среда, 26. јун 2019.

ROKERI

ZASTO JE ROKERIMA HRAPAV GLAS? I DA LI  JE  TAKAV GLAS NATERAO COVEKA DA BUDE ROKER ILI JE COVEK PRVO POSTAO ROKER ,A ONDA DOBIO HRAPAV GLAS OD  'ROKERSKOG" NACINA ZIVOTA? KAKO GOD. JEDNO MORATE DA PRIZNATE IMA NESTO U TOM NJIHOVOM HRAPAVOM GLASU STO TE PROTRESE KAO STRUJA VISOKOG NAPONA. NATERA TE  DA SE NAJEZES I TAMO GDE SI MISLIO DA JE TO NEMOGUCE!
Džejms Leg radi na prvom solo albumu „Solitary Pleasure“ (opet renomirani Alive Records, 2011.) koji prolazi zapaženo među poklonicima Black Diamond Heavies i ljubiteljima svih podžanrova garažnog rokenrola. Duboki, hrapavi vokal i topli, a zastrašujući tonovi klavira čijim dirkama kao u transu lete njegovi prsti zaštitni su znak ovog južnjačkog gospodina.Višemesečnim turnejama koje su usledile po Evropi i SAD 2015. i 2016. raširili su priču o razbacanom, istetoviranom baji koji ubija boga u Fender Rhodes klaviru. U Srbiji je bio u januaru ove godine.Legende kao sto su Hetfild iz Metalike ili  Lemi iz  Motorheda  svojim hrapavim glasovima i "prasenjem" gitare bacali su u trans . Rokeri sa hrapavim glasom i rokerka tipa Dzenis Dzoplin sa potpuno "raspuknutim " glasom  masovno su se upisivali u klub 27, koji je nastao bas zbog rokera. Jeodna  od teorija  zavere glasi da su članovi „Kluba 27" potpisali ugovor sa đavolom da postignu slavu i bogatstvo u rokenrolu, isto kao i rodonačelnik kluba, bluzer Robert Džonson. U numerologiji se broj 27 redukuje na svoj koren 9, koji ima veliki magijski potencijal i predstavlja simbol za kraj ciklusa.
Možda najozbiljnije objašnjenje dolazi od nemačkog psihologa Erika Eriksona, koji je razvio teoriju o osam faza razvoja pojedinca. Po njegovom mišljenju, osobe koje su sklone bolestima zavisnosti teško podnose fazu psihosocijalne krize koja nastaje između 18. i 35. godine i čiji je vrhunac u 27. godini. Znate li nekog rokera koji podlozan bolestima zavisnosti?
 Prvi član „Kluba 27" je čovek koji danas važi za mitsku figuru bluza. Legenda govori da je na jednom raskršću u Misisipiju Džonson prodao dušu đavolu, i zauzvrat dobio moć čarobnog sviranja gitare „slajd" tehnikom koja rađa najsetnije i najgrešnije zvuke. Niko ne zna da li je Sotona obavestio Džonsona da će umreti u jednoj kafani sa samo 27 godina.
Legendarni „Kralj guštera" i osnivač benda „Dors", koji i danas adolescentima predstavlja prvu kapiju u svet neobične muzike šezdesetih godina, poslednje dane života proveo je u Parizu, i umro na misteriozan način: pošto policija nije sumnjala na ubistvo, nije ni bilo autopsije. Veruje se da je muzičar greškom uzeo čist heroin umesto kokaina i da ga je to ubilo. Grob Morisona na groblju Per Lašez najpoznatije je hodočasničko mesto rokenrola, a na skromnoj ploči stoje grčke reči „Veran svom duhu". Covek ciju sam recenicu pretvorila u blog : Jednog dana kad ustanem i ne vidim  sunce ili sam umro ili sam postao sunce! A da ne pricam o njegovim stihovima.Prvi član „Kluba 27" je čovek koji danas važi za mitsku figuru bluza. Legenda govori da je na jednom raskršću u Misisipiju Džonson prodao dušu đavolu, i zauzvrat dobio moć čarobnog sviranja gitare „slajd" tehnikom koja rađa najsetnije i najgrešnije zvuke. Niko ne zna da li je Sotona obavestio Džonsona da