среда, 10. јун 2020.

SAJBER VREME I PROSTOR

SAJBER VREME I PROSTOR! ZA DECU NAM SE VEC SPREMA ON LAJN NASTAVA NA JESEN ,A MI ZBOG PANDEMIJE NE BI SMELI DA OSTVARUJEMO DIREKTNE KONTAKTE SA OSTALIM LJUDIMA! SUPER! OPET SAM NA RASKRSCU! VIRTUALNI ILI REALNI SVET PITANJE JE SAD?! SKORO KAO PITANJE ZIVOTA I SMRTI! NEMA ODGOVOR I DALJE. PA HAJDE DA POJASNIM KAKO FUNKCIONISE OVAJ SAJBER PROSTOR!

Informatičko doba podrazumeva razvoj najrazličitijih tehnologija i rešenja koja se koriste za obradu, povezivanje i korišćenje informacija. Drugi, ništa manje važan aspekt je prikupljanje podataka iz svih dostupnih izvora i njihovo pohranjivanje.Bez podataka, kojima određujemo relevantnost i stavljamo ih u kontekst kroz njihove međusobne odnose, nema informacija. E sad, šta ćemo dobiti kao informaciju i kako će ona biti upotrebljena, ne možemo uvek unapred da predvidimo.Uzmimo, na primer, podatke o kretanju korisnika u prostoru i vremenu. Svako od nas neprekidno za sobom ostavlja digitalni "trag". Pratimo kretanje pomoću GPS sistema, ostavljamo komentare na društvenim mrežama o mestima koje posećujemo, dozvoljavamo pretraživačima da nam sugerišu interesantne lokacije u zavisnosti od toga gde se nalazimo i slično. Svi ti podaci mogu biti iskorišćeni da opišu gde smo bili u kom trenutku.Naravno, te informacije se vode kao lične i poverljive, a njihovo korišćenje regulisano je ugovorima sa kojima se obično saglasimo kad otvaramo nalog na nekom servisu. Od nedavno se u nekim državama, poput SAD, ovi podaci koriste za rešavanje policijskih slučajeva i hvatanje zločinaca.Naime, organi reda mogu da dobiju sudski nalog koji softverskim kućama poput Gugla nalaže da na uvid dostave ko je u nekom periodu vremena bio prisutan u nekom geografskom prostoru. Geofensing, kako se naziva ova vrsta lociranja, nikada nije krunski dokaz, ali može da pomogne istražiteljima da odrede glavne osumnjičene. Mnogi, međutim, tvrde da takva vrsta uvida u privatnost nije legitimna i zakonita.

Pitanje prava na privatnost i intimu postaje sve važnija tema u digitalnom dobu. U većini slučajeva, uključujući i primer koji sam naveo, informacije služe da nam olakšaju život i da nas zaštite. Sa druge strane, granice nisu uvek jasno definisane i regulisane, pa postoji i opasnost od zloupotreba.

Verujem da će u budućnosti ljudi dodatno naučiti pravila ponašanja u sajber prostoru. To je, međutim, moguće samo kroz sistematsku i permanentnu edukaciju svih društvenih kategorija - od dece u školama, do neformalnog obrazovanja odraslih.

Нема коментара :

Постави коментар