уторак, 8. септембар 2020.

STA JE ACAB

MOZDA CE IZBRISATI OVAJ POST ALI JA CU DA PROBAM. O POLICIJI IMAM DOBRO MISLJENJE JER KAO I VOJNICI ONI UVEK MORAJU DA IZVRSAVAJU NAREDJENJA PA I AKO SE NE SLAZU SA TIM. 

A.C.A.B. je skraćenica za Svi policajci su kopilad (engl. All Cops Are Bastards). Ipak, tradicionalno se tvrdi da znači Uvijek nosi Bibliju (engl. Always Carry A Bible) ukoliko je neko upitan od pripadnika policije.Datiraju iz 40ih godina 20. vijeka i tad su se koristili kao slogan u štrajku rudara u Velikoj Britaniji. Takođe često se koristi kao zatvorska tetovaža. Najčešće se tetovira između zglobova na prstima. Britanski Oi! pank bend The 4-Skins je snimio pjesmu A.C.A.B. za svoj album From Chaos to 1984 i samim tim se skraćenica i popularizovala. Danas je koriste ULTRAS-i kao frazu i tetovažu. Takođe koriste ga skinhedi neonacisti.

Šef policije u gradu Viktorija u Britanskoj Kolumbiji zahteva da se deo murala koji je odobrila gradska uprava ukloni pošto su panduri shvatili da je jedan od crtača suptilno provukao “ACAB” akronim (All Cops are Bastards) kroz crtež.

Mural poručuje “More Justice, More Peace” (Više pravde, više mira) kako bi skrenuo pažnju na rasne nepravde i policijsku brutalnost. Naslikan je 14. avgusta, a odobrile su ga gradske vlasti.

Poslednji primer je recimo Dzordz Flojd crnac koji je umro bespotrebno. Pisala sam i o tome kako policija u Americi prvo puca a onda proverava da li je crnac koji nosi kapuljacu zaista naourazan. Medjutim, to je Amerika . Puna kontradiktornosti. 

Poslednjih nekoliko decenija u različitim krajevima sveta policija nosi plave uniforme, a za to postoji jedan jednostavan i praktičan razlog, mada razlog može biti i nešto drugo.

U delu “Psihološki uticaj policijske uniforme” navodi se da tamnoplava boja ima nekoliko važnih funkcija, mada se najčešće pominje njena praktičnost, pogotovo kada je primenjena na policijske uniforme. Tamnoplava boja se lako održava – fleke i oštećenja se manje vide, a pored toga policajci se u toj boji slabije vide po mraku što im olakšava posao. Policija okruga Baltimor je 1996. godine promenila boju unifromi za noćne smene – iz bele u tamnoplavu.

Istraživanje koje su sproveli psiholozi Univerziteta u Džordžiji, a u kom je učestvovalo 98 ispitanika, plava boja izaziva osećaj sigurnosti i bezbednosti kod većine ljudi koji su učestvovali u istraživanju. Prema tome, logično je da i uniforma onih koji su zaduženi za bezbednost građana bude baš tamnoplave boje.

S obzirom na to da se psihologija boja još istražuje, pa samim tim i nije prihaćena u potpunosti, činjenice do kojih se došlo zahvaljujući ovoj grani psihologije ipak se moraju uzimati sa rezervom, mada se ovim marketinški stručnjaci služe već dugo.

Tamnoplava uniforma se održala zbog toga što je praktična, ali ima i određen povoljan psihološki uticaj na ljude. Ali kako je došlo do toga da policajci imaju plave uniforme?

Prema zabeleženoj istoriji policije Los Anđelesa, prvi državni zakon o policiji ustanovljen je 1835. godine, a kako bi svi policajci bili jednako obučeni – dobili su višak uniformi vojske Unije, koje su bile mornasko plave boje.

Zakon o metropolitanskoj policiji u Ujedninjenom Kraljevstvu Velike Britanije donet je 1829. godine, a u njemu je propisano da policija nosi plavu uniformu kako bi se razlikovala od britanske vojske koja je imala crvenu uniformu.

