уторак, 18. јун 2019.

'SAPUNICE'

POREDNJENJA RADI: S JEDNE STRANE SPANSKE I MEKSICKE SERIJE A S DRUGE STRANE TURSKE. IMA TU SAD I HRVATSKIH I GRCKIH (LARIN IZBOR I BRUSKO), ALI MALO BIH SE VRATILA U PROSLOST - U OMILJENE 90-TE KADA JE ZAPRAVO POCEO POCETAK KRAJA. SLUCAJNOST DA BOMBARDOVANJE POCNE  BAS U TERMINU ESMERALDE?  MALO LI JE NASIH DOMACIH SERIJA ( KOJE GLEDAMO PO 10 ILI CAK 20 PUT) NEGO SMO ZAPELI ZA ROMATIKU NEKIH DRUGIH NARODA.
 Opste uzevsi ti Spanci  su strastveni , romanticni imaju melodican jezik koji naucismo gledajuci godinama spanske ( i meksicke serije), kao sto i engleski naucismo gledajuci filmove iz Holivuda. Nekako isto vole i pate kao i mi ( valjda kao isvi ljudi na svetu, al to nismo gledali u serijama),glumci  iglumice lepi, tekst cista razbibriga umotana u intrigu. I kao da ceo svet trudio da sakrije propadanje civilizacije koja je dotle postojala. serije, filmovi, muzika sve je bilo lakomisleno,opusteno, oprimisticno...Jer kako opisati 130-200 epizoda u kojima siromasna devojka postane bogata gospodarica hacijende jer zapravo nije cerka sluskinje nego gospodarice, kako slepi progledajk\ju, hromi prohodaju, ubice odu u zatvor gde ih posecuje cela rodbina jer su nevini ustvari, ili je cela rodbina po raznim bolnicama ( moc porodice koja se takodje raspala) i gde su oni sto se sretose u prvoj epizodi nekako posle svega i svacega ipak zajedno. i dok , patimo, radujemo se i brinimo sa glavnim junacima nekako i ne sagledavamo nas zivot. Jer nova epizoda svaki dan ( i po najmanje 2 reprize u 24 sata) ne daju vremena da vidis stvaran svet oko sebe. Neko bi rekao unistili nas. Ma naprotiv!  To bejahu moje najsrecnije godine. Sa svakom sledecom serijom popustala je ona pocetna euforija, pocela sam da kapiram klise i da mi ne prijaju kao na pocetku. A onda su i oni koji ih pustaju shvatili te su prekinuli sa latinoamerickim serijama. Koje opste uzevsi iako su ih toliko prozivali nisu donele neku stetu ( ni korist). Opustale su nas, a na kraju je uvek bio srecan kraj, sta vise pozeleti ljubav pobedila, siromasni se obogatili, bolesni ozdravili ,a zlocinci kaznjeni.
 A onda su se na Tv ekrane uselile turske serije ciji nam je mentalitet i temperament jos blizi. Pa 500 godina su imali suzivot sa nama kakv takav. I nije samo sto je jezik uzasan nego su i pesimisti do zla boga. Tako umesto da se relaksiram gledajuci seriju  ja se totalno ubedacim. Dobro svi pricamo jos uvek dosta turski ( koliko turcizama je u nasem jeziku realno) i uzivljavamo se u sva ta stradanja glavnih junaka,ali srecnog kraja nema. Pobedjuju bogati i zli, a siromasni i pravedni umiru. Uzas! Sta da gledam seriju kad je realnost takva. U turskim serijama  isto ima intriga  i poturene dece ( i prodane) uh kad pomislim na janicare!!!!!!! Ljubav postaje opsesija ,glumci i glumice lepi ali nekako  neubedljivi. Odgledala sam dve  turske serije - jednu zbog pravoslavnog naziva - Ljubav, vera, nada, a dugu zbog teme - zamena dece u porodilistu. U prvoj do 100-te epizode  svaki iole dobar lik je umro ili ubijen, a do 200-te istrebljena porodica  do 7-og kolena.  U drugoj bogata cerka koja je rasla kod siromasne majke postala je starleta, a siromasna cerka koja je zivela kod bogatih rodaitelja  je poludela! Strava i uzas.
I ponavljam devedesetih jesmo bezali od stvarnosti, ali nam je to bilo neophodno. Od 2010. na ovamo ne zna se sta je gore stvarnost ili  serije, ili muzika, ili ....
Necu da uporedjujem nasu Jelenu i Larin Izbor ( hrvatska serija) jer Jelena je valjda i jedina srpska "sapunica".  Hrvatska je imala vise tih sapunica. Intrige  u nasoj seriji su naivnije i nekako se radnja odigrava u skucenom prostoru vile. U Larinom Izboru Split,  more  iMarakes ( usput nesto i Crnogorskog primorja). Intrige vece, zlocini na sve strane, kraj i jedne i druge ipak srecan.  Zato smo bili i braca 50-tak godina.
Sto se tice grckih serija odgledala samo jednu - koja se vukla kao  tezak bolesnik,  usprkos vecnoj ljubavi para koji je bio zajedno od pocetka, pa tako nisam mogla ni da cekam srecan kraj - jer sta je srecan kraj kad su oni vec zajedno?
Koje sam se jos serije setila Mala Nevesta - indijska serija  dugacka kao Mahabharata. preko 1000 epizoda. Toliko dosadna da se i glumica koja je igrala Malu nevestu ubila u realnom zivotu!!!!
KAO OKORELI BINDZER MOGU DA KAZEM DA ZAISTA NEOPRAVDANO GLEDAM MNOGE AMERICKE SERIJE. I DOBRE SU I DOSIJE X I SIMPSONOVI I MNOGE DRUGE - JER NAM PRIKAZAJU ZIVOT ONAKVIM KAKAV JESTE ILI ONAKVIM KAKVIM TREBA DA MISLIMO DA JESTE. I AKO SMO PAMETNI PREPUSTIMO SE I OPUSTIMO. NE STREPIMO HOCE LI SE OTKRITI KO JE KOME OTAC KO JE KOME MAJKA -MA NE - ONI VAM ODMAH KAZU DA CE SKALI DA RODI VANZEMALJCA A DA JE HOMER SA KOEFICIJENTOM 50 PRVI NA TABLI U BARTOVOM RAZREDU NAPISAO FORMULU ZA HIGSOV BOZOM DOK JADNI HIGS  JOS NIJE NI PRONASAO! NISTA STREPNJA I STRES. AMERI SU TO. SVE SE ODMAH ZNA.
A AKO HOCETE DA SE ISPLACETE I LIKUJETE NAD BOGATASIMA I ZLOCAM VRATITE SE  UDEVEDESETE I GLEDAJTE LATINOAMERICKE SERIJE KAD VAM BINDZER KAZE!

Нема коментара :

Постави коментар