уторак, 22. септембар 2020.

BIOSKOP ,KOKICE I PANDEMIJA

NE MOZE SE GLEDATI FILM BEZ KOKICA, TO JE POTPUNO NEPOJMLJIVO .JEDNO BEZ DUGOG NE IDE, A ONDA JE PANDEMIJA ZATVORILA BIOSKOPE. MADA U SRBIJI BISKOPI NI PRE NISU BAS RADILI PUNOM PAROM. I RAZDVOJILA SAVRSENU UZIVANCIJU. 

Samo zato što su bioskopi u nekim delovima sveta i dalje zatvoreni usled pandemije korona virusa, to ne znači da ljudi ne uživaju u svojoj omiljenoj bioskopskoj grickalici: kokicama.

Prema novom izveštaju vodećih dobavljača kokica u Sjedinjenim Državama, prodaja kokica "za kućne potrebe" je porasla sredinom marta, kada je uvedena karantinska mera.Tokom uzastopnih šest nedelja, počev od marta, prodaja naših kokica za mikrotalasnu rernu porasla je za 40 do 50 odsto - kaže Geri Smit, ispred firme "Jolly Time".Dodaje da je prodaja kokičara koji se prodaje u prehrambenim objektima, u plastičnim teglama ili polietilenskim kesama, skočila za 70 do 80 odsto.

Jesen i zima ce uskoro, a pandemija misli da nas smara jos nekoliko godina. Pa nista ostaje NETFLIX i pravljenje kokica kod kuce.

Medjutim, vratila bih se na pravljenje kokica na ulici mislim u onim simpaticnim kioscima po Knezu. Privatni biznis koji pruza veliko zadovoljstvo. Mislim tu na srecna lica decice koja ne mogu da prodju pored tih kioska,a da ne zatraze da ih kupimo. Naravno i odrasli ih vole, ustvari jednom recju SVI IH VOLE. Ne znam koja je procedura oko dozvola i da li  i htrenutno ima po gradu obzirom na pandemiju, ali se nadam da ovaj posao nikada nece nestati. Okej je kokice spremati kod kuce, ali one ne mogu da pruze to zadovoljstvo kao one koje nam spremaju prodavci kokica. Recept koji oni imaju je tajna, bez obzira sto svi mislimo da je fazon samo iskokati kukuruz kokicar!

Napisala bih sad neke zanimljivosti o kokicama.

 

 

U trenutku kada zrno kukuruza puca – ono može da dostigne visinu do tri metra, verovali ili ne!

 Naučno ime za kokice glasi “zea mays everta”.

 Postoji dokaz da su ljudi od pamtiveka uživali u kokicama – 1948. godine u jednoj pećini u Novom Meksiku otkrivena su “iskokana” zrna kukuruza stara 5,000 godina.

Navodno, prema nekim saznanjima, Indijanci Wampanoag prvi su doneli kokice kolonistima za prvi Dan zahvalnosti u Americi.

Tradicionalno , indijanska plemena su u kokice stavljala razne začine, uključujući i čili. Pored toga, kokice su neretko jeli uz supu i pivo.

Veruje se da je Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) Evropljanima predstavio kokice krajem 15. veka.e kokice su pravljene baš onako kako ih danas spremamo u kući, negde oko 1880. godine, a prvu mašinu za pravljenje kokica izumeo je Čarls Kretors (Charles Cretors), u Čikagu, 1885. godine.Američki trgovci su kokice počeli da prodaju na sajmovima i raznim uličnim karnevalima još krajem 19. veka. Čim su počeli da ih prodaju i ispred bioskopa – vlasnici nisu bili oduševljeni, jer su mislili da će kokice odvratiti njihove mušterije od filmova. Međutim, nakon nekoliko godina kada su uvideli da kokice doprinose većoj prodaji ulaznica – vlasnici bioskopa su regularno počeli da ih prodaju od 1912.

 Danas mnogi bioskopi odlično zarađuju baš zbog prodaje kokica na kojima je zarada neretko veća od prodaje ulaznica.

Da li znate zbog čega kokice pucaju? Naime, svako zrno sadrži malu količinu vlage. Kako se zagreva, voda se pretvara u paru. Zrna kukuruza se razlikuju od drugog zrnevlja po tome što ljuska ne propušta vodu, te para ne može izaći i tako pritisak raste dok se na kraju ne pretvori u kokicu.

Zrna kukuruza počinju da pucaju kad dosegnu temperaturu od 175 stepeni Celzijusa.

 Kokice su prirodno bogate vlaknima, a sadrže 90 kalorija po porciji (ukoliko nisu dodatno osoljene ili pripremljene sa puterom).

Neverovatna činjenica je da Amerikanci godišnje pojedu 17 milijardi porcija kokica – što predstavlja dovoljnu količinu da se 18 puta napuni Empire State Building.

 Prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, najveća kokica na svetu ikada napravljena iznosila je 3,6 metara, a za njenu izradu trebalo je 907 kg kukuruza, 18,000 kg šećera, 1,000 litara kukuruznog sirupa i 1,500 litara vode.

Najvažniji sastojci kokica su polifenoli koji se bore protiv slobodnih radikala i štite krvne sudove.

 Upravo zbog velike količine vlakana – kokice odlično apsorbuju alkohol. Smanjuju negativno dejstvo alkohola na sistem za varenje.

Meni kokice kao i kafa predstavljaju simbol druzenja. Mada kada nam se dese lose stvari brdo kokica i sladoled jedino mogu da nas utese. Ali svakako ne odustajem od druzenja uz kokice bilo u setnji bilo uz gledanje filma u kucnoj ili bioskopskoj varijanti.

JOS JEDAN DOKAZ DA DOBRE STVARI JEDNOSTAVNO MORAJU DA OPSTANU. PA MAKAR TO BILE I KOKICE. MA KAZEM VAM KNEZ MIHAJLOVA ULICA BEZ KOKICA ILI KALEMEGDAN PA TO JEDNOSTAVNO NE MOZE. KAO NI GLEDANJE FILMA!  JEDU VAM SE SADA ZAR NE?

Нема коментара :

Постави коментар