Iako je tamnoplava boja policijske uniforma najčešća, ipak nemaju policajci svih država na svetu plave uniforme. Mnogi policajci nisu ni želeli da nosi uniforme, zato što bi se na taj način razlikovali od civila, a imali su i strah od toga da bi time bili na meti rulje ili bi im se podsmevali. Međutim, policija je ipak dobila svoje uniforme, mada su se neki tome manje, a neki više opirali. Dokaz za to je i činjenica da su policajci kalifornijskog okruga Oranž svoje uniforme zvanično morali da počnu da nose tek 1938. godine. 

Biti policajac je veoma odgovorno zanimanje. Da bi postali policajac moramo da prođemo razne obuke. Kada učenik osnovne škole izrazi želju da bude policajac, prvo mora da završi bilo koju osnovnu školu. Poželjno je da bude vezana za policiju ali nije obavezno. Ta srednja škola mora da bude cetvorogodišnja. Kada se ona završi postoje 2 opcije. Prva je da se ide u Sremsku Kamenicu i završi kurs koji traje godinu dana.Boravak je besplatan, kao i prevoz do zeljene lokacije. I kada se završi, kandidat ide da volontiora u MUP. Nakon 6 meseci dobija osiguran posao. Druga opcija je da se ide u školu u Beogradu, koja se nalazi u predelu grada pod nazivom Zemun. Kada kandidat završi školu, nije mu osiguran posao. Kandidati koji uspeju da volontiraju u MUP, i nakon 6 meseci dobiju siguran posao, mogu da idu na akademiju kako bi napredovali. Ako se i akademija završi imate mogućnost da budete carinik, policajac u civilu,ministar policije...Kandidat će biti testiran na fizički i psihički način. Što se tiče psihičkog dela,biće testiran od strane stručnjaka,tj. psihijatra. Razgovarace sa njim o raznim temama. Npr. sta bi uradio u nekoj situaciji, kako bi postupio sa kriminalcem nakon hapsenja... Razgovor traje 10 minuta. Nakon toga ce raditi test u roku od 45 minuta. Ako bude uspešno urađeno,prelazi se na fizički deo obuke.

Kandidat ce biti testiran i fizički.
Za 12 mminuta mora da pretrči 5 km.
Dizanje trupa za 30 sek.,obavezno preko 15 puta
Mora da uradi vise od 6 sklekova za 10 sekundi.

Kompanija Lego je zatražila od svojih partnera da povuku celokupan marketing za policijske tematske komplete što je deo njihovog odgovora na proteste koji se održavaju u SAD.

Na listi se nalazi više od 30 kompleta, mini figura i dodataka, koje distribuiraju trgovci koji su povezani sa kompanijom i koji su objavljeni na društvenim mrežama, preneo je britanski Gardijan. Među kompletima koje treba povući su "policijska jedinica sa psom", "policijski bicikl" i "policijska stanica", ali i neki proizvodi koji su manje očigledno povezani sa policijom, uključujući "vatreni avion", "roštilj je izgoreo" i "otvaranje prodavnice krofni".

Lego verzija Bele kuće namenjena odraslima je, takođe na listi.

Portparol kompanije Lego naveo je u saopštenju da je kompanija zahtevala od svojih pridruženih partnera da se uzdrže od objavljivanja promotivnih LEGO sadržaja, objasnivši da je to deo njihove odluke da poštuju utorak bez delovanja i pauzu u postavljanju sadržaja na svojim kanalima na društvenim mrežama, a sve to u sklopu odgovora na tragične događaje u SAD.

Na svom Tviter nalogu Lego je  naveo da kompanija stoji uz Afroameričku zajednicu protiv rasizma i nejednakosti.

Doniraćemo četiri miliona dolara organizacijama posvećenim pružanju podrške deci Afroamerikancima i obrazovanju sve dece o rasnoj jednakosti, poruka je kompanije. 

Biti savestan policajac obaveza je koja se živi 24 časa dnevno - kažu momci u uniformama, ali i oni bez njih. Nemaju radno vrijeme i uvijek su spremni da se odazovu na poziv za pomoć.Policajac nije samo u uniformi, automobilu sa rotacijom, sa i bez oružja.

