понедељак, 28. октобар 2019.

DA LI JE MOGUCE DA JE MUZIKA TOLIKO EVOLUIRALA, A SVE JE POCELO OD OBICNIH RITUALA? VRSTE MUZIKE NE MOGU NI DA SE NABROJE! NITI UREDJAJI SA KOJIH SE MUZIKA EMITUJE!
Do pre samo 30-ak godina, muzika u Srbiji fanove je delila na dva prosta tabora - na zabavnjake i narodnjake. Znalo se ko sluša jedne, ko druge, znalo se ko emituje jedne, a ko druge, znalo se i ko ih izdaje. Znalo se skoro sve, osim toga šta će se s muzikom desiti 30 i nešto godina kasnije. A desilo se čudo. U svakom smislu te reči. Muzika je evoluirala. U svakom smislu te reči. Toliko, da je danas, u eri posttehnološke internet revolucije više nego teško i zamisliti šta će se s muzikom desiti za 30... ma, čak i za tri godine.
U kom će pavcu ići, ko će šta slušati, ko će šta snimati, gde će se emitovati, kako, i na čemu štampati, reprodukovati i izdavati?
A do pre samo 20-ak godina, ova tema bila bi potpuno suvišna... do pre 20-ak godina, zahvaljujući otvorenosti srpskog uma, ali dovitljivosti ljudi koji stvaraju, izvode i objavljuju muziku, zabavnjaci i narodnjaci su i muzički, ali i modno evoluirali u rokere, metalce, pankere, popere, repere, trensere, turbo folkere, dizelaše, kafandžije, dvojkaše, grčkoprepisivače, irandžije, ,metalce,hipike i šminkere, pa onda rejvere, pa grebače ploča, koji evoluiraše u di džejove, koji onda prerastoše u producente, a oni u MC-jeve... Dobismo i raspevane jedvatalentovane youtubere, ali i skrivene narodnjačke etnoworlduniversalrtaditionaliste... bla, bla, blaaaaa... i naravno Džej.
Do pre samo 10-ak godina svi oni koji su ih do tog trenutka samo slušali otkriše svoj talenat, pa su skoro svi i propevali, skoro svi su snimali, skoro svi od skoro svih su to i izdavali, sve se mućkalo, mešalo, uvozilo, copypejstovalo, miksovalo. Najpoznatiji alat za peglanje glasa (nije u pitanju hirurški instrument, već još čuveniji autotjun) postao je difoltna mera za stvaranje bita bez kojeg se pesma ne može nazvati hitom, ili bez kojeg ga (makar na ovdašnjoj YT sceni) milioni klinaca neće poslušati.
Od radio stanica do pre 30-ak godina i kaseta, ploča, vokmena, gramofona i televizora stigosmo da se čujemo i "preko" telefona, interneta, eterneta, Dizera, Youtubova... Preko svega i svačega
Evolucija, evolucija, evolucija... Nezadrživa muzička revolucija.Kako će izgledati muzika za 10ak, 20 ili 30 godina, koliko će ona evoluirati i kako će izgledati nova muzička produkcija u digitalnim i online medijima, koji su danas objedinili i news segmente, ali i radio, video produkciju, televiziju? Vrlo zanimljivo pitanje, na koje je tesko dati odgovor.
A mozda i nije. Ako je sve pocelo sa ritualom jednog plemena, pa se svako pleme odvojilo i pravilo svoje rituale ( citaj muziku) evolucija, revolicija, napredak, a onda sve ispocetka - u jedno pleme!
Da, ta globalizacija svega ne moze da izostavi muziku jer je muzika postala najvazniji ritual u zivotu svakog coveka. Mislim, da li uopste znate nekoga ko ne slusa muziku? A  ako ipak postoji takvo cudo onda taj covek slusa muziku sa reklama ili iz klubova koja se cuje po celu noc - hteo ne hteo. Dakle, muzika je u svima nama po ceo dan. Izbor muzike koju slusamo je ogroman. Vec sam pisala o milijardama pregleda poznatih pesama na Jutjubu. E pa to je pocetak globalizacije. Zasto da slusamo muziku koju mi volimo kad moze da nam se nametne muzika koju cemo da volimo? Trending je cudo. Cinjenica je da mladi najvise slusaju muziku ( izvinjavam se svima ostalima jer znam da danas svi slusamo muziku jer nam je dostupnija) ,a oni prate trending i eto globalizacije. Jedan hit za celu planetu - Despasito ( pesmica koja je skupila 6,4 milijardi pregleda). Zasto? Ne znam! Velika misterija. I tako svi na planeti pevuse Despasito, iako se tezi ka tome da engleski bude globalni jezik.
EVOLUCIJA DANAS NE ZNACI ONO STO I PRE! EVOLUCIJA,  TEHNOLOSKA REVOLUCIJA NIKAKO NISU SINONIMI ZA PROGRES KAKO JE TO NEKAD BILO. DANAS SE TIME OZNACAVA POVRATAK  U PRVOBITNO DRUSTVO  KOJE JE BILO NAJSAVRSENIJE DO SADA - I GLOBALNO!
VRSTE MUZIKE SAM HTELA DA NABROJIM PA SAM ODUSTALA JER JE IMA PREVISE, AI NE ZELIM DA NEKU SLUCAJNO ISPUSTIM. A TO SVI I ZNAMO  KOLIKO  JE VELIKA DANAS RAZNOVRSNOST MUZIKE.  KAO I UREDJAJA NA KOJIMA JE SLUSAMO. I SAD  ZAISTA NE VIDIM NISTA LOSE U TOJ GLOBALIZACIJI ( SEM STO CE  SE IZGUBITI SVA NACIONALNA OBELEZJA) ALI ZA MUZIKU NE BIH VOLELA DA SE VRATI NA NARODNU, ZABAVNU I KLASICNU, ILI JOS DALJE NA JEDNU JEDINU  MUZIKU ZA RITUAL, JER UZIVAM U SVIM VRSTAMA MUZIKE I STARE I NOVE, I TRENDING I KLASIK UOPSTE U MUZICI.
I MISLIM DA JE OD SVIH SEGMENATA NASIH ZIVOTA MUZIKA NAJBRZE EVOLUIRALA. MOZDA CAK BRZE I OD TEHNOLOGIJE!

Нема коментара :

Постави коментар