четвртак, 8. октобар 2020.

BOLJE DA NE MORAS

BOLJE DA NE MORAS ALI AKO MORAS?! KAKO  IZABRATI IZMEDJU BRATA I ZENE, MAJKE I ZENE  I SLICNO? DA LI JE STRAST UVEK NEGATIVNA ILI UVEK POZITIVNA ILI SE PRETVARA IZ JEDNE  U DRUGU I POSTAJE OPSESIJA? SILOVANJE U BRAKU?

Pisala sam juce o raznim vrstama ljubavi.Da se ne moze ziveti samo sa jednom vrstom, vec su potrebne i sve ostale. I da se ne mogu zamenjivati jedna drugom.I onda dodjes  u situaciju da moras da uskladis odnose izmedju primarne porodice i nove porodice koju stvaras. Nekad to nije toliko tesko ,a nekada je put po trnju. Majka ne voli snajku, brat ne voli zeta i slicno.  Sta onda uraditi? Odnos svekrve i snajke i dalje daleko od harmonije. Dok devojka ne trpi da joj se neko meša u vezu, majka teško prihvata da više nije najvažnija žena svom „milom dečaku”

Teško je biti snajka, ali nije lako biti ni svekrva. Od svih porodičnih odnosa - ovaj verovatno ima status najkomplikovanijeg. Dve žene u "borbi" za istog muškarca večna je i nikad dovoljno "opevana" tema, jer se vremena menjaju, a suština ostaje ista. Nijedna žena nije dovoljno dobra za mog sina i neću da se njegova majka meša u moj brak - polazne su osnove većine svekrva i snajki. Poštovanje intime je recept za svaku snajku i svekrvu - savetuje dr Milićević. Zato je važno da niko nikome ne ugrožava prostor i eventualna pravila. - Ako baš ne možete da pronađete zajednički jezik u svakodnevnim aktivnostima, potrudite se da se viđate što ređe i da se u tim trenucima suzdržite od vređanja i rasprave. Taj način komunikacije ničemu ne vodi, a pritom loše deluje na svačije zdravlje i nerve - savetuje doktorka i snajke i svekrve.Istraživanje koje je sprovela internet stranica "Netmums" pokazalo je da jedna od četiri žene smatra da je njihova svekrva opsednuta kontrolom, da se meša u sve i da je pomalo zločesta. Trećina njih je otkrila da su im zahtevne svekrve nametnule osećaj da nisu dovoljno dobre supruge, pa su mnoge od njih prisiljene da se presele iz zajedničkog doma ili čak da se razvedu.  Vladana zato savetuje suprugama da ne dozvole da ih svekrve vređaju i unižavaju sve dobro što urade, ali da se potrude da budu razumnije, jer su mlađe, zdravije, u boljoj mentalnoj i fizičkoj snazi. Ako im stave do znanja da ih poštuju, svaka trezvena osoba će na to odgovoriti istom merom.

 Ali, ako to ne učini, onda joj stavite do znanja da ste ličnost i da nema prava da vas napada bez razloga. Ukoliko vidite da je ona bolesno zaljubljena u sina i da nijedna razumna informacija do nje ne stiže, odustanite od pokušaja da joj objasnite bilo šta. Za pomoć se obratite mužu, ali budite fini u izlaganju problema i sve vreme imajte na umu da mu se, ipak, žalite na voljenu majku. U prevodu - čak i ako imate najgoru svekrvu na svetu, ne bacajte "drvlje i kamenje" na nju pred sinom - savetuje naša sagovornica.

Ona još poručuje svekrvama da ne zaborave da je i njihova snajka nečije dete, a snajkama da se prisete da će i one jednog dana biti svekr(i)ve. Možda se tu krije ključ uspeha ovog odnosa? A sto se tice sina i muza koji se oseca uzasno izmedju "dve vatre" ,jedino sto moze da uradi da proba da ih obe razume i da  nikako ne potpiruje ni jednu vatru jer ce svi izgoreti.

Sto se tice suparnistva izmedju brata i sestrinog muza ( ili sestre i bratove zene)  situacija je takodje ozbiljna. Jedan nas prijatelj to ovako komentarise : Zena mogu da imam sto al sestra je jedna!. Pa dobro braca i sestre se najvise vole. I to je potpuno u redu. Ali kad nadjes partnera i sa njim stvaras svoju porodicu moras da postavis granice jer kao sto sto puta do sada rekoh  te dve ljubavi su potpuno razlicite. Tako da ti moras da izbalansiras i doziras pravilno sva osecanja. Volim brata ( sestru) al volim i partnera s kojim cu imati decu. U mom zivotu ima mesta za sve. Ne dozvoljavam da uopste dodje do pitanja izbora oni ili ja? Birati izmedju primarne porodice i nove porodice je nemoguce. Jer obe su sastavni deo nas. Obe su nam potrebne. Tako da i u ovom slucaju kao u slucaju majke i snajke, braca i sestre moraju naci kompromis za normalnu komunikaciju. Sto ne znaci da se iskljucuje i bliskiji i srdacniji kontakt. Naprotiv. Sto  ne uzivati u druzenju sa bracom i sestrama i partnerima. Svi zajedno ,slicnih godina. Potpuno super! 

Pisala sam i o strasti. Znate to sta je strast? Kada nesto izuzetno volis,skoro pa iznad svega. A nekad i to izvan svega se desi i tad nastaje opsesija. Dobro je osecati strast. Strast nas motivise. Imati strast prema poslu, prema hobiju, prema odnosima sa prijateljima i naravno strast u ljubavnoj vezi. Bez strasti nista nije isto. Bez strasti sve je pusto otaljavanje. Ali kad nas strast preuzme i izgubimo kontrolu nad sobom cinimo strasne stvari. Mnogo zlocina se pocini zapravo zbog strasti. Zbog prelazenja granica. Jedna od tih strasti je ljubomora koja recimo u braku moze dovesti do silovanja partnera. Strasna ljubomora moze dovesti i do ubistva partnera  i jos mnogo vrsta zlocina. Pa onda bih  ja striktno napravila podelu na pozitivnu i negativnu strast. Pozitivna je ona koja nam daje elan da ono sto radimo radimo najbolje sto mozemo. U ljubavi strast nam daje osecaj srece i zadovoljstva. A negativna strast je recimo ljubomora i mrznja. Znate kako obe deluju. 

AKO SE STRAST USELI U VASE ODNOSE SA PRIMARNOM I NOVOM PORODICOM MOGU NASTATI VELIKI PROBLEMI. ZADRZIMO STRAST DA BUDE POZITIVNA POSTAVLJAJUCI GRANICE. TAKODJE SU GRANICE BITNE U SMISLU DA NE PRETERUJEMO SA KOLICINOM STRASTI PREMA NEKOME ILI NECEMU!

Нема коментара :

Постави коментар