недеља, 4. октобар 2020.

IGRA MACKE I MISA

KO JE PAMETNIJI MACKA ILI MIS? RODITELJ ILI DETE? NOVA VREMENA NOVI NACINI RODITELJSTVA. IZUZETNO JE TESKO BITI RODITELJ DANS,ALI NIJE LAKO NI BITI DETE !

Roditelji u Srbiji postali su pravi detektivi, pa masovno prate i špijuniraju svoje mezimče preko smartfon aplikacija, a u želji da zaštite decu od neželjenih situacija u koje mogu upasti!

Istrazivanja pokazuju da deca na internetu provode čak i do sedam sati dnevno i za to najviše koriste pametni telefon, pa su i roditelji počeli da koriste ovaj kanal kako bi mogli da kontrolišu aktivnosti dece na telefonima, koliko provode vremena igrajući igrice ili koristeći Vajber.

Pored toga, sve je veći broj roditelja u našoj zemlji koji se odlučuju da aplikacije ovog tipa za praćenje instaliraju na svoj i detetov telefon kako bi u svakom momentu znali gde im je dete i šta radi.

Takođe, ukoliko se zabrinu, a dete se ne javlja, roditelj u bilo kom trenutku pomoću ove aplikacije može uključiti mikrofon na pametnom telefonu svog deteta i tako čuti šta se dešava.

 Aplikaciju Fajnd maj kids (Find my kids) sam instalirao, a rekao sam i ćerki da ću je instalirati, a to sam učinio jer kraj u kome živimo nije baš najbolje osvetljen uveče kada se ona vraća kući iz škole iz popodnevne smene. Postoji i opcija da se uključi mikrofon na njenom telefonu, odnosno da mogu da slušam sve šta se priča, što može biti korisno u, ne dao bog, nekoj lošoj situaciji - rekao je jedan roditelj  koji već godinu dana koristi ovu aplikaciju.

On je naglasio da nikako ne zloupotrebljava ćerkinu privatnost, kao i da je ne prati, već da samo obraća pažnju kada je napustila prostor škole i kuće i obratno.

 Ako dete ne čuje zvono na telefonu, roditelj može da kod sebe pritisne taster i onda će detetov telefon jako da zazvoni. Kod deteta na telefonu nema mnogo opcija, a važno je da postoji dugme za alarm u kriznim situacijama i ona odmah šalje upozorenje roditelju s tačnom lokacijom, kao neki panik taster .

Sve veći procenat roditelja počinje da razume kako funkcionišu mobilni telefoni, a sa druge strane, sve veći broj njih shvata koliko internet, tačnije vreme koje dete provodi na telefonu, može biti opasno. Sve to zajedno dovodi do toga da roditelji, hteli ne hteli, moraju da nauče da prate šta im deca rade.

Praktično sve veći procenat roditelja počinje da prati svoju decu i koristi ove aplikacije i to je sasvim okej, vrlo je poželjno i trebalo bi još veći broj njih to da radi!

Psihoterapeut Jelena Manojlović kaze  da bi ovakve aplikacije trebalo koristiti jedino ako se dete kreće u problematičnom društvu:

-Trebalo bi poštovati donekle pravo deteta na privatnost. Ako dete otkrije praćenje, počeće da gubi poverenje u roditelja i još više će da skriva svoje ponašanje. Deca su pametnija od nas starijih i naći će način da nas prevare, ostaviće telefon negde drugde.

Dakle igra macke i misa. Ko pobedjuje ostaje da se vidi u narednom periodu. Nemam  pravi odgovor na ovo pitanje. Danas sam roditelj i mnogo davno sam bila dete. Jedino je sigurno da su vremena mnogo drugacija, teza, opasnija. Pa opet privatnost deteta zaista treba da postoji. Roditelj ne mora bas sve da zana. Jer  takodje i dete  ne zna sve o roditelju. Jedno je sigurno, roditelj zeli da zastiti dete,ali u svojoj brizi zaista preteruje  usvom spijuniranju sto zaista nije u redu. Mislim da i vi svi shvatate da deca svakako bolje poznaju tehnologiju ma koliko mi mislili da nije tako. Ako hoce da nas nadmudre ucinice to!

ZATO RODITELJI PROBAJTE VISE DA RADITE NA POVERENJU. DA VAM DETE BILO KOG UZRASTA MOZE SVE RECI U SVAKOM MOMENTU. ALI IPAK OSTAVITE MU PRAVO NA PRIVATNOST JER TO JE NAJVAZNIJA STAVKA NA SVETU. IMATI SLOBODU. BITI SLOBODAN DA MISLIS I RADIS ONO STO ZELIS. NARAVNO AKO NA BILO KOJI NACIN SUMNJATE DA VAM JE DETE U OPASNOSTI ( REALNOJ) ONDA MORATE DA POSEGNETE ZA SPIJUNIRANJEM MA KOLIKO TO RUZNO BILO.

Нема коментара :

Постави коментар