понедељак, 22. јун 2020.

FRAKOVANJE

FRAKOVANJE! MARDZ SIMPSON JE BILA U PRAVU! DA LI FRAKOVANJE IZAZIVA ZEMLJOTRES  I KLIMATSKE PROMENE!  MISLIM CEMU UOPSTE FRAKOVANJE?
Frakovanje" (skraćenica od: "hydraulic fracturing" ili "hydrofracturing" - hidraulično razbijanje) je "ekstra prljava tehnologija" trajnog usitnjavanja stenja u dubokom podzemlju ubrizgavanjem velike količine vode i hemikalija. Iz stenja izlazi gas - metan koji se hvata na površini, zatim se skupom tehnologijom "super-hlađenja" prevodi u tečno stanje i potom se cevovodima i brodovima može transportovati po celoj planeti.
Zbog velikih rizika koji obuhvataju zemljotrese i trajne geološke i hidrološke poremećaje, kao i zbog visoke cene, ta tehnologija se malo koristi, ali se smatra neizbežnom za budućnost kada bude nestalo nafte i gasa iz konvencionalnh izvora.Dok se ranije govorilo o riziku po zemljište, vodu i vazduh od "frakovanja", ovih dana se govori smo o važnosti obezbeđivanja "energetske sigurnosti",a ona bi dovela do stvaranja energetske zavisnosti Evrope od SAD, gradnja objekata za toliki izvoz prirodnog gasa iz SAD bi trajala godinama i bila veoma skupa jer samo jedan terminal za tečni prirodni gas - "LNG" ("liquid natural gas") košta sedam milijardi dolara. Za dopremanje gasa do terminala potrebna je tolika mreža gasovoda i kompresorskih stanica, da bi samo za taj posao trebalo izgraditi i električnu centralu.Bez obzira na to što će 'frakovati' i naselja, i što će skuvati planetu", SAD ubrzano radi na tom projektu.
"Frakovanje"  u atmosferu oslobađa masivne količine metana koji destabiilizuje klimu. Metan je jedan od najmoćnijih 'gasova staklene bašte' jer on toplotu zarobljava u atmosferi 34 puta više nego što to čini ugljen-dioksid - najnovija je procena Međuvladinog panela o promeni klime iz septembra 2013. Ta posledica bi trajala više od 100 godina, dok ne opadne koncentracija metana u atmosferi".

Jedan od vodećih svetskih stručnjaka za metan, biohemičar Robert Hauart, sa Univerziteta Kornel, izjavio je da je u prvom periodu, od 15-20 godina, potencijal metana za globalno zagrevanje šokantnih 86-100 puta veći neko ugljen-dioksida. To je rok u kojem nam preti opasnost da sami sebe zaključamo u procesu vrlo brzog zagrevanja". Pošto se objekti vrednosti milijardi dolara grade da bi se koristili bar 40 godina, te proizlazi da "mi na krizu naše planete koja se već zagreva, odgovaramo izgradnjom mreže ultra-jakih atmosferskih rerni. Jesmo li poludeli?"A na sve to mreza HAARP -a, ELF talasi ,5G mreza, GMO hrana i da pricamo malo o zdravlju coveka i cele planete uopste. Nemoguce !

Metana ima i u prirodi. Na primer : ma Aljasci, Grenlandu ili Sibiru.Iz jedne male rupe  u ledu može da istekne 10 ili 30 litara metana na dan, i tako tokom cele godine”, kaže ona. „A onda shvatite da postoje  stotine takvih mesta i milioni jezera.” 

Ispuštanjem metana u atmosferu ova jezera pojačavaju globalno zagrevanje, koje ih je i stvorilo: metan je moćan gas u stvaranju efekta staklene bašte. Ugljen-dioksid je glavni činilac, zato što ga u atmosferi ima 200 puta više. Ali ista količina metana zadržava bar 25 puta više toplote, osim ako ga pre toga ne spalite. Tada odlazi u atmosferu kao ugljen-dioksid.o je druga strana „Džekil-Hajd” priče: u poslednje vreme se sagorevaju velike količine metana. U protekloj deceniji je tehnološki postupak nazvan hidraulično frakturisanje, ili skraćeno frakovanje, omogućio da se u Sjedinjenim Državama prirodni gas izvlači iz naslaga škriljca zakopanih duboko pod zemljom, do kojih ranije nije moglo da se dopre. Zalihe prirodnog gasa su naglo skočile; cene su se strmoglavile. Frakovanje se sada širi svuda po svetu i izaziva kontroverze. Gasni bum je degradirao pejzaže i zagadio vodu, ali je doneo i koristi za životnu sredinu. Prirodni gas sagoreva mnogo čistije nego ugalj. Delimično i zato što su američke elektrane ugalj zamenile jeftinijim gasom, emisija ugljen-dioksida iz fosilnih goriva je prošle godine u Sjedinjenim Državama opala.Koliko će se Zemlja zagrejati u ovom stoleću zavisiće delimično i od toga koliko ćemo uspeti da izbalansiramo dobre i loše strane metana – od toga koliko ćemo ga zadržati i sagoreti, a koliko nepažnjom osloboditi. Vadjenje skriljaca je izuzetno toksicna i prljava tehologija. US ih vade jer su te kompanije uspele da izbegnu zakone o ekologiji i na taj nacin imaju extra profit. NEMOGUCE je razbijati skriljce bez zagadjivanja podzemnih voda i osipanja otrovnih materija kroz busotine.Za jedno frakovanje potrebno je 19 miliona litara ciste vode! Primera radi to su potrebe za 1000 Evropljana za celu jednu godinu! U taj bunar za frakovanje upumpava se 80-300 tona  toksicnih hemikalija,isparljiva organska i petrohemijska jedinjenja.Zahvaljujuci procesu frakovanja na povrsinu izlaze radioaktivni  elementi i teski metali. Znaci strada okolno stanovnistvo i priroda. Vec i ovako kuburimo sa vodom za pice. Da li je bas neophodno frakovanje za dobijanje gasa? Toliko alternativnih izvora energije ima na planeti - Tesla je to znao kao i nekada Egipcani koji su zato gradili piramide. Kako danas na vrhuncu civilizacije koja je otisla najdalje moguce u oblasti nauke i tehnologije ne znamo nista bolje da smislimo od ovog opasnog procesa proizvodnje gasa?

Trik sa vodom koja gori videla sam naravno u Smpsonovima, a to se moze uraditi ako pomesate vodu i gas ili frakovanje vode u cevima. Kada mlaz vode pocne da izlazi zapalite ga i sve izgleda spektakularno. Ali naravno da bih vise volela da se to zaustavi samo na triku.

JOS JEDNOM VAS PODSECAM DA JE GLEDANJE SIMPSONOVIH VRLO KORISNO. ONO STO MOZETE DA SAZNATE OD GLUPOG HOMERA I PREDIVNE MARDZ JE NEPROCENJIVO. U ISTO VREME TERA NA DUBOKO RAZMISLJANJE. TAKO DA KAO STO REKOH VISE PUTA OVO NIJE CRTANI FILM, CRTANI SITKOM, RAZBIBRIGA, OVO JE VRLO OZBILJAN DOKUMETARAC KOJI UVEK PRICA ONO O CEMU SVI CUTE!




Нема коментара :

Постави коментар