недеља, 6. септембар 2020.

LJUBAV ILI MRZNJA

LJUBAV I MRZNJA SU ZAPRAVO ISTI. OBA OSECANJA POKRECU COVEKA  NAJJACE NA SVETU! RASPIRUJU TAKVU STRAST  I ADRENALIN DA STE BUKVALNO SPREMNI NA SVE. I STVARNO SMO SKLONI DA GENERALIZUJEMO I ETIKETIRAMO. KAO LJUBAV JE DOBRO, A MRZNJA ZLO! NISTA NA OVOM SVETU NIJE CRNO ILI BELO. IMA TIH 50 NIJANSI SIVE! 

I ako vam se cini da je uvod potpuno pogresan jer verujete da je ljubav dobro, a mrznja zlo pa jednostavno nemojte da citate ovaj tekst. Ali.... Mozda bi bas zato trebali da procitate ovaj tekst. 

Iz ljubavi se lako predje u mrznju preko cuvene ljubomore i zavisti. Iz mrznje je skoro nemoguce preci u ljubav, ali ako verujemo "sapunicama" i to je moguce. Neverovatan je taj ceo spektar osecanja koja ova dva najveca i najjaca pokrecu. Probala sam da "skeniram" neka od njih i da probam da razjasnim u cemu je fora. Nije lako i nije mnogo toga obuhvaceno,ali hajdemo kao i uvek redom.

Upoznamo neku osobu i mogu nam se desiti sledeca osecanja: svidja nam se, ne svidja nam se, zaljubljujemo se na prvi pogled, ravnodusni smo potpuno. Mrznji nema mesta sve dok ne pocnemo bliskiji kontakt. Znaci za mrznju je potrebnije bolje poznavanje osobe. Ljubav srlja i ne pita. I u potpunosti nas zaslepi i prevari. Daleko od toga da kazem da ljubav na prvi pogled nije nesto najlepse sto moze da nam se desi. I kad nas "pogodi" baca nas  u potpunu euforiju.

Zatim sledi  produbljivanje odnosa sa osobom koju smo upoznali ,ako smo odlucili da ostanemo u kontaktu. Ako smo pronasli dosta zajednickih osobina sa svojim biramo tu osobu za prijatelja. A ako smo ravnodusni sve ostaje na poznanztvu koje ce mozda a i ne mora nekad dovesti do ponovnog susreta. Ako smo iz zaljubljenosti krenuli put ljubavi idalje smo na "sedmom nebu". Za mrznju jos nema mesta.

I tako. Prolazi vreme. Imamo najbolje prijatelje (  ili samo dva tri sto je najrealnije, nekad i samo jednog bas, bas) i ljubav svog zivota koja nas veze  u ozbiljnu vezu. A onda krecu situacije koje samo zivot moze da izrezira. Recimo, prijatelji napreduju u poslu, nasledjuju stanove, toliko imaju dinamican i dobar zivot da sve manje vremena imaju za nas prijatelje koji nismo toliko uspesni. I kao vrhunac svega onaj bas bas najbolji prijatelj "baci" oko na vaseg partnera. Evo je sada i mrznja. Pocinje normalno ljubomora i zavist sto drugi zive bolje od vas, a  udvaranje vasem partneru postaje sve ocitije. Prvo ste samo besni, povredjeni, osecate se izigrano ,a onda polako djavolak sa levog ramena dolazi po svoje. Spremate osvetu, mrznja vas zaslepljuje , a da ni jednog momenta niste pomislili da ste mozda upravo vi krivi sto se to desava. Mozda su se vasi prijatelji "smorili" sto stalno kukate na svoj zivot pa su se zato udaljili od vas, a mozda je vas partner iz istih razloga prihvatio udvaranje pozitivnije osobe.

Dobro je sve do onog momenta dok ne pocnete da ostvarujete svoju osvetu. I dok je ona u granicama normale jer covek prosto nekada zaista ima potrebu da da oduska svojim osecanjima mrznje ( kao i ljubavi). Tako da se prijateljima osvecuje pogotovo ako su kolege na poslu, ostale prijatelje izvrgava tracevima ( i istinitim i laznim), ali kad ljubav dovede do mrznje osveta se drasticno zaostrava. Za ljubav tu mesta vise nema.

Sad imamo tu ljubomoru sa razlogom i bez razloga. Zanimljivo je da nas obe odvedu  umrznju. I sto je veca ljubav naravno i mrznja je veca. Ne mogu da nabrojim sve osvete i spletke koje ljudsko bice moze da uradi drugom ljudskom bicu kad ga demon mrznje spopadne. Zlocin iz strasti je najgori ishod naravno, mada i one psiholoske "igrice" koje traju dug vremenski period nisu naivne.  Za ljubav tu mesta nema vise. 

Imtezitet adrenalina koji nas "pukne" iz ljubavi ili iz mrznje ravan je intezitetu groma. Onda mozete da zamislite tu kolicinu energije koja se oslobodi u jednom od ta dva osecanja. A zna se kako prolaze oni koje udari grom. I naravno kao sto grom ne mogu da iskontrolisu ni protvgradne rakete tako ni ljubav ni mrznju ne moze da iskontrolise nas mozak. 

Kad jednom shvatite moc ljubavi i mrznje bice vam jasno sa cime se "igrate". Bolje receno sa cime ne smete da se igrate. Jer gadjajuci nekoga gromovima ocekujte bumerang. Nista na svetu ne prolazi nekaznjeno. Pa i kad je ljubav u pitanju. Igrate li prljavo zavlaceci neku osobu koja se zaljubi u vas, desice vam se to isto kad tad.

ZATO PAMET U GLAVU .PA IAKO NE MOZETE U POTPUNOSTI DA ISKONTOLISETE OVA DVA OSECANJA JER TO JE NEMOGUCE ,DAJTE SVE OD SEBE DOK NE BUDE KASNO. JER IZ LJUBAVI SE LAKO ODE U MRZNJU, A OBRNUTO JAKO TESKO ILI NIKAKO!

Нема коментара :

Постави коментар