четвртак, 4. јун 2020.

NEMANJICI, OBRENOVICI I KARADJORDJEVICI

HAPLOGRUPA 12a! DNK OBRENOVICA I KARADJARODJEVICA PRIPADA OVOJ GRUPI! NEMANJICI I DALJE OSTAJU VELIKA ZAGONETKA! MOZDA OVO I NE TREBA DA CUDI!
NA DVORU NEMANJICA ZLATNA VILJUSKA I POSETE NAJVECIH SVETSKIH VLADARA!
Oduvek je bilo tako - vladari na jednu stranu narod na drugu. Vladari su se uglavnom igrali "Igre prestola", a narod je ziveo svoje zivotice kako je znao i umeo. Sad recimo Obrenovici i Karadjordjevici su ratovali izmedju sebe i to naravno vrlo prljavo. Nemanjici koji su kako kaze DNK nepoznatog porekla nisu imali na nasim prostorima alternativu. I da ovo ne bi bio politicki blog jer politiku kako ja volim da kazem niti volim niti razumem drzala bih se prve reference. Krv! Nasim venama tece krv ako smo ljudsko bice - onda ista! Ne volim ja te deobe cak i kad je krv u pitanju. Pogotovu kad je krv u pitanju.Zato necu da pisem cime su nas zaduzili Obrenovici i Karadjordjevici iako je tu bilo jako dobrih stvari za nasu Srbiju nego cu se pozabaviti misterioznim Nemanjicima i pricom o DNK i haplogrupama.
SJAJNO doba srpske istorije otpočeli su Nemanja i njegovi sinovi, Sava i Stefan Prvovenčani. Od Nemanjinog doba “slika srpstva na Balkanu puna je neimarstva, crkvenog slikarstva, ktitora, vladara prosvetitelja i svetitelja, čije ruke dopiru do Sirije i Sinaja, dižući bolnice i ostavljajući trag jedne svetle, srednjovekovne srpske kulture.
Dinastija Nemanjića ugašena je smrću cara Uroša, ali se potomstvo vladarske porodice produžilo ženskom linijom - kaže nam Lopandić. - Stefan Nemanja je predak svih današnjih suverena u Evropi. Britanska kraljica Elizabeta Druga njegov je potomak u dvadeset šestom kolenu, posredstvom svoje babe Marije od Kembridža, dok je bivši španski kralj Huan Karlos Prvi od Burbona u 26, 27. i 28. kolenu, zavisno od toga koja se loza prati. Nemanja nije samo predak stranih vladara, već i kralja Petra Drugog Karađorđevića. Nemanjićke korene on nije dobio od srpskih predaka, već posredstvom majke, rumunske princeze Marije.Imamo dve slike porodice. Jednu je davala crkva, kroz povelje i žitija uzdizala je dinastiju. Ali, stvarnost je bila bliža Šekspirovim pričama. Trajala je neprestana borba za vlast, brat je zamenjivao brata, sin oca. Dragutin je porazio oca i postao vladar. Posle njega je to još surovije uradio Dušan.
Žiču je podigao prvi kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, Stefan Nemanjić, a značajnu ulogu u njenom podizanju imao je i njegov brat, Sveti Sava.On je jedno vreme boravio na Svetoj Gori, a po povratku iz Nikeje u Srbiju 1220. godine naredio je izvesne promene u arhitektonskom izgledu crkve. U trećoj deceniji XIII veka crkva je premalterisana i obojena u crveno.Istoričari umetnosti smatraju da je to bila upravo ideja Svetog Save koji je na Svetoj Gori video hramove kao što su Lavra i Vatoped koji su bili crveni. Tamo se i upoznao sa verovanjem da crkva počiva na krvi mučenika i da je to simbolični oživotvoreno u boji crkava i nakon toga je zahtevao od majstora da i Žiču oboje na isti način. Evo je opet krv.
Mislim da svaki covek na svetu svojim rodjenjem dobija u svojoj DNK odrednicu svog zivota. Sad ja ne bi bila ja kad ne bih u misteriji porekla Nemanjica videla teoriju zavere. Jer, ako su Nemanjici bez dokazane postojece DNK onda su vanzemaljci svakako. I kao takvi logicno da su imali velike moci i velika znanja sto je doprinelo neverovatnoj politici Srbije u srednjem veku.
DOPRINOS preciznijem rešenju praporekla Srba, poslednjih godina, dala su genetička istraživanja. Već pet godina eminentni srpski naučnici okupljeni su oko "Srpskog DNK projekta". Namera im je da pomoću rezultata vrlo preciznih genetičkih ispitivanja pojedinaca dođu do odgovora o praporeklu Srba, ali i naših komšija. Istraživanje se radi sistematično i vrlo pouzdano - testiranjem Y DNK hromozoma, koji se, nepromenjen, prenosi sa oca na sina. Tragom tog hromozoma može se "otići" stotinama, pa i hiljadama godina u prošlost, a rezultati se, potom, upoređuju sa rezultatima drugih testiranih i postojećom bazom podataka.
NAUČNI SAVET SRPSKI DNK projekat pokrenuli su Siniša Jerković iz Banjaluke i Jovica Krtinić iz Beograda. U međuvremenu im se pridružio veliki broj entuzijasta. Oktobra prošle godine, formiran je i Naučni savet čiji članovi su vodeći srpski genetičari, dr Dušan Keckarević sa Biološkog fakulteta i dr Bojana Panić iz DNK centra za genetiku, dr Ivica Todorović iz Etnografskog instituta SANU, dr Miloš Timotijević iz Narodnog muzeja u Čačku i Borisav Čeliković, urednik biblioteke "Koreni".
