недеља, 16. јун 2019.

KRALJICE ILI JADNICE

ZENA KOJA JE RODILA NAJVISE DECE NA SVETU! DA LI SU MAJKE KOJE TOLIKO DECE RODE KRALJICE ILI JADNICE? I DOK BIL GEJTS I OSTALI MILIJARDERI ZAGOVARAJU DEPOPULACIJU, ISTO NEKI MILIJARDERI ULAZU U EKSPERIMENTE KAKO ZENA DA DOBIJE  U ISTO VRME VISE BEBA! PA APSURDNOG LI VREMENA. UZGRED I DEPOPULACIJA I OPLODNJA ZENA ZA VISESTRUKE TRUDNOCE ( OOD 3-6 BEBA) VRSI SE NA ZENAMA ZAISTA I MUSKARCIMA  I DECI U PUBERTETU POMOCU VAKCINA.. APSURDNOG LI SVETA U KOME ZIVIMO!
Da su tabloidi postojali u 18. veku, sigurno bi poludeli za porodicom ruskog seljaka Fjodora Vasiljeva, jer je njegova prva supruga Valentina, navodno rodila najviše dece na svetu. Prema podacima lokalnog manastira, koji su se zatim slali vladi u Moskvu, gospođa Vasiljev rodila je između 1725. i 1765. godine čak 16 pari blizanaca, sedam "setova" trojki i četiri puta četvorke. Preživela je dakle ukupno 27 porođaja, pa je rodila čak 69 dece.Postavlja se stoga pitanje postoje li ograničenja kad je reč o tome koliko dece žena može prirodnim putem začeti i roditi? A savremena nauka tvrdi da je, bar u teoriji, brojka veća nego što biste ikad pomislili. Matematički gledano, lako je moguće izneti 27 trudnoća tokom 40 godina. Pogotovo ako uzmete u obzir da trudnoće sa trojkama i četvorkama obično traju kraće od devet meseci. To bi značilo da je tokom 40 godina, gospođa Vasiljev njih čak 18 provela u drugom stanju, što je manje od polovine vremena. Ali da li je to ostvarivo u stvarnosti, sasvim je druga priča.
Kako žene stare, kvalitet i kvanitet jajnih ćelija se smanjuje. Tako se, kako se žena bliži perimenopauzi, povećava mogućnost abnormalnosti hromozoma, pa mnoge ovakve trudnoće završavaju spontanim pobačajem, za kojeg žene često i nisu svesne da se dogodio.
- Mnoge žene ne zatrudne nakon 42 ili 44 godine starosti, iako ćete povremeno čuti za trudnice u kasnim 40-ima - kaže Segars. Takođe, što je više trudnoća žena iznela, to je manja šansa za novim začećem, jer višestruki porođaji deluju na žensku polnu anatomiju.
A ako je gospođa Vasiljev bila pobornica dojenja, što je vrlo verovatno ako uzmemo u obzir da je živela na selu, njeno telo nije ovuliralo kao inače. Ova biološka metoda kontracepcije (iako nije potpuno sigurna), dodatno bi joj otežala sva ta brojna začeća koja je navodno doživela rađajući svoju silnu decu. Fjodor i njegova supruga su dakle morali da imaju sreću (ili nesreću, zavisi kako gledate), da im se svaki put iznova "zalomi" trudnoća i to čak i kad su bili 50-godišnjaci.
Biološki sat ima puno smisla, ako gledamo sa evolucijske perspektive, budući da je trudnoća i porođaj težak "zadatak" koji sa godinama ženama sve teže pada.
- Priroda želi da uvede ograničenja. Trudnoća je najteže fizičko iskustvo kroz koje žensko telo može proći - kaže Baker.ežina porođaja je ono pri čemu se realno javljaju najveće sumnje u tolike trudnoće i porođaje koje je navodno preživela gospođa Vasiljev, pogotovo ako uzmemo u obzir da su se one odvijale pre skoro 300 godina i to još na selu u Rusiji.
Čak i u najrazvijenijim narodima, gde je carski rez svakodnevna mogućnost, smrtnost pri porođaju nije izumrla. U Ujedinjenom Kraljevstvu i danas, na svakih 100.000 porođaja, osam žena umre zbog problema vezanih uz trudnoću, pokazali su najnoviji podaci. U međuvremenu, u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svetu, Sijera Leoneu, na 100.000 porođaja, umre 1.100 žena. Šansa da je gospođa Vasiljev preživela 27 porođaja je vrlo mala.
- U prošlosti je svaka trudnoća predstavljala rizik za život majke - napominje Segars.
S tim da ne treba zanemariti ni da se kod višestrukih trudnoća povećavaju šanse za razvoj smrtonosnih komplikacija, poput krvarenja. Dalje, šansa da je toliko puta iznela višestruke trudnoće je gotovo neverovatna. Naime, reč je o izuzetno retkim začećima, a da su se ona ponovila toliko puta zvuči astronomski.
- Da je rodila samo 16 pari blizanaca, ja bih bio u šoku - kaže Džonatan Tili sa Nortistern falukteta, koji proučava matične ćelije i njihovo korišćenje kod neplodnosti i u ženskom zdravlju.
