четвртак, 7. октобар 2021.

DAN PRAZNOG PAPIRA

 DA VAS  PODSETIM OVAJ DAN NE KORISTIM CESTO JER MOJI BLOGOVI SE FOKUSIRAJU NA TEMU KOJU PISEM TOG DANA. DESI SE DA MI NAIDJE OVAKAV DAN KAD BIH REKLA MNOGO TOGA PA MI SE MISLI PREPLICU  TOLIKO DA SE PRAZNO PRETVORI U PUNO, TO JEST NASLOV  NE UKAZUJE NA MNOGO INFORMACIJA, CAK NAPROTIV, ZVUCI KAO DA NEMAM STA DA KAZEM.  ZATO PROCITAJTE I OVAJ NEOBICAN BLOG.

Ne znam odakle da pocnem. O toga da mi je oktobar posle februara najomiljeniji mesec. Jer kako bi ja bila Misteriozni patispanj na Fejsbuku da ne volim misterije. Evo potpuna mi je misterija kako i zasto "pada" Fejsbuk. Neki dan cak na 6 sati sto je korisnike navelo na paniku i nateralo da se presele na druge aplikacije. Sta bi bilo da nestne potpuno? Drustvene mreze pa i internet stvorile su najvecu zavisnost od njih medju ljudima ,vise od bilo kojih poroka ( droga, pusenje, alkohol, kockanje). Zivot ne moze vise da se vrati na vreme kada oni nisu postojali. Odvikavanje ne dolazi u obzir kao kod drugih bolesti zavisnosti tako da se bas pitam sta bi ih zamenilo. A nesto bi sigurno.

Dakle oktobar je sigurno mesec misterije jer se u njemu slave knjige, vestice i magija uopste. Zato i vest da NASA pomocu Darta ( Vejdera?) zeli da odbrani nasu planetu od asteroida ili napada iz Svemira - dakle Rat zvezda uzivo! Tu su i vozila "roveri) nalik druidima iz istoimenog filma naravno koijma se uveliko ispituju povrsine Meseca ( najzad posle toliko decenija) i povrsine Marsa ako toliko unistimo Zemlju ili ne uspemo da je odbranimo da moramo da se selimo. Kad upoznamo Mesec i Mars mozda cemo ih kolonizovati. Zvuci ludo,ali citajuci toliko knjiga i gledajuci toliko filmova shvatila sam da  sve nemoguce stvari iz njih postaju realnost. Toliko puta sam pisala o tome da ne valja da vas opet gnjavim samo kazem da ne shvatam ko tu koga kopira, stvarnost mastu ili masta stvarnost. Kako god magija i cuda su tu.

Borba sa virusom korona ne prestaje. Vakcine za sezonski grip koje su se primale jednom godisnje zamenile su vakcine koje se primaju tri cetiri puta godisnje i koje ne garantuju da se necete zaraziti virusom korone nego da cete imati blaze simptome. Zanimljivo zar ne? Procitah juce da je pocela vakcinacija protiv malarije u Africi.Sigurno vise nece da primaju one silne vakcine od "dobrotvora" Bila Gejtsa, odbijaju i vakcine protiv korone ipak su oni kao manje informisani od ostatka sveta. Istina je mnogo gora. I o tome sam pisala. Afrika je zapravo poligon za ispitivanje raznih bolesti i vakcina. Uzasno. Da, i zbog pandemije korone sajam knjiga u Beogradu se opet odlaze. Ljudima se oduzima jedan od omiljenih nacina da se bar malo vrate kulturi.

O "igrama prestola" kako je najbolje nazvati polititicku svetsku scenu ne bih pisala jer se u to ne razumem,al imam neki utisak da je sve izvesnije da globalizacija pobedjuje.

Sta se jos zanimljivo desava ovih vetrovitih oktobarskih dana? Nista posebno novo zato se i ispraznio papir. Uglavnom iste vesti se vrte, nasilje,pandemije, rijaliti gluposti. Novinari su objavljivanje informacija "podigli" na "visi" nivo te se ne zna od silnih skandalozno i sokantno sta to zaista jeste. Naslov najcesce nema veze s tekstom jer vec kad ste kliknuli naslov oni su dobili "plusic" ,a sto je tekst em nepismen em veze nema sa temom sta ih briga. Strasno me nervira sto su srozali tu divnu profesiju.

Prica o najpoznatijoj fransizi - filmovi o agentu 007 Dzejms Bondu ovih dana pred novi 25-ti nastavak dobija jednu cudnu dimenziju. Glumac Danijel Krejg koji je zamenio cuvene Dzejms Bondove poput najboljeg Sona Konerija uneo je pometnju tipa Dzejms Bonda glumice zena jer on je rekao  posle 24-tog filma da vise nece igrati u filmovima o slavnom agentu koji je uzgred naravno napravljen po nasem Dusanu Popovu. Rodna ravnopravnost ?! Ipak, na svu srecu producentkinja koja se preziva zanimljivo Brokoli i koja je mozak ove fransize objasnila je da je Dzejms Bond muskarac!Ko bi rekao?!

Vec decenijama unazad cinimo da nam deca sve gluplja izlaze iz skola koja su nekad imala i "usmereno obrazovanje", pa preko udzbenika koje niko ne razume ,pa obimnog gradiva koje se nije moglo uciti u skolama zbog stalnih strajkova profesora do on lajn nastave zbog pandemije. Uzeti deci poslednje uporiste detinjstva koje je podrazumevalo druzenje i sve cari boravka u skoli je zlocin. Ovako sve vise postaju asocijalni ,nasilni i bez ikakvog pravog znanja. Doduse jedan od ciljeva globalizacije jeste da ljudi treba da postanu roboti. Sve se resava jednim "klikom". Strahota!

Osvrnula bih se jos i na ekonomsku krizu koja ovaj put podrazumeva i  krizu sa nestankom nekih resursa. U Britaniji recimo nestasica goriva, a i radne snage sto uopste ne razumem. Prirodne resurse nase majcice Zemlje svake godine potrosimo vise nego sto ona moze da nam pruzi. Tako da je ekonomska kriza zapravo nesto toliko malo u odnosu na nestanak prirodnih resursa. Mada ljude i dalje najvise pogadja nestanak novca. Paradoks ali sta cemo potrosacko drustvo nam je nametnuto. I covek razmislja samo u pravcu kako da dodje do novca za puko prezivljavanje. Oni koji imaju vise zele jos vise  i tako... Cene su otisle visoko u nebo, a odande vrebaju asteroidi i prirodne katastrofe. 

Kad sam kod prirodnih katastrofa mislim da im malo i covek "pomaze" bas zbog ubrzavanja ekonomske krize. Jedan od 4 jahaca apokalipse je naravno Glad. 

NISAM BAS PRETRESLA MNOGE SFERE NASIH ZIVOTA. IPAK DALA SAM VAM TEME ZA RAZMISLJANJE ZAR NE? SVAKAKO UZMITE I KNJIGU IZ BIBLIOTEKE ILI KUPITE KAKO VISE VOLITE I CITAJTE, CITAJTE OPLEMENITE SVOJ ZIVOT. MISTERIJA I I TEORIJA ZAVERA NIKAD DOSTA!

Нема коментара :

Постави коментар