Јednom policajac, uvijek policajac. Dvadeset četiri časa, kaže, žive na časnoj dužnosti. Male i velike, akcije, znane i neznane. Važno je biti od koristi. Za jedan od podviga, zahvalnost nikada nisu dobili, ali su mnogima spasili život. Desetine ih je koji daruju krv. Na protestima se suzdrzavaju u najvecoj mogucoj meri. Na meti su kriminalaca pa cak i obicnih gradjana. Tako da rade izuzetno stresan posao.
Naravno da nekada i prekorace svoja ovlascenja ,ali naravno i bivaju povredjeni i ubijeni iako samo vrse svoju duznost.

Zaštita podataka jedan je od glavnih razloga zašto zaključavamo sve svoje pametne uređaje, posebno mobitele.

Ti su podaci posebno vrijedni, posebno policiji. Iako ih u tome pokušavaju spriječiti razne agencije, policija je, čini se, uspjela ostvariti svoju dugogodišnju želju i dobila je aplikaciju za otključavanje pametnih uređaja.

Tajanstveni američki startup ”Grayshift”, u čijem timu je, navodno, i bivši zaposlenik ”Applea” zadužen za sigurnost, policiji nudi GrayKey – ključ za otključavanje iPhonea, piše ”Mashable”.

Kako piše ”Forbes”, ”Grayshift” tvrdi da uređaj radi samo sa iOS 10 i 11, dok se razvoj kompatibilnost sa iOS 9 očekuje u budućnosti. Aplikacija se može koristiti za uređaje od iPhonea X do 6, kao i na različitim vrstama iPada.

Postoje dvije varijante GrayKeya – verzija od 15.000 dolara za koju je potrebna veza na internet i omogućuje aktivno korištenje za 300 korisnika. Za 30.000 dolara može se kupiti bolja verzija koja funkcionira i bez veze na internet, a i omogućuje puno veći broj otključavanja.

Proces otključavanja traje od dva sata do tri dana, ovisno o dužini lozinke. Kada je lozinka otkrivena, pojavljuje se na tamnom ekranu, a svi podaci s iPhonea spremaju se u GrayKey u trenutku otključavanja uređaja.

Jednostavno osmislite ”neprobojnu” lozinku Aplikaciju već sada koristi policija u Marilendu i Indijani, a stižu najave kako će ju kupiti i policija u Majamiju.

Potrebu za aplikacijom pokazala je i tajna služba, a zainteresirane su i druge državne službe, poput odjela za drogu i Stejt departmenta. Njihova velika konkurencija je izraelska firma ”Cellebrite”, koja otključavanje iPhonea naplaćuje po 5.000 dolara.

Koliko god ova aplikacija može dobro poslužiti u rješavanju nekih slučajeva ili pronalasku telefona, može biti i jako opasna, posebno ako završi u krivim rukama. Posebno ako su te ruke lopova ili kriminalaca.

Uspješnost ove aplikacije ovisi o mogućnosti pametnih telefona da osiguraju svoje podatke, i njihovih proizvođača da poboljšaju sigurnost uređaja. Tako da se čini kako će se borba za prevlast na relaciji ”Apple” i policija nastaviti i dalje.Pa bez obzira sto znamo da svako nase logovanje na bilo koju internet stranicu neko prati mi se ne osecamo lose jer nismo uvek svesni toga. Ali ako nas fizicki startuje policajac radi neke provere nije nam dobro. Jasno je da policija i vojska moraju da cuvaju mir, bezbednost svih gradjana ali ipak plasi kolkicina podataka o nama koja im je dostupna.

KAKO GOD SMATRAM DA JE  POLICAJAC JEDNO OD NAJTEZIS PROFESIJA. KOJI MENTALNI I FIZICKI SKLOP MORA DA POSEDUJE PRAVI I DOBAR  POLICAJAC POTPUNA JE ENIGMA. NA NAMA GRADJANIMA JE DA IH POSTUJEMO. IAKO NAM SE DESAVAJU NEPRAVDE U GLOBALU BEZ ZASTITE POLICIJE ZIVOT NIJE MOGUC!

Zanimljivosti
Zanimljivosti
ADMINISTRATOR
PROFIL

 

Нема коментара :

Постави коментар