Svi rezultati "Srpskog DNK projekta" sabiraju se na jednom mestu. Trenutno je objavljeno više od 1.700 rezultata i još oko 2.000 onih koji su prikupljeni za potrebe naučnih radova. Oni će, takođe, biti objavljeni u posebnim studijama. GENETIČKA genealogija, međutim, ne koristi termine engleska, nemačka, srpska, turska... genetika, jer nijedna nacija nije genetički homogena. Umesto toga, koristi se izraz haplogrupa. Pokazalo se da je kod Srba najčešća haplogrupa I2. Pokazalo se da je kod Srba najčešća haplogrupa I2a, stara oko 2.300 godina, i da su starije grane, iz kojih ona ishodi, prisutne na tromeđi Ukrajine, Belorusije i Poljske.
Posle petogodišnjih istraživanja, stručnjaci iz "Srpskog DNK projekta" došli su do zanimljivih rezultata. Pokazalo se da više od polovine Srba nosi gene svojstvene slovenskim narodima. Petina ih ima gene sa nesumnjivim tragom predslovenskih stanovnika Balkana, dok genetski zapis ostalih pripadnika našeg naroda ukazuje na "prisustvo" različitih osvajača - Kelta, Gota i Normana. Fama o genetičkoj bliskosti Srba i Turaka, zbog petovekovnog ropstva pod Osmanskom imperijom, potpuno je oborena genetičkim rezultatima. Naime, genealogiju karakterističnu za Turke, Srbi gotovo i da nemaju! Štaviše, utvrđeno je da su Turci mnogo bliži "rođaci" Italijana.
JEDNA od zanimljivosti ovog istraživanja su i Sasi među Srbima. Reč je o Ćoćićima, rodu iz Aleksandrovačke župe, čiji genetički rezultat vodi upravo do Sasa, germanskog plemena vrsnih rudara. Oni su počeli da dolaze u Srbiju kada su Nemanjići bili na vrhuncu slave, naročito u vreme kralja Milutina. Ćoćići imaju karakterističnu granu haplogrupe koja se sreće i kod Sasa u Transilvaniji, odakle i potiče najveći broj onih koji su rudarskim poslom stigli u Srbiju.
Istraživanja u okviru "Srpskog DNK projekta" otkrila su i zanimljivosti o dinastijama Karađorđević i Obrenović. Članovi obe vladarske porodice pripadaju najčešćoj haplogrupi kod Srba I2a, kojoj pripada oko 35 odsto svih dosad testiranih, a svojstvena je slovenskim narodima. To je zaključeno testiranjem muških potomaka ovih porodica čak i u okolini Smederevske Palanke i Čačka, koje su nesumnjivo povezane sa ove dve naše dinastije.
NEMANjIĆE, međutim, proučavaju, i njihovo genetičko poreklo još nije poznato. Očekuje se da i to uskoro utvrde. Nesumnjivo je, kako kažu, da u današnjim evropskim kraljevskim porodicama ima vladara koji nose i gene Nemanjića, ali i da genetički vrlo bliskih ovoj našoj vladarskoj porodici ima i među našim građanima.
Iznenađujućih i zanimljivih rezultata bilo je i kada je reč o poreklu mnogobrojnih srpskih naučnika, umetnika i političara. Otkrivena je, na primer, povezanost pesnika Milutina Bojića i Milana Rakića. Saznalo se i da je ista genetika našeg naroda na istoku Srbije i Srba u Dalmaciji, Lici, Baniji. Testiranjem jednog Tesle iz ličkog sela Raduč, bliskog rođaka Nikole Tesle, ustanovljeno je da pripadaju haplogrupi R1a, drugoj najčešćoj kod Srba. Ona je svojstvena današnjim istočnoslovenskim narodima, a u Lici su im bliske srpske porodice - Žakula, Plećaš i Kalanj.
USKORO će biti objavljeno i genetičko poreklo najboljih košarkaša sa naših prostora, budući da se privodi kraju testiranje Srba iz Hercegovine. Tako će javnost saznati više o genetičkom poreklu Dejana Bodiroge, Dražena Petrovića, Milana Gurovića, Predraga Danilovića, Milenka Savovića i drugih košarkaša čije su bliske srodnike testirali tokom ovog istraživanja.
Zahvaljujući dosadašnjem zavidnom broju testiranih pripadnika savremenog srpskog naroda, nesumnjivo se pokazalo da su Srbi genetički vrlo raznovrsni, da nose gene Slovena, Ilira, Tračana, Rimljana, Normana, Sasa i drugih, ali da ih to različito poreklo nije sprečilo da se okupe pod jednim, srpskim imenom. Ova istraživanja su, takođe, osnažila ideju da je pojam starosedelaca na Balkanu relativan zbog neprekidne smene stanovništva. Treba imati na umu da svako od nas podjednako nosi genetičko nasleđe svih naših predaka i sa ženske i sa muške strane, te da je Y DNK haplogrupa samo jedna kockica genetičkog mozaika koji posedujemo.

I SAD OPET DA SE BACIMO NA RAZMISLJANJE. SVAKA' IGRA PRESTOLA ' IMA SVOJE POSLEDICE. I OBICNO JE KRVAVA. POLITIKU ZAPRAVO NE CINE MOC  IBOGATSTVO KAKO SMO NAVIKLI DA VERUJEMO. POLITIKU CINI ZNANJE I OTVOREN UM. NEMANJICI SU BILI TAKVI I ZATO  JE SRBIJA U SREDNJEM VEKU BILA TOLIKO MOCNA!
SAMO NA KRAJU ZELIM DA KAZEM DA CE LJUDSKA VRSTA VEOMA BRZO DOZIVETI SVOJ KRAJ JER NECE DA SHVATI DA SMO MI SVI ISTI USPRKOS PODELAMA NA KOJE SU NAS NATERALI!

Нема коментара :

Постави коментар