Još jedan razlog za sumnju je i činjenica da je prema Vasiljevoj priči čak 67 od 69 dece preživelo rano detinjstvo, a u 18. veku je smrtnost među decom bila velika čak i kad je bila reč o jednom detetu, koje je rođeno potpuno zdravo i u terminu.
- Sve i da danas četiri puta rodite četvorke, nisam siguran da bi svi preživeli - dodaje Segars.
Konačno, tu je i pitanje koje se sigurno nameće svima, a pogotovo ženama. Koja žena bi to želela da prođe?
- Pomislite samo koliko je to stresno i naporno - kaže Baker.Vasiljev je takođe imao osamnaestoro dece sa drugom ženom, koja je imala 6 pari blizanaca i 2 trojke, čime je on postao otac ukupno 87-oro dece. Od njih, barem 82 je preživelo prve godine života.
Prvi pomen ovog neverovatnog slučaja javio se 1783. godine u časopisu The Gentleman, gde se navodi da je informacija "ma koliko zapanjujuća, jeste istinita", budući da potiče od engleskog trgovca u Sankt Peterburgu koji je to preneo svojim rođacima u Engleskoj, sa dodatkom da seljak trebalo da bude predstavljen carici.
U centalnoj Ugandi  u selu Kabimbiri živi Marjam Nabatanzi, 39-ogodišnja žena koja možda drži svetski rekord sa najviše dece, budući da ih je do sada rodila čak 44-oro, od kojih je 38 živo.Prve četiri trudnoće bile su blizančane, zatim je imala tri trudnoće u kojima je rodila petorke, a zatim tri trudnoće sa trojkama. Posle toga je još jednom imala blizance, a sve ostale trudnoće bile su joj sa jednim detetom.Sva deca su joj starosti između pet meseci i 23 godina, i sve ih je rodila prirodnim putem. Prvu trudnoću imala je odmah nakon što se udala sa svega 13 godina za čoveka koji je tada imao 43 godine, a kako je sama priznala, decu je rađala u razmaku od godinu i po dana.
 Rekord u broju preživele dece rođene odjednom drži Nađa Sulejman iz SAD, koja je 26. januara 2009. godine rodila osmorke. Nakon što se saznalo da ona sama odgaja ukupno četrnaestoro svoje dece, dobila je veliki prostor u medijima, koji su je prozvali “oktomamom”.Najmlađa majka postala je sa neverovatnih 5 godina i 7 meseci devojčica Lina Medina, rođena 1933. godina u Peruu. Lina nikada nije otkrila ko je otac njenog deteta. Samo neznatno  starija devojčica iz Rusije druga je najmlađa majka na svetu.Rajo Devi, 70-godišnja Indijka i njen suprug Balla Lohan (72), prikupili su 3000 dolara i nakon veštačke oplodnje ispunili svoju želju – 2008. godine ona je rodila je ćerku Naven i postala najstarija porodilja na svetu.Najmlađa baka na svetu je Mum Zi, iz harema poglavice Akire sa nigerijskog ostrva Kalabar. Postala je majka sa 8, kao i njena ćerka, pa je Mum Zi sa samo 16 godina dobila unuče.Mahajabin Šeik rodila je Rumaisu Rahman 19. maja 2004. u SAD. Beba je težila samo 244 g i bila je duga samo 25.4 cm te je tako postala najmanja beba ikada rođena. Na svet je došla  u 25. nedelji i šestom danu majčine trudnoće.
Mama koja drži rekord u najmanjem razmaku izneđu dva porođaja je Džejn Blejkli, koja je sina Džozefa rodila 3. septembra 1999., a ćerku Eni Džesiku 30. marta 2000, posle samo 208 danNajduži razmak između dve trudnoće postigla je Elizabet En Batl. Ćerku Belindu rodila je 19. maja 1956., a sina Džozefa 20. novembra 1997. godine. Njena ćerka je starija od svog brata čitavu 41 godinu i 185 dana.
Za sve ove rekorde kazu postoje dokazi.
Pa vi sad vidite pricu o roditeljstvu. U danasnje  vreme tesko je odluciti se i za jedno dete. U moje vreme ja sam rodila cetvoro, a zaostajem za mojom bakom koja je rodila sestoro i za bakom moga muza koja je rodila 11-toro muske dece. Moja deca su sva ziva kao i pomenuta prethodna deca. Dobro od jedanaestoro muskih potomaka baba Bose ziv je moj svekar 88 godina i njegov 10 brat po redu (80 godina).
BITI RODITELJ JE NEPROCENJIVO ISKUSTVO. IMATI JEDNO DETE MOZDA JE IPAK SEBICNO  ZBOG TOG DETETA KOJE NE MOZE DA UPOZNA SVE RADOSTI BRATSTVA I SESTRINSTVA ( UZ OBAVEZNE SVADJE  ALI I  NAJVECU MOGUCU LJUBAV KOJA POSTOJI). DVOJE DECE JE OKEJ, TROJE, CETVORO PA CAK I TIH PET, SEST. SVE OSTALO JE MNOGO I NE SAMO ZBOG FINANSIJA. NEGO ZBOG TOGA STO RODITELJI FIZICKI NE MOGU DA POKAZU SVU PAZNJU I LJUBAV. A RODITELJSKA  LJUBAV  IPAZNJA OBLIKUJU DETE ZAUVEK!
I TAKO LETO JE OPUSTENI STE, RAZMISLJATE O RODITELJSTVU. PA VIDITE STA JE NAJBOLJE ZA VAS. I DIVITE SE ZENAMA MAJKAMA KRALJICAMA I JADNICAMA U ISTO VREME!

Нема коментара :

Постави коментар