će umreti u jednoj kafani sa samo 27 godina.Jedan od najvećih gitarista (ako ne i najveći) svih vremena umro je na način koji u sebi nema mnogo dostojanstva: posle uzimanja opasne kombinacije tableta za spavanje i vina, Hendriks se ugušio sopstvenim izbljuvkom. Pre dve godine pojavili su se navodi da je Hendriksov menadžer Majk Džeferi ubio Hendriksa zato što je ovaj želeo da raskine ugovor sa njim.Ikona grandža i preteča svih čupavaca u kariranim košuljama umro je raznevši sebi mozak sačmarom. Smrt frontmena „Nirvane" izazvala je talas tuge širom sveta, a njegovim putem pošao je i izvestan broj tinejdžerki koje nisu mogle da zamisle život bez svog zlosrećnog idola. Kobejn je kasnije proglašen za jednog od deset najikoničnijih muzičara svih vremena.Niko ne zna kako je umrla rokerska diva hrapavog glasa koja personifikuje čitavu hipi eru, i niko do danas nije uspeo da tako emotivno kao ona peva balade o životu na drumu i prolaznim ljubavima. Zvanična verzija glasi da je posredi bila kombinacija heroina i alkohola, ali kako je došlo do toga da Dženis uzme fatalni miligram više - ne zna se. Jedna od teorija glasi da je Dženis bila tužna nakon svađe sa prijateljima i da je namerno uzela preveliku dozu.
Zasto rokenrol budi u ljudima  zelju za buntom, porocima ? Ovde mogu da se svrstaju i muzicari 60-tih od Elvisa Prislija na dalje. Rokenrol je bio zabranjivan, ali nikada nije zaista "umro".Imali  su i nasi rokeri te "rokerske glasove" i manje vise bolesti zavisnosti kako to rokenrol zahteva ,ali  su bili  ipak u senci Americkog roka.
Ali da se mi vratimo hrapavom glasu. Razmisljam ovako : zasto nam frekvencija hrapavog glasa toliko  izaziva  emociju  i jezenje ,  cak vise nego i sam tekst koji je zaista u roku  fantastican?  Verovatno zato sto to pogoduje nasim culima sigurno vise  od  muzike koja lici jedna na drugu. Rok muzika  i  pravi rokerski glas je jedinstven! Nekome je priroda dala takav glas , neko je ipak to  stekao "nocnim zivotom",  ali ni jedan ni drugi nacin nisu za  sve dostupni -te su tako rokeri vrlo posebni ljudi. Ne moze se biti pravi roker biti na silu m niti se to moze imitirati ili nauciti. Kao roker moras da se rodis i da to budes celim svojim bicem. Znate ono sto madjionicari kazu: Ne pokusavajte to da uradite kod kuce! I da, psiholozi kazu da se bolesti zavisnosti i dobijaju upravo zbog "raskoraka" u razmisljanju i ponasanju izmedju tebe i okoline!
Zamalo da zaboravim Dzo Kokera i njegov glas koji lici na tesku promuklost. Ili sto bih ja nazvala "jutarnji glas" koji je  promukao od alkohola i nikotina.Dzon Bon Dzovi, Tina Tarner, Kris Rea dizali su generaciju "X" iz mrtvih ! Danasnja "Z" generacija  je kao sto ja stalno pominjem "mrtva" mozda bas zato sto rok nije vise broj 1  kada je muzicki zanr u pitanju.
I SVAKAKO NE MISLIM DA POROCI MORAJU DA BUDU FAKTOR ZA BUNT I  OTVOREN UM, ALI MISLIM DA HRAPAVI GLAS I ROK MORAJU DA IDU JEDNO UZ DRUGO. CUDESNI ZAKON  PRIRODE.  'KOSA' O KOJOJ SAM PISALA NEKI DAN TAKODJE PROMOVISE ROK I BUNT ,ALI I POKAZUJE SAV BESMISAO NASIH ZIVOTA. I SADA POSLE  PEDESATAK GODINA SVEZINA ROKA MOZE I TE KAKO DA  TE PRODRMA. SADASNJA MUZIKA  JE TU SAMO DA TE JOS VISE UMRTVI.
ZIVEO ROK!

Нема коментара :

Постави коментар