalno ili nematerijalno nisi  u dobroj poziciji. Zbog toga umesto da preispitas sebe kako si  "upao' u takvu situaciju ti mrzis onoga kome dugujes. A zaista su cudni putevi gospodnji. I ne znam koji je dug tezi, gori, ponizavajuci...
Nekako moram da pocnem sa materijalnim dugom jer on nas po nasem sopstvenom misljenju najvise  muci. Dugujemo bankama, zelenasima, rodbini, prijateljima... I ne znam zaista kome je teze vratiti dug i koga vise mrzimo. Banka nas "navlaci" nakon ispiranja mozga da su kod nje uslovi najbolji. Uzmite novca koliko vam treba i vraticete bez problema. Kamata- hm, pa nije tako strasna. A onda devizni kredit u "svajcarcima" postane nacionalno pitanje- pa odjednom cela Srbija vraca kredite koje nije ni uzela.  Sta da se radi- treba pomoci ljudima koji su pomocu deviznog kredita obezbedili sebi egzistenciju. Ako su kupili stanove i luksuzne vile ,neka platicemo mi sirotinja. Pa nek oni mrze banke, mi njih, nas neko drugi....
Kada svesno odemo kod zelenasa i zatrazimo novac, presudni momenat je onaj kada  nam "padne mrak na oci" i vidimo samo hrpu novcanica pred nama. Uf, resili smo dugove. A zapravo zapali smo u najveci dug ikada. Zelenasi imaju vece kamate i nultu toleranciju za kasnjenje vracanja duga. Batinasi znaju  da  izvuku dug iz vas. Pa ni batine nisu kraj vase patnje. Sve dok ne vratite do zadnje pare vreba vas smrt pod nerazjasnjenim okolnostima.
rodbina je nekada gora nego neprijatelji kada su u pitanju finansijske transakcije. Ako uopste rese da vam pomognu to ce vam pregovarati do kraja zivota. Nece vas tuci i nabijati nerealne kamate, ali ce vas svako  vidjenje sa njima kostati zivaca. I kada vratite ostacete vecito duzni u njihovoj prici.
Prijatelji se najlakse gube kada je u pitanju novac. Onog momenta kada od prijatelja zatrazite novac moze da se desi samo jedna od ove dve stvari i obe su ekstremne. Ili ce vam dati novac i strpljivo cekati da vratite ili ce jednostavno prestati da se javlja na telefon.
I sad dolazimo do dugova koje je nemoguce vratiti i  koji mogu vas zivot ili ulepsati ili unesreciti. Pa da, prva stavka je svakako to da vam je neko spasao zivot.  I  zasto sad da ga mrzite? Kao i one sto su vam uopste dali zivot. Neverovatno,ali istinito. Nekada vam zivot zaista vise nista ne znaci. I resili ste da ga odbacite, a onda vas spasu. I ti roditelji, prokleti bili zasto su vas uopste i rodili kad  se ovako mucimo.
Imamo "moralni dug" prema ljudima koji su za nas ucinili zaista nesto lepo i dobro. I umesto da smo zahvalni mi ih mrzimo jer su bolji od nas.
I onda dug  u "krvi" kada vam oduzmu blisku osobu. Krvna osveta sem u Crnoj Gori i Albaniji ne postoji vise, ali koliko samo pozelite da ubijete onoga ko vam je oduzeo najmilije.
Mrzite i bolest i starost jer vam i oni oduzimaju voljene, a vi  mislte da ste im ostali nesto duzni. Da niste ucinili dovoljno za njih!
 Isigurno postoji jos dugova koji su u nama izazvali mrznju umesto nekih lepih osecanja. Ali takvi smo mi ljudi. Ne prepoznajemo dobro i kada nam se desi.
Sad verovatno bi svi trebali da se potrudimo da cinimo dobro. Narocito ovih dana kada je na snazi "poseban ,specijalan, srecan poziv" za transplataciju organa. A i tu mzrimo razne ljude nekad zaista s razlogom nekad ne, ali bez obzira mrznja nam pomucuje razum.
MNOGO JE DUGOVA I MNOGO MRZNJE. A MALO MUDROSTI DA SE 'NOSIMO' SA TIME!


Нема коментара :

Постави коментар