петак, 2. октобар 2020.

GORAN, TOMAS, HAUS

 HJU LORI JE MAESTRALNO ODIGRAO DOKTORA HAUSA U ISTOIMENOJ SERIJI.  A JEDAN BEOGRADJANIN NEMACKOG POREKLA BIO JE INSPIRACIJA ZA OVAJ NEVEROVATAN LIK. 

Doktor Tomas je svetski priznati dijagnostičar, naučnik i profesor, jedan od pionira primene kvantne fizike u medicine I jedan od pionira doktora klovnova. Bolest može da konstatuje na vašem licu. On je lekar koji nikada nije koristio lekove.

Baš kao lik kojeg tumači glumac Hju Lori, doktor Tomas Bolt je poznat po rešavanju medicinskih zagonetki za koje niko drugi ne ume da postavi dijagnozu. Scenaristi Hausa su bili inspirisani njegovim slučajevima i ekscentričnim ponašanjem.

Ovaj vrlo traženi lekar, čija karijera je inspirisala seriju, kaže da su roleri najbrži vid prevoza do posla, i zato na njima juri kroz zakrčene njujorške ulice. Kad god dobije hitan poziv, on ih obuva i kreće u novu misiju spasavanja.

Danas ima 54 godine i ako ukucate njegovo ime u Gugl, uverićete se koliko je tražen.

Radio je u šest bolnica istovremeno. Kako je sam rekao - doktori se ne razlikuju od zidara i neophodno je da učiš od mnogih. Medicinska škola ga je naučila mnogo o lekovima, ali njegova obuka je više bila zasnovana na ishrani i vežbanju.Ne postoji jedan lek za koji je dokazano da produžava život. Jedine stvari koje to mogu da urade su voće i povrće - rekao je.

Bolta često vodi intuicija. On pokušava da se poveže s pacijentom što je brže moguće, nadajući se savezu u kojem se pacijent oseća prijatno, pa mu poverava najintimnije detalje o sebi.

Sastavio je i upitnik i kada dođete prvi put kod njega, obavezno je popunjavanje istog. Upitnik ima 32 strane i u njemu su pitanja o istoriji bolesti, društvenoj istoriji, navikama, hobijima, zaposlenju, izlaganju sredstavima za čišćenje, industrijskim hemikalijama, putovanjima u inostranstvo,...Bolt procenjuje da je neophodno dva sata da bi se upitnik popunio. Ne izvinjava se nikada zbog tako komplikovanog zahteva. Ljudi su složeni, pa njima tako i pristupa.

Radio je i sa tvorcima softvera koji su pravili program za pacijente s upitnikom koji bi pomogao targetiranje lekarima koji nemaju vremena da postavljaju mnogo pitanja. Ekonomija moderne medicine nije u skladu sa iscrpnim intervjuima.

Bolt je poseban, on voli svoj posao i pacijente, a na tome bi mogao da mu pozavidi čak i njegov alter ego s malih ekrana.

Doktor Tomas Pečner, bivši bubnjar Bajage i instruktora, danas leči pola Holivuda a bio je inspiracija za televizijsku seriju i lik doktora Hausa. Pečner (BOLT) je studirao i doktorirao medicinu u Beogradu, on je Nemac rođen u Beogradu, zvao se Goran i Tomas i postao je inspiracija za čuvenu američku seriju Dr Haus. Danas deci kad imaju temepretauru stavljaju čepić u guzi, niko se više ne seća obloga o sirćeta. Postavlja se pitanje ko je zdrav čovek, onaj kome je dobar rendgenski snimak, a on je recimo masovni ubica, treba postaviti kosmičku dijagnozu, odnosno gledati i duhovnu i mentalnu stranu pacijenta. Jednom godišnje dolazi u Srbiju i nesebično želi da svoje znanje podeli sa onima koji na ovaj način žele da dodju do izlečenja.

Arogantan, sarkastičan, dosetljiv, duhovit, genijalan… On je jedan, jedini i neponovljiv – doktor Haus.

Uz to što je glavni dijagnostičar u Prinston-Plainsboro bolnici, dr Gregori Haus je i ogorčeni, osvetoljubivi, usamljeni zavisnik o tabletama protiv bolova.

Na malim ekranima ga glumi genijalni Hju Lori, a smatraju ga jednim od najbolje napisanih televizijskih likova.

Njegov cinizam, britak jezik i veliki ego naišli su na plodno tlo kod publike, a izjave koje pogađaju pravo u metu razlog su zbog koje su ovu seriju gledali čak i oni koji ne vole medicinske teme. Ovo su neke od njegovih najupečatljivijih dosetki:

1. Stvari se menjaju. Ali ne znači da se menjaju na bolje.

2. Svi grešimo i svi plaćamo za te greške.

3. Biti normalan je bez veze.

4. Ako razgovaraš s Bogom, onda si religiozan. Ako Bog razgovara s tobom, onda si psihotičan.

5. To što ti misliš o meni me neće promeniti, ali bi moglo promeniti ono što ja mislim o tebi.

6. Radi pametno, ne teško.

7. I zabavlja me i nervira to što ti misliš da treba da budem manje tvrdoglav od tebe.

8. Slušati srce je lako. Probaj jednom da poslušaš mozak.

9. Ne postoji tanka linija između ljubavi i mržnje. Između ljubavi i mržnje zapravo postoji Kineski zid s naoružanim stražarima na svakih 10 metara.

10. Kažu da ne možeš živeti bez ljubavi … Mislim da je kiseonik daleko neophodniji.

11. Oči mogu da prevare, osmeh da slaže, ali cipele uvek govore istinu.

12. Kada želiš da znaš istinu o nekome, taj neko je poslednja osoba koju bi trebalo da pitaš.

13. Arogancija mora da se zasluži.

14. Ako možeš da odglumiš da si iskren, možeš da odglumiš sve.

15. Smernost je važna osobina. Naročito za ljude koji često nisu u pravu.

Ne mogu da garantujem da su Goran ,Tomas, Pecner, Bolt jedna ista osoba. Svakako su inspiracija za lik Gregori Hausa. Mnogo je tu slicnosti, osim jedne ogromne stavke a to je pristup gutanju  pilulica. I kao sto obojica ( ili jedan) Tomas ne piju pilule niti ih preporucuju, Gregori guta po ceo dan Vikodin ( lek protiv bolova).

VELIKI SAM FAN CREGORI HAUSA IAKO JE VRLO AROGANTAN I KRAJNJE NEOBICAN COVEK. INTRIGANTNO JE GLEDATI NJEGOVO OPHODJENJE PREMA PACIJENTIMA I KOLEGAMA ( PRETPOSTAVLJENIMA). SAMO AKO POTPUNO SHVATIS NJEGOVO PONASANJE I RAZMISLJANJE MOZES DA RAZUMES SVU NJEGOVU VELICINU. TO STO GA CINI JEDINSTVENIM.

 PA AKO DO SADA NIKADA NISTE GLEDALI SERIJU DOKTOR HAUS KRAJNJE VREME JE DA JE POGLEDATE I DA NAUCITE MNOGO TOGA ( NE SAMO O MEDICINI). OVA SERIJA JE PANDAN SIMPSONOVIMA JER HAUS DAJE RESENJA ZA MEDICINSKE SLUCAJEVE NA NACIN KOJI TO RADE SIMPSONOVI - DAKLE NESTO STO SE NIGDE NE KORISTI ( ILI RETKO) ,A TREBALO BI. TO JEST DAJE NAM DRUGI PRISTUP!

 

Нема коментара :

Постави коментар